Vijenac 683

Film

IZDVAJA – Janko Heidl


Premijera dokumentarnog filma 70 na HRT-u

Na 3. programu HTV-a u srijedu je, 29. travnja, na Svjetski dan plesa, premijerno prikazan dokumentarni film 70 Nebojše Slijepčevića. Prateći troje članova ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, koji obilježava sedamdesetu godišnjicu osnutka, zanimljivo ostvarenje upoznaje nas s pripremama za novu Ladovu predstavu, a najavljeno je kao „svjetska premijera“. „Svjetske premijere“ su, zar ne, prva javna prikazivanja, i ta je odrednica zacijelo točna, a takve smo najave prvih emitiranja, ako bi bila na televiziji, znali čuti i prije.



Plakat dokumentarnog filma o ansamblu Lado

No pravim se, zbiljske pozornosti vrijednim „svjetskim premijerama“ audiovizualnih djela ipak doživljavalo one održane u kinima, uz prigodan svečarski program. Hoćemo li u „novoj normalnosti“, trenutačno u okolnostima mjera zaštite od pandemije COVID-19, u kojima su mnoga mjesta društvenih okupljanja, pa tako i kina, zatvorena, i televizijske svjetske premijere početi doživljavati u tom smislu važnim događajima? Tko je propustio film, a želi ga pogledati, može to učiniti na internetskim stranicama HRT-a, HRTi.

Kino Mediteran Live –

Trenutačno znatno razgranatiji načini internetske tj. online komunikacije uzrokovani nemogućnošću komuniciranja u neposrednom kontaktu, zbog opasnosti od koronavirusa, možda su zavrijedili i novoskovani naziv koronline.



Plakat filma Zaneseni

Dovijanje u iznalaženju privlačnih modela koronlajnizacije rezultira gdjekad neobičnim domišljajima. Želeći filmoljupcima pružiti zamjenu za užitak zajedničkog gledanja, „kao u kinu“, Kino Mediteran pokrenulo je program Kino Mediteran Live, u kojem ponuđeni film nije na raspolaganju kad komu odgovara, nego u točno zakazano vrijeme, s internetskim – chat – druženjem prije i poslije projekcije. Hm, ne podsjeća li to na princip televizijskog emitiranja? Prvi program Kina Mediteran Live održan je 3. svibnja, uz švedske Zanesene Månsa Mårlinda i Björna Steina, a drugi je na rasporedu 7. svibnja u 21 h, uz talijansku kriminalističku dramu Sitne ribe Claudija Giovannesija. „Ulaz“ se naplaćuje.

Kviz u Zlatnim vratima –

Splitska kinoteka Zlatna vrata svoj je koronline program filmova obogatila kvizom za filmoznalce, čiji će pobjednik dobiti besplatnu člansku iskaznicu kinoteke. Kviz je otpočeo 27. travnja, a uz nova pitanja svakoga ponedjeljka traje do 13. srpnja.


Izložba o šest desetljeća Zagreb filma još je otvorena u MSU-u

Animacija u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu –

Tko ipak želi oćutjeti na licu mjesta, fizički nazočan u stvarnom prostoru zbivanja, može posjetiti ponovno otvoren MSU, gdje se održava izložba Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, bogat osvrt na stvaralaštvo te filmske kuće, otvorena – ne prekinu li je nove mjere zaštite – do 14. lipnja.

Vijenac 683

683 - 7. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak