Vijenac 679

Likovna umjetnost

Izdvaja – Neva LUKIĆ

Kustoski tim WHW započinje izložbeni program u Kunsthalle Wien

Na međunarodni Dan žena kustoski tim WHW započeo je izložbeni program u Kunsthalle Wien izložbom …o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru. Izložba propitkuje vrijednosti ljudi s globalnog juga i onih sa zapada citirajući libanonskog autora Bilala Khbeiza, koji navodi taj popis vrijednosti u knjizi Globalization and the Manufacture of Transient Events (2003): kruh, vino, auti, sigurnost i mir.

Uzmiče li ta definicija dobroga života danas, a još se donedavno podrazumijevala? Klimatske promjene, ekološke katastrofe, povjerenje u dobronamjernost kapitalizma izgubljeno nakon sloma 2008. šire osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja čak i u razvijenim dijelovima svijeta. S druge strane, izložba nastoji iznova promisliti dobar život kao kolektivno i individualno iskustvo. Izložbu prati bogat popratni i edukativni program.

Nam June Paik u Amsterdamu –

U muzeju Stedelijk u Amsterdamu od 14. ožujka može se pogledati izložba The Future is Now (Budućnost je sada) pionira videoumjetnosti Nam June Paika (1932–2006). Izložba je plod suradnje s Tate Modern iz Londona i San Francisco Museum of Modern Art, a donosi jednu od najiscrpnijih studija njegova umjetnička opusa svih pet desetljeća umjetnikova djelovanja.

Mogu se pogledati instalacije, videoskulpture, preoblikovani televizijski aparati, rane glazbene partiture i roboti. Nam June Paik vizionarski je predvidio moćni utjecaj masovnih medija na naše živote te uveo termin electronic superhighway (elektronička superautocesta) proričući budućnost komunikacije u doba interneta. Paika i Stedelijk veže duga suradnja. Umjetnik je ondje 1977. imao prvu samostalnu izložbu. Godinu poslije muzej je otkupio njegovo kapitalno djelo TV Buddha, čime je ujedno začeta i cijenjena medijska kolekcija.

Ivan Marušić Klif u Laubi

Desetog ožujka otvorila se izložba Ivan Marušić Klif: Klizanje u nepoznato u Laubi. Riječ je o multimedijalnoj instalaciji kojom se Hrvatska u lipnju prošle godine predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora, i to iznimno uspješno – Ivanu Marušiću Klifu tom je prilikom dodijeljena i nagrada Excellence in Performance Design.

Izložba obuhvaća umjetnikove suradnje s drugim umjetnicima kao što su Ana Hušman, Zlatko Burić Kićo, Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo i Branko Brezovec, a izvorno je nastala u organizaciji HDD-a i Ministarstva kulture RH, u kustoskoj koncepciji Marka Goluba i Maše Milovac. Postav u Laubi njezina je zagrebačka premijera, a izložba ostaje otvorena do 16. ožujka.

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak