Vijenac 680

Film

IZDVAJA Tomislav Čegir

Filmovi na televiziji

U alarmantnoj situaciji pandemije koronavirusa, pa dakle i sužavanja ili privremenog ukidanja kulturnih aktivnosti u Hrvatskoj, skloni filmu mogu se okrenuti televizijskim programima kao i nekolicini platformi za online-gledanje koje su besplatno ili uz vrlo malu naknadu ponudile svoje sadržaje. Primjerice, u razdoblju od 26. do 29. ožujka HRT, RTL i Nova TV najavljuju niz zanimljivih naslova, a ovom prigodom osvrnut ću se na ponudu Hrvatske televizije.


Kadar iz filma Ti mene nosiš

Po mnogima najbolji špageti-vestern Dobar, loš, zao (1966) Sergia Leonea posljednji je u tzv. dolarskoj trilogiji koja je proslavila Clinta Eastwooda, a Leonea smjestila u vrhove žanrovskih redatelja. Odraz vesterna u hrvatskom filmu svakako je više nego zanimljiv film Osuđeni (1987) Zorana Tadića. Iako temeljno triler, s naznakama zatvorskoga filma, taj Tadićev rad promišljeno preuzima mnoge sastavnice vesterna, inkorporira ih u suvremeni milje. Neupitna je višeslojnost filma Ti mene nosiš (2015) Ivone Juka. Naizgled komplicirane strukture, ostvarenje je to složena konteksta, kao i snažna autorskoga stava i kvalitetnih glumačkih ostvarenja. Tim se djelom Ivona Juka svakako uvrstila među najbolje domaće redateljice.

Izbor iz europskih filmova

Prikazuju se i dva sjajna filma o alkoholizmu, poljski film Omča (1958), dugometražni redateljski prvijenac Wojciecha Jerzyja Hasa, o jednom danu u životu alkoholičara, djelo koje je od nastanka dobilo tek nešto plemenite patine.


Kadar iz filma Omča

 A još je relevantan zasigurno i s više Oscara i Zlatnih globusa nagrađen film, te jedan od prvih dobitnika Grand Prixa na festivalu u Cannesu, film Izgubljeni vikend (1945) Billyja Wildera o piscu alkoholičaru koji proživljava krizu, izvrsno očitovanje alkoholizma i važno djelo klasičnoga Hollywooda.

OSTANI DOMA

Nakon što je zbog epidemiološke situacije odgođen 16. ZagrebDox, produkcijska kuća FACTUM odlučila je omogućiti besplatno online-gledanje svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentarnih filmova, uz prigodni kod OSTANIDOMA. Godine hrđe Andreja Korovljeva, Djeca tranzicije Matije Vukšića, Generacija ’68 Nenada Puhovskog, Goli Tihe K. Gudac i Dum Spiro Spero Pere Kvesića svaki na svoj način progovara o društvenoj i osobnoj stvarnosti Hrvatske.

---------------OSTANI DOMA-------------------------
--------------DOKU-IZOLACIJA-----------------------

I Umjetnička organizacija ZFF na svojoj je platformi Croatian.film predstavila nekoliko zanimljivih kratkometražnih igranih filmova: Cvijeće Judite Gamulin, Zvir Miroslava Sikavice, Igra malog tigra Jasne Nanut, Marija Jurja Primorca te Pametnice Sonje Tarokić i Hane Jušić dobrodošao su pokazatelj kvalitete kratke igrane forme. Zagrebački Restart ponudio je gledateljima svoju online-dokumentarnu građu iz koje će se dvadeset filmova pogledati besplatno uz kôd DOKU-IZOLACIJA, a njih stotinjak uz minimalnu naknadu. Na internetskoj stranici volimdokumentarce.net bit će dostupni i odabrani naslovi DokukinaKIC. Među besplatne filmove uvrštena su i dva hrvatskih vrsnih autora, Blokada Igora Bezinovića i Gangster te voli Nebojše Slijepčevića.

Vijenac 680

680 - 26. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak