Vijenac 679

In memoriam

In memoriam: Veronika Durbešić

Odlazak velike glumice

Mira Muhoberac

U Zagrebu je 7. ožujka preminula Veronika Durbešić rođ. Kovačić, istaknuta hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.


Veronika Durbešić (Zagreb, 4. veljače 1945–7. ožujka 2020) / Snimio Saša Novković

Rođena 4. veljače 1945. u Zagrebu, Klasičnu gimnaziju završila je u Splitu. Engleski, hrvatski i ruski jezik diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, a glumu 1973. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Još kao studentica glumila je u Teatru &TD, u DK Gavella i u GK Komedija, u kojem je od 1974. zaposlena. Bila je i u Detonijevu ansamblu za suvremene glazbene tendencije ACEZANTEZ, s kojim je gostovala u Europi i u SAD-u.

U brojnim komedijama, operetama, mjuziklima, rock-operama i dramskim predstavama pokazivala je dar za komiku. Karakterom, stavom, baršunastim glasom i izgledom bila je predodređena i za kabaretske uloge.

Energična osoba i dramska umjetnica naglašena scenskog koda, čvrsta stava, moćna govora, nikad nije odustajala od glumačkoga nerva, scenske i životne ludičnosti  i lucidnosti.

Bila je Nežika, Galamiti F. Jane, Junona, Mareille u monodrami Happy New Year S. de Beauvoir... Glumila je i u Dubravki, u Caru Franji Josipu u Zagrebu, Ordenu i u Kidaj od svoje žene... Bila je i suradnica na Odsjeku glume ADU.

Godine 1996. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. dobila je Nagradu HDDU-a za svekoliko umjetničko djelovanje za područje operete i mjuzikla. „Jednu od najdražih uloga ostvarila sam kao Negromantica u Noveli od Stanca, koju je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, profesorica Fani Muhoberac, dovela 1971. u izvedbi nas, Tomovih studenata.“

Odredio ju je brak pun ljubavi s Tomislavom Durbešićem, književnikom, redateljem i profesorom na ADU. Ustreptala karaktera i eruptivne energije, žudjela je za kazališnim razgovorima i kvalitetnim ulogama. Svjesna svoga plemenitaškoga podrijetla, na životnoj je pozornici dosljedno išla uzdignute glave i posebnosti manira. 

Draga Veronika, ti „koja nosiš pobjedu“, počivala u miru!

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak