Vijenac 683

Glazba

Jazz ad libitum
Mladena Mazura

Hrvatski gypsy swing

Mladen Mazur



Nedavno smo zabilježili punih 110 godina od smrti gitarista Djanga Reinhardta, jedinstvenog oca europskog jazza, rođena u čergi na ničijoj zemlji kojeg zbog toga svojataju Nijemci i Francuzi pa i Belgijanci. Brojni, mahom europski, nasljednici i nadalje njeguju njegov originalni stil sviranja, popularan pod nazivom gypsy swing. Brojni su europski gradovi poput Rotterdama, Budimpešte, Osla i nekih drugih, imali ili imaju i danas male sastave bez bubnjeva koji izvode jazz u Reinhardtovu stilu, inoviranu još 1935. u vrijeme nastanka legendarnoga pariškog sastava Hot Club de France. Zvuk se tih sastava temelji na žičanim instrumentima gitara i violine bez bubnjeva te samo povremeno i klarineta.


Orjen Riđanović / Snimio Andrija Zelmanović / portreti.hr

U Hrvatskoj djeluju danas čak četiri sastava tog tipa na čelu kojih su neki od naših najprofiliranijih gitarista posvećenih isključivo Reinhardtovom gypsy swingu. Vrijedi ponoviti, to su Mate Matišić i Hot Club Zagreb, sljednici njegova osnivača, pokojnog gitarista Aleksandra Bubanovića, potom izvrsni i stilski potpuno profiliran gitarist Damir Kukuruzović iz Siska sa svojom grupom, Krešimir Bonzo Tomić, vođa sastava Gadjo Manouche, i najmlađi od njih, gitarist Orjen Riđanović na čelu sastava Oridano Gypsy Jazz Band.

Potaknut prvim jazz-iskustvima ljetnog tečaja jazza HGM-a u Grožnjanu, Riđanović (1985) osniva u Zagrebu 2010. sastav Oridano Gypsy Jazz Band, iz naslova kojeg se već vidi sasvim određen stilski profil mladoga zagrebačkog gitarista. Taj se sastav može pohvaliti većim brojem dosadašnjih javnih nastupa, od kojih neki i nisu održani u specifičnim jazz-ambijentima poput festivala ili posebno najavljivanih koncerata, ali su svi na svoj način pridonijeli upoznavanju gypsy swinga i popularizaciji tog sastava. No iz većeg broja nastupa vrijedi izdvojiti one koji su održani, i to više puta, u programima godišnjeg Liburnia jazz festivala u Lovranu i Opatiji, u programima Novih nada jazza u dvorani Lisinski, potom u sklopu festivala Jazz Is Back u Grožnjanu, 12. Blues & jazz festivalu u Vodicama, festivalu Jazzica u Bjelovaru, festivalu Cicchetti & Swing u talijanskom gradu Portobufolle te na brojnim drugim jazz-događanjima u Hrvatskoj. Uz te koncerte, u kojima je Oridano ponešto i mijenjao sastav od prvobitnoga, kojeg se sjećamo u počecima njegova djelovanja. Tada su u njemu nastupali: Orjen Riđanović, gitara, Aldo Foško, klarinet, Mario First, violina, dugogodišnji član Jazz orkestra HRT-a Milivoj Majdak, ritam-gitara, i Tomi Novak, kontrabas. Sastav Oridano Gypsy Jazz Band slušali smo poslije i u formaciji trija s ritam-gitaristom i dugogodišnjim članom Jazz orkestra HRT-a Milivojem Majdakom i kontrabasom, ali stilski se profil nije mijenjao. Time dolazimo i do relativno bogate diskografije grupa Oridano, koja se do sada sastoji od nekoliko programa dostupnim na novim tehničkim postignućima, a ne više na klasičnim CD-ovima, izuzmemo li Riđanovićev diskografski debi na albumu Sky Over Grožnjan. Tu vrijedi spomenuti izdanja; autorski album Oridano norveškog nakladnika s gostima, gdje Riđanović brusi i svoja međunarodna iskustva s grčkim gitaristom i stilskim istomišljenikom Jimom Politisom, zatim Swing 14 s izvedbama poznatih jazz-skladbi, slijedio je Hot Club of Croatia, potom Swing of Swings s nizom gypsy swing standarda te niz singlova, od kojih bi zadnji s naslovom Swing King, ostvaren s kvintetom u kojem uz Orjena Riđanovića na gitari sviraju Milivoj Majdak, ritam-gitara, Franjo Stojaković, klarinet, Aldo Foško, bas-klarinet i Gustav Barišin, kontrabas, trebao biti temeljem još jednog novog izdanja.

Na kraju treba spomenuti i vlastitu diskografsku kuću Oridano Gypsy Swing Banda, koja se brine o digitalnim izdanjima predviđenih za slušanja na svakom računalu te ih je sve nažalost nemoguće naći u prodavaonicama.

Vijenac 683

683 - 7. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak