Vijenac 678

Matica hrvatska

Izdanja Ogranaka

DANIJEL HRGIĆ

Hrvatska zora, glasilo OMH u Visu,
god. XXIX, br. 82, OMH u Visu, 2020.

Ogranak u Visu početkom godine izdao je novi 82. broj svoga dugogodišnjeg glasila Hrvatska zora. Broj započinje nekolicinom tekstova posvećenih značenju Božića i njegovoj promjeni u današnja moderna vremena te se u tom smislu upozorava na potrebu vraćanja starim vrijednostima i vjeri. U

Obljetnicama sestra Marija Estera Radičević i Dobrila Cvitanović tekstovima obilježavaju 135. obljetnicu djelovanja sestara Sv. Križa na Visu predstavljanjem djelatnosti kojom su zadužile stanovnike otoka. U rubrici Iz znanosti tekst Ive Petričevića vraća nas u prošlost otoka Visa 8. nastavkom svojih zapisa, dok Joško Božanić i Tvrtko Korbar pobliže predstavljaju projekt geoparka Viški arhipelag. Redovite rubrike Iz života Višana i Naši suradnici krase i ovaj broj časopisa, a predstavljeni su i novi radovi Pisaca našeg škoja: Anele Borčić, Pave Zaninovića, Mate Lukšića-Gica, Jakše Fiamenga, Veljka Mratinića, Borisa Vojkovića, Tonija Pavkovića, Pepe Kalafota, Milice Lojdl, Ivice Rokija i Zorke Bibić.

Cetinska vrila, glasilo Ogranka Matice hrvatske u Sinju, god. XXVII, br. 54,
OMH u Sinju, 2019.

Cetinska vrila još su jedan primjer časopisa Matičinih ogranaka s dugom tradicijom izlaženja, a koji tematikom, pod vodstvom glavnog urednika Mirka Marića, obrađuje bitne regionalne događaje i tako održava vezu stanovnika sa širim kulturnim životom. Kako sugerira slika s naslovnice, prvi prilog posvećen je životu i djelu Marka Veselice, u čiju je čast u listopadu održan okrugli stol te mu je otkrivena bista u Sinju.

Stjepan Marković donosi nam zatim kroz dokumente prikaz procesa oduzimanja imovine Franjevačkog samostana u Sinju tijekom jugoslavenske vlasti. Hana Branko Kustura donosi nam pregled najstarijih glazbenika i glazbenih zapisa grada Sinja, dok se Barbara Zorica bavi rimskim skulpturama pronađenim u okolici Čitluka. Časopis donosi i pregled najvažnijih zbivanja u Sinju, kao i pregršt drugih tema koje vrijedi pročitati.

Pabirci 2020, god. VI,
OMH u Kloštru Ivaniću, 2019.

U maniri starih narodnih kalendara Ogranak Matice hrvatske u Kloštar Ivaniću već šestu godinu zaredom izdaje svoje Pabirke pod uredništvom Božidara Balenovića. Kao što govori ime godišnjaka, u njemu su sakupljene „sitnice“, razni informativni tekstovi, pjesme i kratke proze koje služe kao zabavu kroz cijelu godinu. Uz neka stara imena redovitih suradnika godišnjaka, ove godine pronalazimo i radove novih autora, što znači da se širi krug suradnika i da će budući godišnjaci donijeti još mnogo toga novoga.

Od zanimljivih tekstova valja izdvojiti tekst Vladimira Gajskog o narodnim nošnjama Moslavine, tekst Milana Janeša Yankeeja o glazbenom životu Kloštra Ivanića 70-ih godina 20. stoljeća, tekst Stjepana Hrena o temi čagljeva u okolici Otoka Ivanića kao i tekst Stjepana Hrena o blagotvornom učinku psećega društva na psihu čovjeka. Kao odmor od informativnih tekstova služit će i obilje poezije, kojom se još jednom potvrđuje bogatstvo talenta ivanićkog kraja.

Vijenac 678

678 - 27. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak