Vijenac 681

Film

IZDVAJA – Janko Heidl

• Internetska prostranstva

Vrsnih kulturnih sadržaja u internetskim prostranstvima nije nedostajalo ni prije pandemije COVID-19, pa čak ni onih dostupnih bez ikakve dodatne naknade, odnosno besplatnih. U nedoglednoj ponudi zainteresiranog je korisnika od audiovizualne bilješke nekog vrhunskog događaja, svježeg ili davnog, dijelilo tek nekoliko klikova i određena vještina odvajanja žita od kukolja, odnosno filtriranja vrednijih sadržaja iz preobilja koječega što se trudi privući pozornost.

• Kako diše film izvan kina

Mnoge hrvatske institucije i prostori živih priredbi zatvorene zbog sprečavanja širenja pandemije vrlo su brzo nastavile djelovanje usmjerenjem na internetsku komunikaciju, a moguće je da sad, primjerice, kazališne predstave ili izložbe preko interneta gledaju i oni koji se i ne sjećaju kad su posljednji put kročili u teatar ili u muzej. Iako nećemo tvrditi da je tako i nikako drukčije, čini se da film preko interneta u doživljajnom smislu trpi manje od predstave, koncerta ili izložbe, koji u svojoj punini dišu tek u živom susretu. Iako nije malen broj onih koji drže da i film diše kako valja tek na velikom platnu, kad se u kinu gleda u društvu uglavnom neznanaca, samo je djelo ipak unaprijed fiksirano te je posve identično i kad se emitira na malom zaslonu.

• Online videoteka HFS-a

Među više ovdašnjih filmskih kuća, tvrtki i ustanova koje su promptno odlučile psihoterapijski ublažiti strepnje u domovima smještena pučanstva, ovom prigodom izdvajamo Hrvatski filmski savez, koji je na adresi videoteka.hfs.hr pokrenuo online videoteku s ostvarenjima nastalima pod okriljem HFS-a. 

S obzirom na produkcijski profil ustanove, posrijedi su ostvarenja koja načelno ne pripadaju određenju zabavnoga kakvim ga uobičajeno poimamo, a pri čemu uglavnom mislimo na razbibrigu. Riječ je mahom o dokumentarnim filmovima koji naglašeno teže iskušavanjima nestandardnih oblika izražavanja i komunikacije, a što obično zovemo eksperimentalnim. No boljitku stanja duha ne pomaže samo razbibriga – prenošenje ozbiljnijih misli i osjećaja nerijetko može djelovati još blagotvornije.


Liga džentlmena
Silvija Mirošničenka

Prvi val HFS-ove videotečne ponude donosi osamnaest kratkih i cjelovečernjih filmova: Pismo ćaći (2012) i Rakijaški dnevnik (2015) Damira Čučića, Splitski akvarel (2009), Autofocus (2013) i Oni samo dolaze i odlaze (2017) Borisa Poljaka, Blizine (2009), Martinac (2015) i Noćas (2016) Zdravka Mustaća, Ovrha (2013) i Riba ribi grize rep (2015) Nevena Hitreca, Minjonja njanjonja (2015) Josipa Lukića, Dom (2017) Zdenka Jurilja, Pustara (2010), Le samourai (2011), Strange Fruit (2013) i Sve bih ostavio ovdje (2016) Ivana Faktora, Prolaz za van (2010) Sanje i Vedrana Šamanovića te Liga džentlmena (2017) Silvija Mirošničenka.

Vijenac 681

681 - 9. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak