Vijenac 679

Kazalište

IZDVAJA – Anđela VIDOVIĆ

Ljepotica i zvijer u DKO-u Branka Mihaljevića
u Osijeku (koprodukcija s GK Joza Ivakić iz Vinkovaca)

Lutkarstvo je nerijetko borba za malu, intimnu stvaralačku slobodu te se u našem kazališnom krajoliku nalazi na marginama.

Tomu se tvrdoglavo opire osječko-slovačka i nimalo diznijevska Ljepotica i zvijer nastala prema motivima Františeka Hrubína. Redateljica Petronela Dušová izgrađuje mračni svijet bajke, pritom često utišavajući vizualnost izmjenom pripovjednih i dramskih dijelova. Lutke Miroslava Duše u tamnim su tonovima, groteskno ružne i divovske, začudne i humorne te ne pristupaju dječjoj mašti poput trešnje na vrhu kolača. Tim se tamnim tonovima opire humor upisan u lice Ptića Pjevića kojeg zdušno i sugestivno animira Kristina Kovačević. Dojmljivi vizuali, pjevne dionice i pokret Maje Huber uz suigru čitava ansambla čine dobrodošao pomak u dosadašnjoj estetici dječjeg kazališta.

Müllerov Cement u ZKM-u –

Rad Sebastijana Horvata s probranim autorskim timom, ponajprije dramaturgom Milanom Markovićem Matthisom i scenografom Igorom Vasiljevim, hrvatskoj je publici poznat po radikalnom osuvremenjivanju i vizualno visoko stiliziranu čitanju Krleže.

Za Horvata Cement je jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti, za mnoge kritičare riječ je o odličnom uvodu u opus jednog od najvažnijih dramskih pisaca njemačkoga govornog područja. Nastala kao preradba istoimena Gladkovljeva romana, drama se istodobno od njega i odmiče. Zapuštanje tvornice označuje i raspad obiteljskih odnosa. Protagonist Čumalov vraća se kući, sin umire od gladi, a žena je emancipirana i zaljubljena u Revoluciju. „Nada u bolju budućnost može postojati jedino kao kontradikcija povijesti“, jednom je prigodom rekao Heiner Müller. Kakva nas to budućnost očekuje, valja vidjeti tijekom vikenda u Teslinoj.

I dramski pisac je pisac – drame.hr

Na portalu drame.hr posve besplatno možete čitati podjednako naše nagrađivane i izvođene pisce, ali i one koji tek počinju ulaziti u svijet dramskog pisma. Cilj je povećavati vidljivost domaće dramatike u javnosti, kako bi se potaknulo njihovo postavljanje, čitanje i korištenje. Pretraživanje je pristupačno – prema drami, autoru ili najnovije.

Preporučujem poetsku dramu Your Love Is King Espija Tomičića (1995). U veljači je doživjela i koncertno čitanje u režiji Hrvoja Korbara, izvedbi Matea Videka i pod mentorstvom Tomislava Zajeca u ZKM-u. Your Love Is King je opora, teška, sirova drama približavanja i rastanaka. Iskrenosti i uzmicanja. Straha od bliskosti. Svega je tu previše – boli, riječi, psovke i autodestrukcije. No nakon takva ogoljavanja na tragu Milene Marković itekako imamo mladoga pisca koji ima što reći.

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak