Vijenac 679

Matica hrvatska

Održani Dani Matice hrvatske u Požegi, 7. veljače–5. ožujka

O umjetničkom i povijesnom

Ljiljana Marić

Dani Matice hrvatske u Požegi počeli su 7. veljače predstavljanjem časopisa Kolo i pjesništva Ernesta Fišera. Nastavili su se predavanjem Preuzmi kontrolu nad vlastitim zdravljem, izbjegni debljanje i uspori starenje te promocijom knjiga Prehrana za koju smo stvoreni i Postom do zdravlja i dugovječnosti autora Dalibora Petrinića. U prepunoj dvorani HGK autor je podijelio svoja saznanja i iskustva o prehrani poručivši da dugoročno nijedna dijeta nije dobra za naše tijelo jer ono funkcionira na drukčijim principima, a to je princip obilja i posta. Najlošije su prehrambene navike konzumacija šećera, pekarskih proizvoda te mlijeka i mliječnih proizvoda. Post je, smatra autor, nešto što je čovjek prakticirao tisućama godina i na što naše tijelo i danas najbolje reagira. Uz različite postove za zdravlje su važni kretanje te povezanost uma, tijela i duha.


Predstavljanje knjige Danijela Tatića Feldmaršal Svetozar Borojević  u Požegi

Slijedilo je 21. veljače predstavljanje knjige Danijela Tatića Feldmaršal Svetozar Borojević, koja govori o prešućenom velikanu hrvatske povijesti. Prvi put neki je Matičin događaj održan u požeškoj vojarni, na što je predsjednica požeškog ogranka Ljiljana Marić posebno zahvalila zapovjedniku Vojarne pukovniku Mati Tomaševiću. O knjizi su govorili Zvonimir Despot, direktor nakladničke kuće Despot Infinitus, koji je istaknuo da je Borojević bio najveći vojskovođa u povijesti Hrvata, a uz to i jedini feldmaršal austrougarske vojske u povijesti, od njih sedamnaest (pet ih je bilo počasnih), koji je bio Slaven. „Borojevića možemo promatrati ne samo kao velikana nego i kao inovatora i velikoga vojnog znalca, koji je nezasluženo ostao zaboravljen i zbog toga je ova knjiga iznimno važna za hrvatsku povijest“, istaknuo je povjesničar Filip Katanić. Sam autor Tatić istaknuo je impresivnost Borojevićeva postignuća, uspjeha graničarskog dječaka koji se uzdignuo do najviše vojne funkcije.

Dani Matice hrvatske nastavljeni su 24. veljače predavanjem Srednjovjekovna Požega Marije Karbić iz slavonskobrodske podružnice Hrvatskog instituta za povijest. Ona je istaknula da je grad Požega bio jedan od najvažnijih gradova Slavonije u srednjem vijeku, a o tome svjedoče i podaci da je to grad koji je najduže bio u posjedu ugarskih kraljica.

Slijedila je projekcija dokumentarnog duhovno-povijesnog filma Kamp autora Darka Bevande 28. veljače, a Dani MH završili su 5. ožujka predavanjem Sanje Vulić, prodekanice na Fakultetu hrvatskih studija, pod naslovom Sveci u ožujku u frazemima i poslovicama, što je ujedno bio dio programa Dana grada Požege.

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak