Vijenac 678

Društvo

IZDVAJA – Vesna Kukavica

IZDVAJA – Vesna Kukavica


JOURNAL OF CROATIAN STUDIES

U New Yorku je upravo tiskan 50. svezak Journala of Croatian Studies, godišnje revije The Croatian Academy of America, čiji sadržaj potpisuju urednici iz Kanade Vladimir Burbrin i Vinko Grubišić. Posrijedi je jedinstveni hrvatski časopis na engleskome jeziku za humanističke i društvene teme pokrenut šezdesetih prošloga stoljeća u okrilju naše intelektualne emigracije u Americi. Na prvih sto stranica objavljena je studija u pet faza vrsnog filologa Stjepana Damjanovića i povjesničara Zorislava Lukića o našoj najstarijoj kulturnoj ustanovi Matici hrvatskoj u razdoblju od 1842. do 2017. Sažeto, građa 50. sveska JCS-a raspoređena je na 315 stranica.

Donosi četiri izvorna znanstvena rada te jedanaest priloga o recentnoj hrvatskoj knjižnoj produkciji iz više humanističkih i umjetničkih područja koje su napisali doktori znanosti iz RH, SAD-a, Kanade i Australije, među kojima su Tomislav Galović, Cvijeta Pavlović, Srebrenka Bogović, Ellen Elias Bursac, Marko Vrančić, Vinko Grubišić, Marijan Gubić, Mishka Góra, Jelena Šesnić, Mirna Čudić Žgela, Andriana Ciprić i Ivo Šoljan. Od inozemnih znalaca hrvatske kulturne sredine izdvajamo prilog predsjednice The American Literary Translators Association Ellen Elias Bursac, koja trenutačno boravi u posjetu Zagrebu, održavši predavanje o američko-hrvatskim književnim vezama kroz autobiografsku vizuru u Kući Šenoa 19. veljače. U ovom broju JCS-a ona izvrsnim ocjenjuje prevoditeljski pothvat opsežnog izbora hrvatskoga pjesništva od renesanse do postmodernizma naših sveučilišnih profesora s američkom adresom Ive i Vinke Šoljan u antologiji The Canon of Croatian Poetry 1450 – 2000, koju im je prije pet godina objavila američko-velška izdavačka kuća The Edwin Mellen.

HRVATSKI ISELJENIČKI KONGRES

Bijenalni znanstveni skup migrantske tematike u svom četvrtom izdanju održat će se u Zagrebu od 25. do 27. lipnja. Skup će okupiti domaće i strane znanstvenike kojima je polje istraživanja suvremena mobilnost hrvatskih građana s temom Povratak – stvarnost ili utopija. Rok za prihvat sažetaka je 30. travnja.

Organizator skupa je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, uključujući više instituta društvenih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku te ustanova u kulturi, uz Hrvatsku maticu iseljenika. Dosad je prijavljeno četrdeset izlagača, pretežito iz SAD-a, Čilea i Australije.

EUROPSKI PJESNIČKI FESTIVAL / EUROPEJSKI POETA WOLNOŚCI 2020

Hrvatski pjesnik iz BiH Darko Cvijetić i njegova zbirka Ježene kožice nominirani su za lukrativnu književnu nagradu Europski pjesnik slobode koju dodjeljuje pjesnički festival u Gdańsku. Jednom od osmorice nominiranih europskih pjesnika pripast će iznos od 100.000 zlota ili 25.000 eura. Ime ovogodišnjeg laureata bit će otkriveno u Poljskoj na prvi dan proljeća 21. ožujka.

Program festivala odvija se od 18. do 22. ožujka 2020. No samom nominacijom Cvijetićeva zbirka Ježene kožice (IK Vrijeme, Zenica, 2017) prevedena je na poljski jezik. Zbirku je preveo i objavio Miłosz Waligórski.

Vijenac 678

678 - 27. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak