Vijenac 682

Likovna umjetnost

IZDVAJA Saša Pavković

Saša Pavković

• UMJETNIK LEŽI U SVAKOME OD NAS? –

Isprva simpatične kampanje #ostajem/ostanite doma koje su nabujale društvenim mrežama i virtualnim svijetom postale su pomalo zamorne kada su se masovno počeli uključivati i oni s vrlo stereotipnim savjetima kako si organizirati to znatno uvećano „kućno“ vrijeme. Zar ta novonastala situacija ne bi mogla biti izazov da se isproba nešto novo i neočekivano?

Upravo takvim ljubiteljima umjetnosti obraća se i udruga Domino projektom Kućni performansi. Na suradnju su pozvali šestero umjetnika i umjetnica: Milijanu Babić, Josipu Bubaš, Igora Grubića, Brunu Isakovića, Vedranu Klepica i Vesnu Mačković, kako bi pripremili upute za kućne performanse za širu uporabu. Polazeći od teze da umjetnik leži u svakome od nas, projektom „ukazuju i na važnost kulture za psiho-fizičko zdravlje ljudi, kako u ovim ekstremnim uvjetima tako i uvijek“. Do sada su na društvenim mrežama udruge savjete ponudili Milijana Babić za performativnu intervenciju Izbjegavanje kratkog spoja te Bruno Isaković za performans U iščekivanju kraja. Upute ostalih umjetnika trebale bi dolaziti svakih nekoliko dana na Facebook-stranicu udruge te na adresu www.thisisadominoproject.org, no možda će zanimljivije biti pratiti koliko će se uputa „primiti“ u potencijalnoj publici.

• HDLU I MAVENA ZA KREATIVNOST U DOBA KARANTENA –

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika također je pozvalo redovite članove na stvaranje u situaciji uzrokovanoj pandemijom, natječajem za rezidenciju #ostanidoma, kroz EU-projekt CreArt. Rezidencija omogućuje financijsku potporu za izvedbu umjetničkih projekata za pet odabranih umjetnika, a uključeni su svi mediji – slikarstvo, kiparstvo, grafika, crtež, instalacije, fotografija, video ili performans.

Projekti mogu biti potpuno novi, ali i dio ciklusa na kojemu se već radi. Financijska potpora dodjeljuje se za razdoblje od mjesec dana, do 24. svibnja, kada će se na službenim stranicama HDLU-a predstaviti završni radovi petero odabranih rezidenta.

I splitska udruga Mavena pripremila je projekt – NMG@KARANTENA. Polazeći od godišnjeg programa izložbi mladih novomedijskih umjetnika, koji se inače održavaju u Domu mladih u Splitu, odlučili su premostiti izlagačku pauzu izborom osamnaest mladih umjetnika čiji su radovi aktualni za današnji trenutak. Kustosice Natasha Kadin, Tina Vukasović Đaković i Ivana Vukušić pitale su ih o njihovim djelima, kako provode vrijeme u karanteni te što bi poručili drugima. Tako je nastalo osamnaest kratkih videa koje će u sljedećih devet tjedana udruga predstaviti online.

• OPERA NA ČEKANJU –

Marinu Abramović ne mora se pozivati na pripremu novih uradaka u pandemiji; ona je svoje djelo već pripremila, ali je, poput tisuća drugih scenskih, glazbenih ili plesnih izvedbi diljem svijeta, odgođena i premijera njezina opernog projekta Sedam smrti Marie Callas.



Marina Abramović

Ideja da u formi opere odigra tragične scenske smrti omiljene joj glazbene dive u Marini Abramović je sazrijevala godinama, a premijera se trebala održati 11. travnja u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu. Uz suradnike, srpskoga skladatelja Marka Nikodijevića i dirigenta Yoela Gamzoua, sedam pjevačica te Willema Dafoea, Abramovićeva želi na sceni, uz videoprojekcije, iznova propitati stereotip tragičnih sudbina žena koje umiru zbog nedostatka ljubavi, čestog opernog motiva. Novi mogući termin premijere još nije poznat, a onima koji se žele dodatno informirati o Marininoj karijeri savjetujem da u sigurnosti vlastita doma pročitaju njezinu memoarsku knjigu Walk Through Walls, koju je u hrvatskom prijevodu objavio i nakladnik Iris Illyrica.

Vijenac 682

682 - 23. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak