Vijenac 681

Glazba

IZDVAJA – Marija Saraga


• Digitalna koncertna dvorana Berlinske filharmonije

Brojni glazbeni sadržaji dostupni su sada online, i to bez naplate, glazbene institucije otvaraju svoja vrata digitalno u vrijeme kada su njihove dvorane publici zatvorene te nas pozivaju da se ujedinimo u umjetnosti, da nas nadahnjuje i vodi kroz ova neobična vremena. Ako još niste, svakako izradite korisnički profil u digitalnoj koncertnoj dvorani Berlinske filharmonije (digitalconcerthall.com), koja svim korisnicima, novim i postojećim, nudi besplatan pristup cijeloj svojoj arhivi tijekom trideset dana.


Digitalna koncertna dvorana Berlinske filharmonije

Platforma nudi visokokvalitetne audiovizualne snimke više od stotinu koncerata toga vrhunskog orkestra s iznimnim solistima i dirigentima, kao i dodatne sadržaje poput dokumentarnih filmova, razgovora i intervjua. U Velikome tjednu pripremaju i poseban program posvećen Uskrsu.

• Opere i baleti dostupni jednim klikom

Ni ljubitelji glazbenoscenskih djela neće ostati zakinuti, dostupne su brojne snimke izvrsnih izvedbi baleta i opera. HNK u Zagrebu u suradnji s 24 sata tako na Youtube-kanalu Kazalište u vašim domovima objavljuje snimke svojih kazališnih, opernih i baletnih izvedbi, a posebno bismo istaknuli dostupnu snimku baleta Petar Pan Brune Bjelinskoga, u koreografiji Giorgia Madije.

Njujorška Metropolitan Opera svake večeri omogućuje pristup snimci jednog od svojih opernih naslova, a raspored za tjedan unaprijed dostupan je na njihovim internetskim stranicama. Te raskošne produkcije u kojima igraju najveća svjetska operna imena zabilježene su na tehnološki najnaprednije načine i zasigurno će nas barem zakratko iz našega dnevnoga boravka transportirati u neki drugi svijet. Uvid u arhivu opernih produkcija putem svojih internetskih stranica, među ostalima, nude i Bečka državna opera te Pariška opera.

Preminula violinistica Nada Kuzmić

U nedjelju 29. ožujka, u dobi od 75 godina preminula je Nada Kuzmić, violinistica, dugogodišnja članica Orkestra Hrvatskoga narodnog kazališta Split i bivša ravnateljica Opere istoga kazališta. 


Nada Kuzmić

Rođena je u Zagrebu, a u rodnome gradu diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji, kod profesora Ivana Weilanda i Milana Tarbuka. Orkestru splitskoga HNK-a pridružila se 1973, a djelovala je i u komornim orkestrima Ivan Lukačić i Komornom orkestru HNK Split te je bila jedna od utemeljiteljica Splitskog gudačkog kvarteta. Od 2000. do 2002. bila je ravnateljica Opere HNK Split, a u njezinu se mandatu posebno ističe praizvedba opere Judita Frane Paraća te više državnih nagrada i priznanja koje je dobio operni ansambl.

Zagrebački umjetnici za svoj grad

Mnogi zagrebački umjetnici na različite načine iskazali su ljubav prema svome zemljotresom oštećenu gradu i pružili potporu sugrađanima. Jednu od najdirljivijih posveta ostvarili su članovi Zagrebačke filharmonije, koji su iz svojih domova snimili pjesmu Moj Zagreb tak imam te rad Drage Brahma, u aranžmanu Dubravka Palanovića, dok je na inicijativu programskog Odjela glazbenih sadržaja HTV-a Ante Gelo pripremio novi aranžman pjesme Zagrebačkim ulicama Jadranka Črnka, koju su izveli poznati zagrebački glazbenici i glumci.

Vijenac 681

681 - 9. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak