Vijenac 679

Film

IZDVAJA – Janko Heidl

Dodjela nagrade Dokumetar –

16. ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma koji se trebao održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb, odgođen je zbog opasnosti od širenja koronavirusa. No ožujskom dokurazdoblju ipak, čini se zasad, neće nedostajati filmske dokumentaristike.

Nadajmo se nezloslutnoga petka, 13. ožujka, u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se prva dodjela nagrada Dokumetar, u organizaciji portala Dokumentarni.net. Iako je portal nagrade za najbolji hrvatski dokumentarni film dodjeljivao i prije, s prvom javnom priredbom održanom 2017, nagrada je sad dobila novo ime, izbor i dodjela prošireni su i podignuti na višu razinu te se ovogodišnji događaj može smatrati „premijerom“. Zasebni stručni žiriji dodjeljuju priznanja za najbolji film, režiju, fotografiju i montažu, ulaz je slobodan, a na dodjeli će biti i mnogi autori.

Werner Herzog u kinu Tuškanac

Na ZagrebDoxu očekivali smo hrvatsku premijeru Obitelji u najam, najnovijeg rada nezaustavljivoga njemačko-američkog veterana Wernera Herzoga, koji se posljednjih desetljeća prometnuo u prvaka dokumentaristike.

Do novoga datuma održavanja Doxa, eventualnu žudnju za Herzogom znatiželjnici mogu utažiti u zagrebačkom kinu Tuškanac. Od 16. do 22. ožujka ondje se prikazuje ciklus njegovih sad već klasičnih, i danas kao i onomad začudnih igranih filmova, od I patuljci počinju mali (1970) do Cobre Verde (1987). Uvodnu riječ prije prikazivanja prvoga filma u nizu, Fitzcarralda (1982), dat će hrvatski filmaš Igor Bezinović.

Stepinac: kardinal i njegova savjest

Dokumentaristikom bremenito razdoblje upotpunjuje početak distribucije filma Stepinac: kardinal i njegova savjest, koji u kina širom zemlje stiže 19. ožujka. Scenaristica i redateljica Višnja Starešina u tom dokumentarnom filmu kontekstualizira život Alojzija Stepinca unutar hrvatske i europske povijesti 20. stoljeća.

Film sagledava kako se Stepinac nosio sa zahtjevnim izazovima svoga vremena, globalno i univerzalno značenje njegova djela te razloge neprihvaćanja njegova lika i djela koji ga prate do današnjih dana. Svečana premijera slikopisa snimljena pod okriljem Hrvatskog katoličkog sveučilišta – kojem je Alojzije Stepinac zaštitnik – i producentske tvrtke Interfilm održana je u HNK-u u Zagrebu 8. veljače.

Dnevnik Diane Budisavljević predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu

U povodu aktualnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije, 24. će ožujka, u sklopu priredbe Dan hrvatske glazbe i filma u Bruxellesu, u kinu Cinéma Galeries – Galerie de la Reine biti prikazan dokumentarno-igrani film Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević uz, barem se zasad tako planira, razgovor s redateljicom.

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak