Vijenac 680

Glazba

IZDVAJA – Domagoj Marić

Domagoj Marić


Pasija kao nadahnuće i utjeha

Iako prema predviđanjima stručnjaka vrhunac epidemije virusa Covid-19 tek slijedi, već je sada jasno da ni jedan događaj odavno nije do te mjere zaustavio suvremeni svijet i izbacio ga iz tračnica. Kako svaka nevolja u sebi ima barem tračak nečega pozitivnog, tako je i karantena u koju je dospjelo moderno društvo motivirala brojne operne i kazališne kuće, muzeje i online edukativne platforme da svoje sadržaje besplatno stave na raspolaganje i tako osobama u samoizolaciji olakšaju čekanje dok oluja ne prestane.


Ansambl Collegium Vocale

U tom kontekstu na mrežnim prostranstvima ima napretek zanimljiva sadržaja, a kako uvijek valja konzumirati sezonsko, tako bih preporučio nešto iz bogate glazbene pasionske literature, posebno jer je održavanje ovogodišnje Pasionske baštine odgođeno. U moru krasnih djela nadahnutih Kristovom mukom izdvojimo dva klasika: Bachovu Muku po Mateju, npr. u izvedbi ansambla Collegium Vocale Gent, i Papandopulovu Muku Gospodina našega Isukrsta u izvedbi Zbora HRT-a (obje su izvedbe dostupne online). Bez obzira na vlastitu (ne)religioznost, dva velebna djela nude veliku dozu utjehe koju pruža umjetnost, pa će nam, slušajući ih, i teško razdoblje kroz koje prolazimo biti lakše podnošljivo, a u međuvremenu će doći i vrijeme za uživanje u Bachovu Uskršnjem oratoriju.

n Dora Pejačević u Berlinu – Prije nego što je koronavirus zaustavio suvremeni svijet, pa tako i kulturni program u sklopu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU, priređena je 9. ožujka u Veleposlanstvu RH u Berlinu večer posvećena liku i djelu Dore Pejačević.


Zdenka Weber i Evelin Novak

Predavanje pod naslovom Hrvatska glazba u europskom kontekstu – skladateljica Dora Pejačević održala je Zdenka Weber, dok je za glazbeni dio večeri bila zadužena sopranistica međimurskih korijena s berlinskom adresom Evelin Novak. Dvije dame povezuje između ostalog profesionalno berlinsko iskustvo, a Dora Pejačević tako je uhvatila zadnju priliku da se prije programske cezure predstavi u zemlji za koju je vežu brojni događaji iz njezine kratke biografije.

Ladislav Šaban, Kulturološki ogledi

Još jedna prednost zlokobnog virusa jest ta da su s naslovnica raznih medija nestale starlete i zvijezde bez pokrića, oslobodivši tako prostor pravim stručnjacima koji inače u tišini savjesno i odgovorno rade svoj posao. Dodijelimo ovim tekstom malo medijskog prostora i velikom autoritetu za kulturnu povijest, čije nas sjajno štivo može informirati i zabaviti.

Riječ je o Ladislavu Šabanu, glazbeniku i znanstveniku, koji je između ostaloga kao praunuk pjesnika i političara Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz prve ruke bio upoznat sa zagorskim plemstvom i kulturnom poviješću. Kako je cijeli publicistički i znanstveni opus Ladislava Šabana pisan iznimno pitko, dio njegovih radova sabran je u zbirku Kulturološki ogledi, koju je priredio muzikolog Ennio Stipčević. Ona sadrži niz zanimljivih i inspirativnih tekstova. Više o tom velikom čovjeku doznajte u emisiji Tko je bio Ladislav Šaban? na Trećem programu Hrvatskoga radija 4. travnja s početkom u 16.35 sati.

Vijenac 680

680 - 26. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak