Vijenac 681

Druga stranica

Ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusom te potresom u Zagrebu

Krizne mjere Ministarstva kulture

Jelena Gazivoda

O pomoći kulturnom sektoru pogođenu pandemijom koronavirusa, gostujući u Temi dana Hrvatske radiotelevizije 5. travnja, govorila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Uz već donesen niz mjera ministrica je najavila i nove mjere za online kulturu, kao i brzu procjenu šteta uzrokovanih potresom u Zagrebu. Ujedno je zahvalila svim strukovnim udrugama i pojedincima s kojima je Ministarstvo u kontaktu.


Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek

„Ovo je situacija za koju nitko nije spreman i morali smo jako brzo reagirati. U prvom redu dali smo veću fleksibilnost u korištenju programskih sredstava Ministarstva kulture. Radi se o 70 milijuna kuna koji se nalaze u sektoru i apeliramo da se koriste u prvom redu za samostalne umjetnike i freelancere, one koji nemaju nikakvih izvora prihoda“, naglasila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je također istaknula da su u Vladinu mjeru potpore očuvanja radnih mjesta pomoći gospodarstvu koju provodi HZZ uključeni i mali i srednji poduzetnici u kulturi, ali i svi samozaposleni umjetnici koji mogu aplicirati za iznos od neto 3250,00 kn, a prema odluci Vlade od travnja 4000. Ministrica je također istaknula da je komplementarno u Ministarstvu kulture osigurana mogućnost isplate potpore za samostalne umjetnike u istim iznosima. Osvrnuvši se na negodovanja o tome da se jedino umjetnici procjenjuju po prihodima i da bi svi trebali imati pravo na potporu ministrica je odgovorila: „Riječ je o mjeri HZZ-a za one koji mogu pokazati da su zbog COVID-19 ostali bez primanja te ona mora biti ista, kako za umjetnike, tako i za sve druge zaposlene.“

Kad su u pitanju sadržaji iz kulture online, ministrica kulture iskazala je zadovoljstvo njihovom brojnošću te zahvalila svim umjetnicima. No naglasila je kako ne treba zaboraviti da su predstave i koncerti jedini prihod umjetnika, a sada svoje uratke dijele besplatno, dakle nemaju prihoda od kojih žive. „Kao sljedeća faza, nakon implementacije svih mjera Ministarstvo će pokrenuti ad hoc natječaj za online kulturu kako bismo honorirali sve one koji sadržaje dijele ili ga stvaraju online kao dodatna pomoć da se preživi ovo razdoblje bez publike“, najavila je ministrica kulture. Ta bi mjera trebala biti predstavljena tijekom travnja. Nina Obuljen također je kazala da je u stalnu kontaktu s drugim ministrima kulture zemalja EU, a za 8. travnja sazvala je ad hoc ministarski sastanak na kojem će analizirati nacionalne mjere. Razgovarat će i s povjerenicom za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel o mjerama koje se mogu poduzeti na razini Europske komisije.

Kad su u pitanju festivali koji se održavaju tijekom cijele godine, ministrica je izrazila nadu da će Hrvatska do ljeta ući u režim koji bi omogućio i takav tip kulturnog života. Ono što je više puta kazala, očekivat će od festivala da ponovno budu zamašnjak hrvatske kulturne produkcije. „Ovu godinu očekujemo, čim se stvore uvjeti, da se što više angažiraju hrvatski umjetnici i da im ponovno otvorimo pozornice i nađemo način da dođu do publike.“

Ranije u ožujku Ministarstvo kulture donijelo je Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. Osnovni je cilj te mjere osigurati da se programska sredstva koja su odobrena i isplaćena na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH zadrže u sektoru te da se omogući isplata naknada i honorara ponajprije samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda. Ministarstvo je donijelo i Odluku o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci, a ubrzano se radi na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od dosad usvojenih mjera.

Također, Ministarstvo je priopćilo da usvojena mjera u vezi s medijima podrazumijeva i da će Agencija za elektroničke medije isplatiti sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020. uz mogućnost prenamjene dijela Fonda s temom javnog praćenja epidemije koronavirusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima. Isto tako, Ministarstvo je s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva dogovorilo ubrzanje procesa evaluacije projektnih prijava na poziv Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija te će se „u najkraćem mogućem roku donijeti Odluka o financiranju za odabrane projekte“. 

Osim posljedica pandemije koronavirusa u HRT-ovoj Temi dana 5. travnja govorilo se i o brojnim kulturnim institucijama, oštećenima u zemljotresu u Zagrebu. Na pitanje o razmjerima štete kulturnih dobara, ministrica je kazala da su one goleme, a s njihovom će se procjenom krenuti ovoga tjedna s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode.



Vijenac 681

681 - 9. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak