Vijenac 682

Matica hrvatska

Online radionica kreativnog pisanja, OMH u Jastrebarskom

Prostorima imaginacije

Klementina Škrabe

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom ove godine slavi deset godina kontinuiranog djelovanja, a od 2018. provodi program Vrelo zavičaja. Cilj je programa poticanje čitanja i pisanja djece i mladih, a jaskanski matičari ostvaruju ga u suradnji s udrugom Kreativni studio Zvrk i Kazalištem Škrabe. Vrelo zavičaja dosad su pomogli Ministarstvo kulture, Društvo hrvatskih književnika, Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko i Općina Klinča Sela, a svesrdnu pomoć pružaju i osnovne škole s područja Jastrebarskog i Klinča Sela.


Radionica kreativnog pisanja u Jastrebarskom 2019.

U sklopu programa do sada su postavljene dvije Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom i Klinča Selima, a u studenom 2019. održana je Književna večer Sonje Zubović uz nastup glumica i glumaca Kazališta Škrabe te dramskog umjetnika Roberta Kurbaše, člana jaskanskog ogranka Matice hrvatske. Nekoliko radionica kreativnog pisanja odvijalo se u knjižnicama osnovnih škola, ali i u sklopu Ljetnog kampa Hawk City tijekom ljeta 2018. i 2019.

Brojne su ideje i planovi za ovogodišnje izdanje Vrela zavičaja. Početkom ožujka postavljena je Mala besplatna knjižnica u Klinča Selima, održana je radionica kreativnog pisanja, a jaskanski su matičari osnovnoj školi u Klinča Selima donirali vrijedne knjige u izdanju Ogranka i Središnjice.

Od 15. travnja do 15. svibnja 2020. u sklopu programa traje prva besplatna online radionica kreativnog pisanja, koja je, zbog situacije u kojoj smo se našli i u kojoj se do daljega programi ne mogu provoditi uživo, dobila nacionalni karakter. Naime, u našoj online radionici pisanja sudjeluje mladež od devet do sedamnaest godina iz mnogih hrvatskih krajeva – od Baranje, Korčule, Travnika i Gospića do Zagreba, Pisarovine, Klinča Sela i Jastrebarskog.

Radionicu vodi Klementina Škrabe, a svi mladi pisci na prigodnoj svečanosti potkraj godine dobit će diplome. Najbolji radovi bit će nagrađeni i objavljeni, a o kvaliteti radova koji će nastati za vrijeme radionice odlučuje povjerenstvo u sastavu: književnica Sonja Zubović, autorica knjige Liječnici jaskanskog kraja i članica Čitalačkog kluba žena Večera uz knjigu, Dunja Čop te književnik Nino Škrabe. Svi članovi žirija aktivni su članovi jaskanskog Ogranka.

Na radionici svi prijavljeni sudionici uz detaljne upute i smjernice, a vođeni svojom maštom i kreativnošću, dobivaju priliku istražiti razne književne oblike i načine pisanja. Pišu se pisma, uzbudljive avanturističke priče, dramski tekstovi, pustolovni krimići i horori, romantične bajke… Teme i stilovi prilagodit će se svakom mladom piscu kako bi svatko od njih mogao pružiti svoj spisateljski maksimum, a pritom se dobro zabaviti i ponešto naučiti.

Održavanjem radionice kreativnog pisanja te provođenjem cijelog programa Vrelo zavičaja želi se naglasiti važnost poticanja čitanja i pisanja djece i mladih. Oni vole dobre priče i vole smišljati vlastite, a sadašnja situacija više nego ikad pokazuje nam svima da pisanjem, čitanjem i pripovijedanjem možemo putovati kroz vrijeme i prostore kad god to zaželimo, i to iz topline vlastitog doma.

Radionice kreativnog pisanja privlače mlade naraštaje knjigama, pisanju, maštanju i stvaranju – najprije na papiru, a onda i izvan njega. Kad je u pitanju čarolija pisane riječi, nema granica ni pravila, a nije li baš to prava pustolovina?

Vijenac 682

682 - 23. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak