Vijenac 680

Aktualno u kulturi

IZDVAJA – Jelena GAZIVODA

Jelena Gazivoda


OSTATI DOMA – PRILIKA, A NE KAZNA

Pariz, Beč, New York ili pak Meksiko nikad nam nisu bili bliži. Ujutro besplatno učimo strani jezik na nekom američkom sveučilištu, nakon toga iz kućnog ureda obavljamo sve svoje radne obveze s pomoću online platformi i alata, a „nakon posla“ pijemo kavu i virtualno šećemo dvoranama u pariškom Versaillesu ili gledamo neku od predstava na Youtube-kanalima ili streamovima naših ili svjetskih kazališta.

Iako su sva događanja u kulturnim ustanovama, kao i aktivnosti na otvorenom u našoj zemlji (ali i dobrom dijelu svijeta) stale prvo zbog pandemije koronavirusa, a zatim se stanje dodatno pogoršalo zbog potresa u Zagrebu, društveni se život preselio na internet i na druge komunikacijske kanale. Nastava se u školama i fakultetima odvija na daljinu, a učenici je prate u virtualnim online učionicama ili na televiziji. Profesori na fakultetima tako su umjesto da svoje znanje prenose studentima u predavaonicama, posegnuli za izradom online materijala ili pak webinarima, gdje studenti u realnom vremenu aktivno sudjeluju na predavanju.

Sreća u nesreći, kriza je dobra prilika da se čak i ono osnovno, što je možda bilo manje dobro, ili vrati na tvorničke postavke ili nadogradi boljim verzijama, da se inače pomalo uspavane institucije probude i počnu razmišljati na digitalniji način u skladu s 21. stoljećem.

Mogućnosti je napretek, samo je pitanje želja i raspoloženja pojedinaca koliko će aktivno raditi. Jer ovo nije godišnji odmor, već izvanredna situacija koja zahtijeva fleksibilnost i inovativnost. Oni koji to prepoznaju kao priliku, a ne „kaznu“ ili „nepogodu“ (što doista jest u sigurnosnom ili zdravstvenom smislu), bit će u prednosti.

I dok su se neka kazališta, kulturni centri i muzeji vrlo brzo organizirali, oglasili svoje digitalne zbirke, najavili virtualne izložbe, online predstave i radionice, otvorili svoje kanale za besplatno gledanje filmova, drugi su jednostavno zatvorili vrata i otkazali sve svoje aktivnosti.

Za sve korisnike društvenih mreža, kulturna redakcija Radija Student osnovala je Facebook grupu „Umjetnost dolazi vama“, u kojoj su na jednom mjestu dostupni online sadržaji iz cijeloga svijeta. Korisnici tako sami dijele informacije o „virtualnim šetnjama, radiodramama, snimkama predstava, online i audioknjigama, platformama za gledanje filmova, ali i podcastima i razgovorima s umjetnicima. Ministarstvo kulture na svojim stranicama objavljuje najave kulturnih sadržaja online, a, osim toga, i ostali su se mediji uključili u donošenje preporuka za što bolje provođenje vremena kod kuće.

Za one koji će vrijeme iskoristiti za pisanje znanstvenih radova, online baze podataka i časopisa poput JSTOR-a dostupne su s više od šest tisuća e-knjiga i 150 časopisa, tu je i Google Znalac, čija je naslovnica posvećena koronavirusu s dostupnim istraživanjima najpoznatijih svjetskih sveučilišta. Informacije i radovi mogu se pronaći i na društvenoj mreži za znanstvenike Academia.edu, a tu je i naš Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa (Hrčak) s više od 490 časopisa i 218 tisuća cjelovito objavljenih radova.

Svima je jasno da ne može svaka ustanova imati sve virtualno, no ova je kriza dobra prilika da se predstave svoje aktivnosti ili da se to barem pokušati učiniti. Budimo realni, većina bi u skladu s preporukama trebala #ostatidoma, a doma nam je uglavnom dostupno više „ekrana“ na kojima možemo što god poželimo. U izolaciji nikako nemojte zaboraviti ni na tijelo, jer stara latinska poslovica kaže „zdrav duh u zdravom tijelu“ pa barem malo vježbajte. Kad sve ovo prođe, moramo izići kao bolji ljudi. #ostanitedoma.

Vijenac 680

680 - 26. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak