Vijenac 679

Matica hrvatska

Izdanja Ogranaka

Danijel Hrgić

Josip Bedeković, Dragutin Feletar, Matija Berljak, Leonard Logožar, Prinosi za povijest Štrigove: Štrigova – rodno mjesto sv. Jeronima, Meridijani, Općina Štrigova, OMH u Čakovcu,
Župa sv. Marije Magdalene, 2019.

Mjesto Štrigova do prošle godine nije imalo sustavnu monografiju koja bi obrađivala povijest tog starog mjesta u Međimurju. Štrigova slovi kao mjesto rođenja sv. Jeronima na osnovi njegova vlastita spomena kako je rođen u Stridonu, na granici Panonije i Dalmacije. Monografija se stoga oslanja na poveznici sv. Jeronima i Štrigove i istražuje povijest mjesta do druge polovice 18. stoljeća, s posebnim osvrtom na štovanje svetog Jeronima među pavlinima i nastavka tradicije štovanja nakon ukidanja pavlinskog reda. Monografija služi i za prezentaciju potencijala Štrigove u turističko-gospodarskom smislu, kao i moguću obnovu hodočašća koja su u prošlosti bila dio same kulture mjesta. Dio Bedekovićeva rukopisa služi kao okosnica knjige, a Dragutin Feletar pridonosi raspravom o istinskoj vezi antičkog Stridona i današnje Štrigove. Matija Berljak i Leonard Logožer detaljnije obrazlažu povijest štovanja sv. Jeronima u Štrigovi.

Naš Vukovar: Pozdrav iz Vukovara, ur. Lidija Miletić, OMH u Vukovaru, 2019.

Jedinstvena zbirka tekstova brojnih autora predstavlja grad Vukovar iz nekoliko perspektiva, ukazujući na nevjerojatno bogatu daleku i blisku prošlost te na kulturno bogatstvo koje i danas živi u stanovnicima „grada heroja“. Zbirka je podijeljena u četiri cjeline, svaku s posebnom tematikom. Prva cjelina, Vukovar kroz stoljeća, nastaje kao povijesni pregled iz pera ponajboljega hrvatskog demografa Dražena Živića. Crtice iz povijesti Vukovara kao cjelina nastaju iz zapisa o. Placida Belavića s početka 20. stoljeća. Treća cjelina, Vukovar u književnoj riječi, predstavlja grad u djelima Vukovaraca Pavla Pavličića, Siniše Glavaševića, Renéa Matoušeka, Darka Dombaja, Ivana Baranjeka i Drage Maksimovića. Posljednja cjelina Dvojac bez… služi za prikaz likovne umjetničke djelatnosti još dvojice vukovarskih umjetnika, Branka Crlenjaka i Zdravka Dvojkovića.

Sanja Petrov Vlahović, Zeleno nebo / Green Sky, OMH u Bujama, 2019.

Zbirka poezije Zeleno nebo Sanje Petrović Vlahović novo je izdanje OMH u Bujama. Riječ je o zbirci haikua, senrjua i haibuna kojima autorica, ovisno o samoj pjesničkoj formi, prezentira svoju povezanost s prirodom, ali i razočaranje neskladom koji vlada u društvu danas. Izdanje je dvojezično, hrvatsko-englesko, s prijevodima Đurđe Vukelić Rožić, Neli Jakovčević Metz i Višnje McMaster. Kroz prve četiri tematske cjeline autorica, u obliku standardnog haikua, istražuje vlastitu percepciju prirodnih fenomena, ali i malih trenutaka koji je okružuju. S promjenom godišnjih doba iz proljeća u ljeto, jesen i zimu i autoričina se percepcija svijeta mijenja – njezin bicikl, koji je u jednom trenu letio, s dolaskom zime posustaje, a koncepcija zbirke usmjerava se na haibune i senrjue, koji donose trenutke iz svakodnevnog života, gdje se autorica ne libi izraziti nezadovoljstvo. Zbirka je opremljena dopadljivo u minimalističkom izričaju, a vizuali se podudaraju s osjećajem koji pjesme bude u čitatelja.

Vijenac 679

679 - 12. ožujka 2020. | Arhiva

Klikni za povratak