Vijenac 678

Likovna umjetnost

IZDVAJA

Vanja BABIĆ

 

140 GODINA DJELOVANJA ZAGREBAČKOG MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT

Muzej za umjetnost i obrt svojim fundusom, organizacijom te izložbama što ih priređuje pripada među nekoliko najvažnijih i najaktivnijih umjetničkih institucija, ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj. Otvoren je davne 1880. te stoga ovih dana s pravom svečano obilježava 140 godina djelovanja.

U zgradi izvedenoj po projektu čuvenoga Hermanna Bolléa mnoge generacije Zagrepčana i posjetitelja hrvatske metropole mogle su i još mogu razgledati nadasve vrijedne eksponate s područja svih vrsta primijenjenih umjetnosti, grafike, fotografije i slikarstva, kao i brojne spektakularne tematske izložbe po kojima je muzej poznat. Sto četrdeseta godišnjica obilježena je otvaranjem novouređenih postava zbirki i predstavljanjem vrijedne donacije zbirke pret-a-porter i hault-couture mode te izložbom posvećenom odnosu suvremenoga dizajna i obrtništva.

MONOGRAFIJA O DJELOVANJU DALIBORA MARTINISA KAO GRAFIČKOG DIZAJNERA

Ime Dalibora Martinisa nezaobilazno je kada se govori o medijskoj umjetnosti, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Jedan od pionira domaće videoumjetnosti bio je, istodobno, itekako zanimljiv i uspješan grafički dizajner.

Novoizišla knjiga dvojice naših istaknutih stručnjaka za dizajn Marka Goluba i Dejana Kršića pod naslovom Dalibor Martinis: dizajner pri radu 1970–1990. na relevantan i zanimljiv način sintetizira upravo taj aspekt umjetnikova djelovanja. Na 130 stranica knjiga donosi Martinisov rad na području plakata za potrebe kako filmova tako i izložbi, ali i njegove doprinose televizijskom dizajnu, oblikovanju publikacija i časopisa, kao i zaštitnih znakova. Izdavač je vrijedne publikacije nadasve agilno Hrvatsko dizajnersko društvo.

NOVO STRIP-IZDANJE DANIJELA ŽEŽELJA

Danijel Žeželj svjetski je afirmiran autor stripova i animiranih filmova. Radio je stripove za vodeće svjetske izdavačke kuće specijalizirane za tu vrstu umjetnosti te svaki njegov novi projekt doista predstavlja umjetnički događaj vrijedan pozornosti.

Virtuozni crtač začudne naracije i imaginacije, inače poznat po izrađivanju stripova koji ne uključuju riječi, odlučio se ponuditi vlastito viđenje biografije Vincenta van Gogha, odnosno nekih pisama što ih je napisao jedan od najvažnijih slikara 19. stoljeća. U tu svrhu proučio je i niz monografija te proveo istraživanje u arhivi Van Goghova muzeja u Amsterdamu. Žeželjev najnoviji rad u izdanju male ali šmekerske izdavačke kuće Petikat podijeljen je na petnaest poglavlja sačinjenih od nekoliko stranica izvanrednih tabli specifična žeželjevskog ugođaja te prijevoda pripadnih pisama na njihovu kraju. Strip-izdanje koje svaki istinski štovatelj ove umjetnosti naprosto mora imati.

Vijenac 678

678 - 27. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak