Vijenac 677

Druga stranica

Predstavljen pretprogram 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Početak s Mozartovim Rekvijemom

Miljenko Jelača

Kao i dosad i ove je godine na Dan grada i blagdan Svijećnice, 2. veljače, predstavljen pretprogram 71. DLJI za 2020. s obećanjem da će se cjeloviti program predstaviti za mjesec dana.


Predstavljanje cjelovitog programa Igara najavljeno je za ožujak

Festival počinje glazbom već 11. srpnja, a prvi put Igre počinju rekvijemom. Mozartov Rekvijem velebno je i respektabilno djelo. Izvodit će ga Dubrovački simfonijski orkestar, Oratorijski zbor zagrebačke crkve sv. Marka sa solistima Margaretom Klobučar, Martinom Gojčetom, Goranom Jurićem i Rokom Radovanom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija ispred katedrale na sjevernoj strani. S obzirom na akustiku tog prostora, trebat će znalački razglas te i zbor i orkestar popuniti pjevačima i sviračima koji nisu stalni članovi pa ih i uskladiti. Za taj rekvijem nema nekog posebnog razloga, ali ni posvete (mogao je biti posvećen desetoj obljetnici smrti Vjekoslava Šuteja, neko vrijeme uspješna voditelja glazbenog programa Igara, ali je ta prilika propuštena).

Igre i Umjetnička škola Luke Sorkočevića uz potporu zaklade Caboga Stiftung organiziraju majstorske radionice s istaknutim glazbenicima: Stefanom Milenkovićem, Marijom João Pires, Krešimirom Špicerom, Krešimirom Stražancem, Aleksejem Semenenkom i Ištvanom Vargom, a ove godine ta će se suradnja proširiti na likovne te baletne radionice za učenike škole. No nije navedeno da će ti umjetnici i solistički nastupati pa sudeći po iskustvu iz 2018. s Marijom Joao Pires vjerojatno i neće.

Premijerni dramski program donosi djelo Ivana Sergejeviča Turgenjeva Očevi i djeca u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskog. U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog kazališta mladih premijera je potkraj srpnja na Lokrumu. Premijera Držićeve Grižule u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti u sklopu je EU-projekta Future Epics.

Autorska predstava Nataše Rajković i Ivana Penovića Van sebe u sklopu EU-projekta Port of Dreamers bit će izvedena 15. srpnja ispod Minčete. Taj se projekt bavi migracijama kao neizostavnim, neprekidnim društvenim procesom te svim prostorima koje definiramo, ocrtavamo migracijom ili ostavljamo praznim svojim odlaskom.

Nakon prošlogodišnjih priredbi za najmlađu će se festivalsku publiku ove godine premijerno uprizoriti bajke iz dubrovačkoga kraja pod nazivom Zlatno libro u koprodukciji Ljetnih igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Režiju tog glazbenoscenskog djela potpisuje Helena Petković, a glazbu sklada Ivan Končić.

Muškatle će preživjeti sve autorice Ive Brdar drama je koja govori iz perspektive generacije koja proživljava posljedice ratova na Balkanu kojih nije bila dio, a posljedice se ogledaju u stalnim dilemama poput one: je li u redu otići?

Koproducenti ove predstave koja u režiji Ane Tomović nastaje u sklopu EU-projekta Future Epics su zaklada Heartefact i Niško narodno pozorište.

U sklopu istog EU-projekta nastaje i plesna predstava Zagrljaj koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji centra za izvedbene umjetnosti Vytlicke iz Švedske, u kojoj plesači istražuju crni ili afrički pogled kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva. Još se dvije predstave u sklopu EU-projekta Port of Dreamers bave pitanjima migracija i iskustvima bivanja migrantom na europskom kontinentu. Drama Bezbojni časovi čovečanstva prema istoimenom tekstu Aleksandre Mrđen i Ivane Janošev, nadahnutu djelima Stefana Zweiga Jučerašnji svijet i Zvjezdani trenuci čovječanstva, nastala je u režiji Ivane Janošev, u koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova iz Novog Sada te mađarskog Novosadskog pozorišta, a bit će izvedena u Lazaretima. Predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora Proslava autora Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja bit će izvedena na taraci tvrđave Revelin.

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak