Vijenac 678

Glazba

Vinko Ćemeraš ovogodišnji je Voice Hrvatska

IZABRANI GLAS HRVATSKE

Miljenko Jelača

Glasovima publike koja je putem televizije pratila dvanaestu, završnu emisiju serijala Glas Hrvatske 22. veljače izabran je za najljepši glas Hrvatske glas Vinka Ćemeraša, rođena u Čapljini, pobjednika u konkurenciji 79 pjevača.

Mentori ovogodišnjih natjecatelja koji su vodili ekipe pjevača sudionika bili su Vanna, Massimo Savić, Ivan Dečak i Davor Gobac, kojima valja odati priznanja za veliki umjetnički posao koji su obavili te za izvrsni prateći orkestar, jedanako kao što valja istaknuti odličnu glazbenu produkciju projekta koji je vodila Marija Nemčić.

Kao i prva serija (prva emisija prikazana je 17. siječnja 2015) Voicea, tako je i ova treća pokazala da je u Hrvatskoj respektabilan broj zaljubljenika u lakoglazbeno pjevanje i s kojima se upornin radom i pokusima može stvoriti pjevače koji mogu pridonijeti zanimljivosti zabavnih glazbenih TV-emisija i niza novih audiovizualnih projekata te s vremenom obogatiti i domaću diskoprodukciju i osloboditi je ovisnosti od često i prekobrojnih zabavnoglazbenih festivala. Produkciju je tako moguće obogatiti novim aranžmanima hrvatskih šlagera, pop-pjesama kojih je zavidan broj, ali su najčešće snimljene u samo jednoj, desetljećima staroj izvornoj verziji, bez ijednog obnovljenog uratka kao što je to običaj u svijetu. Taj bi se posao mogao usmjeriti i na diskografski izvoz, jer ima dobar broj pjesama koje bi se mogle predati i inozemnim aranžerima, koji od njih mogu i znaju napraviti nove pjesme. Naposljetku, The Voice je smotra pjevačkih snaga, a blizu je i Dora, manifestacija koja je mjesto za izbor pjesme za Eurosong.

Predlažem HTV-u da za osam pjevača u završnici Voicea naruči osam namjenski profesionalno skladanih novih pjesama i potom publici prepusti da jednu od njih izabere za Eurosong, vodeći računa o trendovima svjetske popularne glazbe.

Ovaj vikend, 29.veljače, Opatija će opet ugostiti Doru, priredbu za izbor hrvatskog predstavnika pjesme za Pjesmu Eurovizije 2020.

Dora 2020. kruna je Glazbenih dana HRT-a, koji će biti 2020. u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, gdje će se čak šesnaest pjesama boriti za prestižnu statuu Dore. Ona će im donijeti put u Rotterdam, gdje će na Eurosongu 2020. braniti boje Hrvatske. Natjecanje i spektakularni šou-program vode mlade voditeljice Doris Pinčić Rogoznica i Zlata Mueck Sušec, u društvu iskusnih majstora svog zanata, Mirka Fodora i Duška Ćurlića.

Redatelj Dore 2020. provjereni je redatelj velikih projekata Mario Vidosavljević, koji se nakon dugo vremena vraća na HRT, dizajner svjetla je Marko Foretić, scenograf Igor Juras, producenti su Neven Domljan i Denis Škorput, a urednik je projekta Tomislav Štengl.

Među natjecateljima ističu se oni koji su karijeru počeli baš s Voiceom.

Vijenac 678

678 - 27. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak