Vijenac 678

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čitluk

OMH u Čitluku 21. veljače predstavio je roman Veliki Kolhoz broćanskoga književnika iz emigracije Mate Matea Erića (1925–1997). Uz Andriju Stojića, predsjednika OMH u Čitluku, u predstavljanju su sudjelovali Mate Erić, autorov bratić, Emil Raspudić, Robert Pehar, glumac, i autorov unuk Ivan Erić, koji je doputovao iz Argentine. Andrija Stojić pozdravio je nazočne i kazao „iz pjesama koje je objavio i ovog romana vidljivo je da je autora emigracija kao čovjeka očito mrvila, a kao pjesnika ona ga je čeličila. Emigracija je bila Matin svjesni izbor; između tlačiteljskoga jugoslavenskog komunističkog režima i širokih vidika slobodnoga svijeta Mate je izabrao to drugo. Taj je izbor implicirao patnju zbog odvojenosti od zavičaja, osamljenost i gorčinu emigrantskog kruha, ali i dubinu nadahnuća i stvaralaštva te vrijedne i originalne književne plodove.“ Ovaj roman obiteljska je saga mnogih obitelji koja prati život na jednom kolektivističkom gospodarstvu, kao izravnu kritiku totalitarističkog režima, sa zatiranjem ljudskih sloboda i prava na intimu, pa otud i njegov naslov. Dramski umjetnik Robert Pehar, glumac u mostarskom HNK-u, čitao je ulomke iz romana i kazivao stihove malog broja pjesama sačuvanih iz pjesničke ostavštine autora. U glazbenom dijelu nastupio je Kristijan Ravlić. (Andrija Stojić)

Đurđevac

Nakon izložbe dvadeset dosadašnjih kalendara-plakata poezije posvećenih podravskim pjesnicima u Narodnoj knjižnici u Virju, OMH u Đurđevcu zbirku kalendara premjestio je u Gradsku knjižnicu u Đurđevcu, gdje je postavljena od 20. veljače. Na istome je mjestu 20. veljače predstavljen zbornik radova sa znanstvenog skupa pod nazivom Đurđevački pijescigeneza, stanje i perspektive, održana 29. i 30. lipnja 2017. u Đurđevcu, u organizaciji Grada Đurđevca, Gradske knjižnice Đurđevac, OMH u Đurđevcu i Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko-križevačkoj županiji.


Predstavljanje zbornika o Đurđevačkim pijescima

Zbornik sadrži 18 referata, odnosno znanstvenih radova, od njih 25 podnesenih na znanstvenom skupu. Nakon pozdravne riječi voditeljice knjižnice Bernarde Ferderber, posjetiteljima su se obratili gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te voditelj Zavoda akademik Franjo Tomić. O radovima u zborniku govorili su akademik Dragutin Feletar, akademik Igor Anić sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, akademik Ferdo Bašić i prof. Nikola Cik. Akademik Feletar osvrnuo se na radove o genezi Đurđevačkih pijesaka, akademik Anić govorio je o radovima o flori, fauni i šumarstvu, akademik Bašić o radovima iz područja pedologije i klimatologije, a potpredsjednik Ogranka prof. Cik o radovima koji se dotiču povijesti i arheologije Đurđevačkih pijesaka. (Vladimir Miholek)

Jastrebarsko

U organizaciji Društva bivših studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i OMH u Jastrebarskom 15. veljače u Pribiću je održana akademija u čast kardinala Franje Kuharića. Pozdravne riječi uputili su predsjednik Društva Tonči Matulić, zamjenik načelnika Općine Krašić Josip Špoljar, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik DVD-a Pribić Josip Bucković, dekan KBF-a Mario Cifrak i predsjednik Saveza društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu Mario Šafran.


Svečanost u čast kardinala Franje Kuharića

Predsjednica OMH u Jastrebarskom Klementina Škrabe upoznala je nazočne s radom Ogranka, koji ove godine slavi deset godina djelovanja. Predavanje o kardinalu Franji Kuhariću, brojnim značajkama njegova djelovanja i njegovom povezanošću s kardinalom Alojzijem Stepincem održao je mons. Stjepan Baloban. Nino Škrabe govorio je o povijesnim, duhovnim, kulturnim i znanstvenim velikanima jaskanskog kraja. Program je vodila tajnica Društva Vanda Kraft Soić, a u glazbenom dijelu nastupilo je Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Manuele Budišćak. (Klementina Škrabe)

Slatina

OMH u Slatini bio je 19. veljače domaćin prvog ovogodišnjeg kulturnog događanja u sklopu 26. međunarodnoga festivala Dani Milka Kelemena – muzikološkog izlaganja Inspiracije na temu Kolb/Kelemen, koje je u Zavičajnom muzeju u Slatini održala Brankica Ban.


Antonio Brzica, Brankica Ban, Zorica Varga i Srđan Đuričić

Pozdravnu riječ uputio je predsjednik Festivalskog odbora Dana Milka Kelemena Antonio Brzica, istaknuvši prošle godine potpisanu suradnju s Akademijom za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka, koja se konkretizira kroz različite programe uoči Festivala, koji će se održati od 8. do 18. listopada, pod imenom Kelemen kroz godinu. Projekt je zamišljen tako da se svakog mjeseca održi događaj s posvetom slatinskom proslavljenom skladatelju. Predsjednica OMH u Slatini Zorica Varga istaknula je da je Ogranak ponosan što je prvi doveo Kelemena u Slatinu nakon dugo godina izbivanja. Ogranak je izdao dvije Kelemenove knjige – pretiske Svjetovi zvuka i Poruka pateru Kolbu, koja je poslužila kao inspiracija za predavanje. Brankica Ban prikazala je Duh multikulturalnosti, odnosno brend kulturologije dvojice sunarodnjaka iz Slatine, Kolba i Kelemena, koje je dijelila jedna generacija skladatelja. (Ivana Strupar)

Široki Brijeg

Dvoknjižje Kratki espresso, zbirke kolumni autora Nine Raspudića, predstavljeno je 21. veljače u ispunjenoj dvorani Kina Borak u Širokom Brijegu u organizaciji OMH u Širokom Brijegu. Knjige obuhvaćaju kolumne objavljivane u Večernjem listu od ožujka 2016. do studenog 2019, u kojima autor na osebujan način obrađuje aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu. U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi Raspudić je s moderatorom predstavljanja Zoranom Zeljkom načeo brojna društveno-politička pitanja kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. (Gojko Jelić)

Valpovo

Na literarnom nebu Valpovštine zasjalo je novo ime – Branko Hršak, a OMH u Valpovu predstavio je 18. veljače njegovu knjigu Striptiz života. Recenzentice Ksenija Banjan Karačić i Sanja Birović ocijenile su Hršaka kao „običnog i skromnog čovjeka, samozatajnog analitičara i pomnog promatrača svijeta, zabrinuta za mnogo toga oko sebe, a i u sebi, koji teži univerzalnom, onom što muči ili veseli svakog čovjeka, a tomu je uvijek najbliža klasika, na koju se svi uglavnom oslanjamo.“ I Branko slijedi Cesarića i Tadijanovića kao „uljudan, ali oštar kritičar nepravde i drskosti koja se suprotstavlja ljudskom u čovjeku. Malen, tih, uglađen – snažan, glasan, jasan! Pjesnik grada Valpova.’“ U predstavljanju su sudjelovali Sanja Birović, recitatori valpovačke Srednje škole, glazbenici Vjeko i Valentina Pavlović te predsjednik OMH u Valpovu Ivan Tonković i autor. (Stjepan Najman)

Varaždinske Toplice

OMH u Varaždinskim Toplicama organizirao je 18. veljače tribinu Dušobrižništvo u Hrvatskoj vojsci. Gost je bio mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru. Jezerinac je bio prvi vojni biskup u Republici Hrvatskoj, kojeg je imenovao papa Ivan Pavao II. nakon što je potpisan protokol između Vatikana i Hrvatske o ustroju dušobrižništva u Hrvatskoj vojsci. U izlaganju govorio je o delegacijama cijelog svijeta koje su dolazile u posjet Vojnom ordinarijatu, a opisao je i susrete s hrvatskim vojnicima braniteljima diljem ratišta u Hrvatskoj, a napose s ranjenicima u bolnicama. Bilo je riječi i o aktivnostima koje sada provodi Vojni ordinarijat, ponajviše o duhovnoj skrbi za vojnike kako u postrojbama hrvatske vojske u domovini tako i u misijama u koje odlaze hrvatski vojnici u Afganistanu, Poljskoj i drugim zemljama. Tribini su prisustvovali i mons. Ivan Milovan, biskup porečko-pulski u miru, te gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. (S. J.)

Vukovar

U Gradskoj knjižnici u Vukovaru, u suorganizaciji OMH u Vukovaru, 20. veljače predstavljena je druga zbirka pjesama Petra Eleza Da Tebi hvalu kažem. O stihozbirci govorili su: predsjednica OMH Lidija Miletić, upraviteljica Zavoda za znanstvena istraživanja i umjetnost HAZU u Vukovaru Vlasta Novinc i urednik Vinko Juzbašić, a na koncu je pjesnik pročitao nekoliko svojih pjesama. Program je vodila ravnateljica knjižnice Jelena Miškić, a u glazbenome dijelu nastupio je Juraj Elez. Zbirka sadrži 42 pjesme, podijeljene u četiri ciklusa. Izdavač je OMH u Vukovaru, autor crteža Josip Elez, a stihozbirka je posvećena autorovu profesoru Slobodanu Čači. Petar Elez je rođenjem Vukovarac, profesor arheologije i povijesti, a sada ravnatelj Državnoga arhiva u Vukovaru te suautor i urednik nekoliko stručnih knjiga i kataloga. (Vinko Juzbašić)

Zadar

U dvorani OMH u Zadru 20. veljače prikazana je knjiga Vjekoslava Ćosića Sabrani radovi dr. Jakova Čuke od 1905. do 1928. godine. O najnovijem izdanju Ogranka govorili su recenzent Josip Lisac, urednik Ivica Vigato te Vjekoslav Ćosić. Moderirala je Martina Drobnak.


Izd. OMH u Zadru, 2020.

Prof. Ćosić istaknuo je kako je Jakov Čuka, poznatiji kao Jakša Čedomil, književni kritičar kojeg mnogi drže utemeljiteljem moderne hrvatske književne kritike. Kako se mislilo da se Čuka prestao baviti književnom kritikom 1903, njegov rad i djelovanje od 1903. do 1928. ostali su gotovo potpuno neistraženi. No i sam Jakov Čuka u Autobiografiji (Vedre hrvatske duše, 1922) upućuje čitatelje „I iza te godine osobito od 1905. do 1911. ja sam mnogo toga još napisao i izdao…“ . Prof. Ćosić 1905. uzima kao godinu novog područja (kulturnog i političkog) i načina (publicističkog i polemičkog) Čukina rada. Navodi kako će se u tom četrnaestogodišnjem razdoblju svega dvaput potpisati pod svojim poznatim imenom Jakša Čedomil i jednom J. Č. Sva ostala djela na mjestu potpisa imaju slovo X, ili su nepotpisana, a poslije Prvoga svjetskog rata najčešće se potpisuje kao – dr. Jakov Čuka. Zaključeno je da će knjiga, nastala trudom zadarskog romanista i sveučilišnog profesora u miru Vjekoslava Ćosića, uvelike pomoći da se u budućnosti ime i djelovanje Jakova Čuke, afirmira kao sinonim velike zasluge u nekoliko segmenata hrvatske kulture. (Anica Serdarević)

Vijenac 678

678 - 27. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak