Vijenac 677

Film

IZDVAJA — Tomislav ČEGIR


• Fellini i Malick u Kinu Tuškanac —

Neumorno zagrebačko kino Tuškanac neprestano poseže u bogatu ostavštinu svjetskoga filma pa u sljedećem razdoblju poseže za opusima dvojice izvrsnih autora sedme umjetnosti, Talijana Federica Fellinija i Amerikanca Terrencea Malicka. Tako u razdoblju od četvrtka 13. veljače do srijede 19. možemo ponovo, ili pak prvi put, vidjeti čak deset Fellinijevih znamenitih djela. I površni poznavatelji filma znaju da je Fellini (1920–1993) među najvažnijim i najutjecajnijim filmašima uopće, u svome se redateljskom opusu apostrofirao kao vrhunski modernist, specifična i prepoznatljiva stila, sjetna ugođaja i kritičkoga stava prema društvu. Dobitnik čak četiriju Oscara za najbolji strani film, Oscara za životno djelo (1993) i Grand Prixa na festivalu u Cannesu, Fellini je uz DeSicu, Rossellinija, Antonionija i Viscontija zasigurno najbolji talijanski filmaš.


Od 21. do 24. veljače u kinu se prikazuje šest filmova Terrencea Malicka. Osebujan autor, Malick se profilirao iznimnim filmskim djelima, raskošna konteksta, promišljena svjetonazora i stila koji često naginje transcendentnome i filozofskom. Nema dvojbe da je tih šest filmova sjajan pregled Malickova opusa, a pridružimo li im i recentni Skriveni život dostupan u domaćoj kinodistribuciji, pa i u programu kina Tuškanac, zainteresirani gledatelj zasigurno će obogatiti svoje filmsko iskustvo. To kino novom repertoarnom politikom slijedi postulate nažalost prošle godine ugasla kina Europa, a u nizu recentnih filmova izdvaja se svakako Mladi Ahmed braće Dardenne, za čiju su režiju ta dvojica autora nagrađena prošle godine na festivalu u Cannesu.

• KINO VALLI U PULI –

Taj se naslov prikazuje i u pulskom kinu Valli, pa su poveznice sa zagrebačkim kinom i izravne. Spretno koordinirajući ostvarenja američke srednje struje, europska djela ili filmove za djecu, to je kino redovito stjecište filmske kulture u Istri.

U nizu naslova zanimljivošću se izdvaja hrvatski dokumentarno-igrani film Gdje si bio četrdeset i četvrte Mlađena Đakovića. Film je to o skupini posvećenoj airsoftu, vrsti sporta koji kroz zabavu ukazuje na važnost povijesnoga konteksta kao sastavnoga dijela igre. Većinom povijesno vjerodostojni sudionici airsofta transponiraju zbivanja Drugoga svjetskoga rata u suvremeno okružje.


• KINO SENJ –

Apostrofirajući zbivanja u kinima hrvatske metropole ili pak u kinima većih hrvatskih gradova nenamjerno zaboravljamo ona rubna. Upravo zbog toga nužno je navesti da je potkraj prošle godine, 23. prosinca, nakon punih dvanaest godina u senjskom Pučkom otvorenom učilištu M. C. Nehajev iznova počelo raditi kino, uz veliki ekran i nove digitalne tehnologije, čime su usklađeni tehnički standardi, a prikazani filmovi neće kasniti za onim zagrebačkim ili u Cinestar i Cineplexx multipleksima.

Projekt je vrijedan 305 tisuća kuna, većinom ga je sufinancirao Ministarstvo kulture RH, a dio je pokrio Grad Senj. Kino će nepobitno obogatiti kulturni i društveni život grada, a nema dvojbe da će steći i publiku.

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak