Vijenac 678

Druga stranica

U HAZU predstavljena nakladnička djelatnost u 2019.

Rast Akademijina nakladništva

Slaven Botić

Nakladničku djelatnost ostvarenu u 2019. Akademija je predstavila u prostorima Knjižnice HAZU na konferenciji za novinare 17. veljače. Konferenciju je otvorio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt istaknuvši da je Akademija lani objavila 110 svezaka raznih publikacija, što je deset posto više nego u 2018, od toga 23 knjige, dvadeset zbornika radova, 38 svezaka časopisa, trinaest kataloga izložbi, tri knjige sažetaka, dvanaest spomenica preminulim akademicima i jednu partituru. Od navedenih izdanja, 89 svezaka Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 21 svezak kao suizdavač. Potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljeno je 75 publikacija.


Predstavljanje nakladničkih rezultata Akademije u Knjižnici HAZU

Članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 43 knjige, tako da je zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima u 2019. objavljeno ukupno 228 publikacija. „Od svog osnutka 1861. do danas Akademija je objavila ukupno 6543 svezaka raznih publikacija“, kazao je akademik Neidhardt.

Glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar predstavio je opća Akademijina izdanja, među kojima se ističu dva broja Glasnika HAZU i Ljetopis HAZU, koji izlazi od 1877, kao i publikacija posvećena projektu obnove i revitalizacije Arboretuma i ljetnikovca Trsteno, koji se financira iz strukturnih fondova Europske Unije. Istaknuo je da je u Digitalnoj zbirci HAZU (Dizbi) postavljeno 2100 svezaka Akademijinih izdanja, dok se na stranicama znanstvene mreže HRČAK može naći 25 Akademijinih časopisa. Dvije knjige u izdanju HAZU odabrane su među 25 najljepših hrvatskih knjiga koje će predstavljati Hrvatsku na književnim sajmovima u Leipzigu i Frankfurtu. „Na nakladničku djelatnost u 2019. utrošeno je gotovo dva milijuna kuna, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu“, istaknuo je Vretenar.

Svaki od devet razreda HAZU ukratko je predstavio prošlogodišnju djelatnost. Razred za društvene znanosti predstavio je tajnik Gordan Družić istaknuvši njihovih 35 publikacija, dok je tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Goran Pichler izdvojio publikacije Kroz koru do plašta, nove spoznaje o Andriji Mohorovičiću te matematički časopis Rad. Razred za prirodne znanosti predstavio je tajnik Ferdo Bašić te je izdvojio časopis Collegium Antropologicum i monografiju Đurđevački pijesci s originalnih dvanaest radova. Razred za medicinske znanosti predstavila je tajnica Vida Demarin izdvojivši časopis Rad te knjige o raznim medicinskim područjima. Razred za filološke znanosti predstavio je tajnik Darko Novaković ističući časopise Filologija i Hrvatski dijalektološki zbornik. Izdvojene su i publikacije objavljene izvan Akademije, u koje pripadaju dvije postumno objavljene knjige akademika Samardžije. Razred za književnost predstavio je tajnik Pavao Pavličić izdvojivši časopise Forum i Kronika, dok je o izdanjima Razreda za likovne umjetnosti govorio tajnik Mladen Obad Šćitaroci. Izdvojene su spomenice akademicima s likovnim prilozima i bibliografijama te časopis Art Bulletin. Razred za glazbenu umjetnost predstavio je tajnik Stanislav Tuksar s člancima Art musices i International review of the aesthetics and sociology of music. Razred za tehničke znanosti predstavio je tajnik Ignac Lovrek te izdvojio časopis Rad.

Predsjednik upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić zatvorio je ovo okupljanje govorom o važnosti Zaklade za rad i nakladu pojedinih razreda te same Akademije kao cjeline.

Vijenac 678

678 - 27. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak