Vijenac 682

Film

IZDVAJA Vanja KULAŠ

Vanja KULAŠ

Serijal Unorthodox (2020)

Izvrsna njemačka mini serija u Netflixovoj produkciji – Unorthodox (2020) – u izlomljenom pripovjednom modusu kroz brojne analepse rekonstruira sazrijevanje i put oslobođenja devetnaestogodišnje glazbeno nadarene pripadnice hasidske zajednice. Esther (ekspresivna izraelska glumica Shira Haas) odrasta u četvrti Williamsburg u njujorškom Brooklynu uz baku, tetu i oca alkoholičara, obilježena skandaloznom činjenicom da joj je majka napustila obitelj i pobjegla u Njemačku, epicentar stradanja njihovih predaka.

 

 

 


Unorthodox

Dojmljiv četverodijelni serijal adaptacija je autobiografskog romana Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots koji je Debora Feldman objavila 2012, a pruža dragocjen uvid u kulturnu specifičnost jedne ortodoksne zajednice, i to pomnom fikcionalizacijom začudnih običaja hasidskih Židova, a ponajviše predvidljive i klaustrofobične svakodnevice njihovih žena. Fascinantan je u tom smislu prikaz Estyna vjenčanja, kao i minucioznih predobrednih radnji, također je to i tragikomična scena u trgovini koja je dogovaranju braka prethodila, a gdje je ustrašena kandidatkinja prisiljena defilirati pred budućom svekrvom i šogoricom, koje je procjenjuju s distance, navirujući se kroz guste redove namirnica. Dok se njezine vršnjakinje posvećeno pripremaju za ulogu kućanica i majki, jer primarna im je zadaća nadoknaditi u holokaustu izgubljeno ljudstvo, Esty pod krevetom skriva note i potajno pohađa sate klavira, što je djevojkama iz njezina svijeta strogo zabranjeno. Upravo uz pomoć nastavnice glazbe odveć ozbiljna devetnaestogodišnjakinja u staromodnoj odjeći uspijeva se domoći Europe, a nakon brojnih peripetija i slobode. Domišljato je izvedeno sučeljavanje dvaju oprečnih sustava, jednog hermetičnog i opresivnog te drugog demokratičnog i gostoljubivog, a bez patroniziranja ili osude ijednog. Iako odrasla u izolaciji, oštroumna Esty brzo se i spretno prilagođava vibrantnom životu multikulturnog Berlina, promatra, propituje i uči; zbližava se sa skupinom dobrohotnih studenata berlinskog konzervatorija pa i sama ondje nastoji dobiti stipendiju za studij pjevanja. Gledatelj najdublje suosjeća s neustrašivom bjegunicom, koja u svojoj berlinskoj avanturi poput kakve heroine iz nekog drugog vremena nezaustavljivo savladava prepreke u procesu samoaktualizacije.

Treća sezona Novina

Na Hrvatskoj televiziji posljednjih tjedana pratimo treću sezonu serijala Novine redatelja Dalibora Matanića i scenarista Ivice Đikića, gdje se fokus s novinarskog miljea u međuvremenu širi na visoku politiku, pravosuđe i tajne službe. U prosedeu hvaljenoga televizijskog ostvarenja gledatelja najsnažnije zaokuplja njegov vizualni aspekt, inovativnost kadriranja u brzim izmjenama zavodljivo zagasitih mediteranskih eksterijera i nordijski minimalističkih interijera, ispranih do monokromnosti. Pomaknuto estetičnim urbanim vizurama Rijeka u gustoj podjeli uloga figurira kao neprijeporna superjunakinja, jer Novine su iznad svega emotivna i upućena posveta jednom simbolički nabijenom i izrazito samosvojnom lučkom i industrijskom mikrouniverzumu. Lajtmotivsko obilježje završne sezone psi su koji s ruba kadra u efektno izvedenim masovkama tiho dominiraju zbivanjima uvodeći u radnju element društvenog angažmana, neprofitnih udruga i ekologije. Iako preglednost i suptilnost prve sezone s vremenom zamjenjuju hipertrofirani zapleti pa i distorziranost izlaganja, navedeno ne umanjuje neospornu umjetničku vrijednost cjeline.

 Online filmski ciklusi –

U kinu Tuškanac prilagodili su se čudnovatim novonastalim okolnostima, pa su tako od 17. travnja, otpočeli s online filmskim ciklusima, a prva u nizu planirana je retrospektiva Wima Wendersa.


Paris, Texas

Ako je gledatelju prisilno zatvorenu u četiri zida dodatno tjeskobno suživljavati se s nevoljama mlade žene koja je formativne godine provela upravo tako, najstrože izolirana, jednako će mu izazovno biti iskustvo jedne sasvim drukčije pripovijesti, antologijskog filma ceste Paris, Texas.

Vijenac 682

682 - 23. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak