Vijenac 682

Kazalište

IZDVAJA Mira Muhoberac

Mira Muhoberac

• Zbornik Dani hvarskoga kazališta –

U travnju se obično veselimo sudjelovanju na Danima hvarskoga kazališta u svibnju, znanstvenom simpoziju pod vodstvom akademika Borisa Senkera, koji je prošle godine bio okrunjen otvaranjem novoobnovljena prvoga komunalnoga hrvatskoga kazališta i jednoga od najstarijih u Europi. Zbog pandemije koja je naš simpozij premjestila u mogući listopad, umjesto pakiranja za Hvar predlažem čitanje zbornika s prošlogodišnjih Dana.

Naslovljena Dani hvarskoga kazališta, a podnaslovljena Književnost, kazalište, domovina vrijedna „zbornička knjiga“ na 430 stranica donosi građu i rasprave o hrvatskoj književnosti i kazalištu dvadeset i pet znanstvenika. U uvodnom tekstu Cvijeta Pavlović povezuje pojmove domovine i nacije u djelu Junija Palmotića, a u završnom Sibila Petlevski piše o problemu „svjedočenja neizgovorivog“ na primjeru Don Juana u ratu pisca i dramaturga Ante Armaninija. Sa zanimanjem sam pročitala i tekstove o Robinji Ranke Mesarić iz pera Anamarije Žugić, o Araličinoj prozi o Grabovcima Branke Brlenić-Vujić, o „apokaliptičkoj imaginaciji“ Nataše Govedić, o „zakonu iz kazališta gledanu“ Ane Lederer, o Nagradi za suvremeni hrvatski dramski tekst Martine Petranović, o „nevinosti domovine“ u dramama Ivana Vidića i Lade Kaštelan autorice Dubravke Crnojević-Carić, i niz drugih.

• Nova predstava na internetu –

LOFT je najavio početak rada na novoj predstavi, Laboratorij života, koju je idejno zamislio glumac Mario Jakšić još prije devet mjeseci, kad ni pomisliti nismo mogli što će nam se svima dogoditi.


Laboratorij života

Riječ je o lutkarskoj monodrami o dječaku Borisu, s nadimkom Bobo, u kojoj zbog misterioznog i opasnog virusa 99 posto čovječanstva ostaje bez glasa, jezika i zvuka. Istraživanje kazališta predmeta, inspirirano „art brutom, junk artom i arte poverom“, tj. proces nastajanja predstave od osmišljavanja scenografije, izrade lutaka, odabira materijala, stvaranja lika Bobe i praćenja njegovih avantura do uključivanja drugih suradnika u proces možete pratiti na Facebook-stranici Lutkarske organizacije koju fakat trebamo https://www.facebook.com/uoloft/ i na Instagram-profilu @laboratorijzivota, a poziv iz LOFT-a na gledanje i stvaranje upućuju umjetnička voditeljica, lutkarica i redateljica Morana Dolenc i producentica Anja Pletikosa.

n Rade Šerbedžija interpretira poeziju – Današnja mlada generacija zakinuta je za doživljaj poezije uživo. Nerijetko se, pa i u vrijeme ovih velikih nevolja kojima smo pogođeni, na privatnim i javnim videokanalima mogu vidjeti i čuti pravi, iskonski interpretatori poezije. Ako želite osjetiti pjesničku riječ u spoju s iznimnim scenskim izrazom, dođite na Facebook-stranicu glumca Rade Šerbedžije, koji u Babarigi u Istri u obiteljskoj vikendici snima videokazalište poezije najviših emotivnih i profesionalnih dosega, iskreno i pošteno, u govorenoj i pjevanoj formi.

  
Rade Šerbedžija / Arsen Dedić

Moje se preporuke odnose na sve Šerbedžijine interpretacije, ali posebno na dvije: Pobratimstvo lica u svemiru Tina Ujevića i na vrhunsku izvedbu pjesme Ne daj se Ines Arsena Dedića. Sinteza antologijske poezije, izražajnoga govora, inteligentne i karizmatične interpretacije te glumačkoga šarma Rade Šerbedžije rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Svjedoče to i milijunski pregledi pojedinih pjesama.

Vijenac 682

682 - 23. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak