Vijenac 677

Druga stranica

Šesta konferencija Savjeta ministara kulture JI Europe, Rijeka, 1. veljače

Mobilnost umjetnika, baština i klimatske promjene

Petra Miočić

Grad Rijeka 1. veljače nije bio samo poprište najvećega kulturnog tuluma u zemlji ili najveće europske proslave kulture. Dok su popratni programi uz inauguraciju Rijeke u Europsku prijestolnicu kulture za 2020. tek uzimali zamah, u Grand hotelu Bonavia održana je šesta po redu ministarska konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe, inicijative utemeljene 2005. u Kopenhagenu sa svrhom povezivanja zemalja jugoistočne Europe te zaštitom njihove kulturne baštine i jezične raznolikosti.


Dvanaest ministara kulture zemalja članica s partnerima i promatračima iz UNESCO-a i EK / Snimio Davor Dragičević

Na subotnjem ministarskom susretu održanu pod naslovom Jačanje kulture za održivi razvoj dvanaest je ministara zemalja članica (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske) s partnerima i promatračima iz Italije, Austrije, UNESCO-a i Europske komisije razgovaralo o multilateralnoj i interkulturnoj suradnji i inkluziji. Kako je na konferenciji za medije istaknula Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske koja je u svibnju prošle godine od Republike Bugarske preuzela predsjedanje Savjetom, žarište sastanka bilo je na temama mobilnosti te jačanju i poboljšanju međunarodne suradnje. „Posebno smo se dotaknuli potrebe kontinuirana ulaganja u poticanje veza između kulturnih djelatnika, organizacija i institucija u ovoj regiji“, kazala je ministrica dodavši kako je mobilnost umjetnika jedna od prioritetnih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe pa je, u tom svjetlu, najavila i konferenciju s temom mobilnosti što će se u lipnju održati u Rijeci.

Uz mobilnost, kao prioritetna pitanja predsjedanja Vijećem Europe istaknuti su rizici za kulturnu baštinu i negativan utjecaj klimatskih promjena na očuvanje kulturne baštine. Ministrica je podsjetila na usvajanje nacionalnih Smjernica za energetsku obnovu kulturne baštine čime je, uoči europskog Zelenog plana, poslana jasna poruka o aktivnom radu na području zaštite kulturnih dobara, „u smislu prilagodbe našega vrijednog graditeljskog nasljeđa današnjim standardima i smanjenju emisije štetnih plinova.“

Iste je probleme, kao teme otvorene ususret predsjedanju istaknula Grčka, a njezina je ministrica kulture i sporta Lina Mendoni po završetku Šeste ministarske konferencije od hrvatske kolegice preuzela predsjedanje Savjetom. Kao ciljeve grčkog predsjedanja istaknula je nastavak promocije kulturne baštine kao kohezivnog tkiva regije i nastavak kulturnog dijaloga sa svrhom uspostavljanja vrlo učinkovita fonda za promicanje kulturne suradnje koji odgovara na potrebe kulturnih djelatnika. „Osim toga, usredotočit ćemo se na jedan od gorućih problema naše ere; klimatske promjene i njihov utjecaj na materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu.“ Na njegovu će rješavanju Grčka usko surađivati s UNESCO-om, glavnim tajnikom UN-a i Svjetskom meteorološkom organizacijom, a ministrica Mendoni u Rijeci je najavila ostvarivanje projekta u tri faze. „Naš se poseban plan zaštite i očuvanja kulturne baštine ne odnosi samo na obalna područja nego i na nematerijalnu baštinu jer klimatske promjene unose promjene i u mnoge društvene skupine, nositelje kulturnog nasljeđa. Grčki će premijer u lipnju organizirati sastanak na najvišoj razini s temom klimatskih promjena i njihova utjecaja na kulturnu baštinu. Sastanak slične tematike održat ćemo i u rujnu u Delfima, a radimo i na nacionalnim planovima za zaštitu kulturne baštine“, kazala je.

Naposljetku, ministrica Obuljen Koržinek zaključila je kako se „borba protiv klimatskih promjena tiče svakog segmenta našeg djelovanja te su svi danas prisutni ministri kroz sektor kulture spremni dati veliki doprinos“, a prvi korak u njegovu ostvarivanju jest i na Konferenciji usvojena Deklaracija o jačanju kulture za održivi razvoj kojom se u jedanaest točaka prepoznaju i priznaju dosezi novih tehnologija i pojačanih veza među partnerima u svrhu zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Nakon konferencije ministri su prisustvovali i protokolarnom dijelu otvaranja Europske prijestolnice kulture održanu u HNK-u Ivana pl. Zajca.

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak