Vijenac 679

Matica hrvatska

Predstavljanje knjige Izabrana djela Ivana Slamniga, Metković, 24. veljače

Slamnig kozmopolit

Božidar Lovrić

Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću 24. veljače u Gradskom kulturnom središtu organizirao je premijerno predstavljanje knjige Izabrana djela Ivana Slamniga (Matica hrvatska, edicija Stoljeća hrvatske književnosti, 2019), koju je priredio akademik Tonko Maroević.

Nakon pozdravnih riječi Božidara Lovrića, predsjednika OMH u Metkoviću, uvodno je puštena prva uglazbljena Slamnigova pjesma Barbara u izvedbi legendarnoga Zvonka Špišića.


Darko Matičević, Ivan Bošković, Tonko Maroević, Božidar Petrač i Božidar Lovrić / Snimio Krešimir Jurić / LIKEmetkovic.hr

Kao urednik Matičine edicije Stoljeća hrvatske književnosti knjigu je predstavio književnik Božidar Petrač. U knjizi su na 621 stranici objavljeni izbor iz Slamnigova pjesništva i kratke proze, njegove pripovijetke, radiodrame, eseji, studije i kritike. Opremljena je nizom fotografija, a među njima je ona iz 1999, kada je Slamnig primio nagradu Grada Metkovića za životno djelo.

Ivan Bošković istaknuo je da je u Slamnigovim proznim djelima moguće iščitati stanje duha njegova vremena, koje karakteriziraju tjeskoba i ushićenje, strahovi i nade. Spomenuo je autorovu povučenost, u čemu se razlikovao od svog bliskog suputnika i suradnika Antuna Šoljana, ali i njegovu hrabrost bez viška riječi.

Akademik Tonko Maroević, koji je bio i Slamnigov student, istaknuo je da njegov književni opus pripada među najkarakterističnija i najuspjelija ostvarenja hrvatske kulture druge polovice dvadesetoga stoljeća. „Uz jak i prepoznatljiv individualni pečat, njegov rukopis amblematski pokriva raspone od afirmacije modernističkih nastojanja pa do otvaranja postmodernoj osjetljivosti. Da paradoks bude veći, a ishod još uvjerljiviji, malo je tko poput Slamniga prihvatio izazov plodnog odmjeravanja s dugom tradicijom nacionalne pismenosti i istodobnog sustavnog ulančavanja u vrhunske međunarodne kozmopolitske tokove“, kazao je akademik Maroević.

Cjelovitosti večeri pridonio je skladatelj i šansonijer Darko Matičević izvevši uglazbljene Slamnigove pjesme Kad mi svega bude dosta i Ne mogu te više zavoditi.

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak