Vijenac 681

Kazalište

IZDVAJA – Anđela VIDOVIĆ

• GKL Rijeka i Split na mreži za dijete u nama

Nerijetko se istinskim zaljubljenicima izvedba zarobljena u tih dvadesetak i više inčeva ekrana čini kao loš placebo za pravu stvar, no ona je ipak podsjetnik da je kazalište tu i ne namjerava nestati. Ne treba zaboraviti ni na socijalno važnu dimenziju – dostupnost dislociranim i siromašnijim građanima.


Pipi Duga Čarapa

Velik broj kazališta posegnuo je za streamom, od institucionalnih do nezavisnih, te nerijetko prije emitiranja nove snimke puštaju kratki video najave i dnevničkih zapisa iz intime doma. Posebno su maštovita kazališta za djecu, u prvome redu GKL Rijeka s programom U lutkarstvo s kauča i GKL Split s Kazalištem na daljinu. Nakon mrežne premijere, snimke su dostupne idućih nekoliko dana.


Som na cilome svitu

Od 3. do 10. travnja iz Rijeke nam stiže Pipi Duga Čarapa Astrid Lindgren u režiji Ivane Djilas, dok sa Splitom i njihovom Som na cilome svitu (3. travnja) Olje Savičević Ivančević u režiji Renate Carole Gatica plovimo na škoj, gdje će se djeca i odrasli susresti s izoliranošću i dijalektalnim bogatstvom srednjodalmatinskih otoka. Lutkarstvo nije isključivo za djecu, pogodno je i za sve odrasle koji su negdje usput zaboravili na dijete u sebi.

• U London i Berlin s kauča

Ravnatelji kazališnih divova, Rufus Norris i Thomas Ostermeier, uključili su se u online kazalište besplatnim i javno dostupnim snimkama novijih i nešto starijih predstava. Tako u Narodnom kazalištu svakog četvrtka od 2. travnja slijedi nova snimka, koja će biti dostupna idućih sedam dana. Prva je Jedan sluga, dva gospodara, posebno rađena za glumca Jamesa Cordena.


Jedan sluga, dva gospodara

Imali smo je prilike u hrvatskoj inačici gledati u Kerempuhu 2016. Slijede Jane Eyre Charlotte Brontë (9–16. travnja) i Otok s blagom R. L. Stevensona (16–23. travnja). Schaubühne pak ima svakodnevni ritam od 18.30 do ponoći. U petak 3. travnja prikazan je Shakespeareov Richard III, koji smo imali prilike gledati na Festivalu svjetskog kazališta 2018. Zatim su uslijedili Veliko i malo Bothe Straußa, For the Disconnected Child Falka Richtera i dr. Sve su informacije lako dostupne na mrežnim stranicama kazališta.

• Sa stranice na pozornicu – biblioteka Mansioni

Ako vam pak nova optika kroz koju gledamo kazalište zapinje i gubite na spontanosti, tu je uvijek bogata izdavačka djelatnost Hrvatskog centra ITI, od kojeg posebno izdvajamo domaću dramatiku.


Mate Matišić, Ljudi od voska

Ne bojte se prihvatiti čitanja drama Tomislava Zajeca, Mate Matišića, Nine Mitrović, Lade Kaštelan, Dubravka Mihanovića, Ivana Vidića ili Elvisa Bošnjaka, jer one nisu samo izvedbeno tkivo nego i dio bogate i plodne književnosti.

Vijenac 681

681 - 9. travnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak