Vijenac 677

Književnost

IZDVAJA — Gea VLAHOVIĆ


 

• DARKU CVIJETIĆU NAGRADA FRIC

Tjednik Express ove je godine treći put dodijelio književnu nagradu Fric za najbolju knjigu fikcijske proze. Žiri u sastavu: novinarka i urednica Biljana Romić kao predsjednica, te kao članovi urednik kulture Expressa Igor Vikić, glumica Lana Barić, povjesničar Hrvoje Klasić, ginekolog Dubravko Lepušić i književna kritičarka Jagna Pogačnik, odlučio je 75 tisuća kuna vrijednu nagradu dodijeliti prijedorskom pjesniku, dramatičaru, redatelju i prozaistu Darku Cvijetiću za roman Schindlerov lift (Buybook, 2018). Riječ je o autorovu romanesknom prvijencu u kojemu donosi autentično svjedočanstvo uspona i pada ideje suživota na našim prostorima, preplećući osobne pripovijesti stanovnika tzv. „crvenog solitera“, arhitektonskog ponosa BiH sagrađena sredinom 70-ih godina u Prijedoru, s liftom marke Schindler kao simbolom urbanizacije i napretka.


Izd. Buybook, Zagreb, 2018.

S dolaskom rata, multinacionalni Prijedor nestaje, a tako se raspada i mikrosvijet 13-katnoga nebodera. Cvijetićev roman o izgubljenim vrijednostima zajedništva i solidarnosti moćna je metafora ukupne tragedije Bosne i Hercegovine. Nagrada Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2018/19. laureatu je uručena 30. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

• IŠČEKIVANA DRAMATIZACIJA ROMANA HOTEL ZAGORJE

Prvo će svoje kazališno uprizorenje 14. veljače u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella doživjeti nagrađivani roman Ivane Bodrožić Hotel Zagorje. Roman objavljen 2010. potresna je prognanička ispovijed pisana iz perspektive djevojčice koja je 1991. morala napustiti rodni Vukovar – oca nikad više neće vidjeti jer on je zauvijek nestao na Ovčari – da bi se potom s majkom i bratom našla u privremenom smještaju u zgradi bivše Političke škole Josipa Broza Tita u Kumrovcu.


Nagrađivani roman Hotel Zagorje u veljači u Gavelli

Riječ je o jednom od najzapaženijih književnih debija koji je tada 28-godišnjoj autorici donio nagrade Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti), Kočićevo pero, Banjaluka – Beograd te Kiklop za najbolje prozno djelo. Roman Hotel Zagorje danas se smatra jednom od najboljih knjiga na temu Domovinskog rata. Zahtjevna zadatka adaptacije prihvatio se redateljsko-dramaturški tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić. Autentično svjedočanstvo istaknute pjesnikinje, prozaistkinje, kolumnistkinje i aktivistice Ivane Bodrožić na sceni će iznijeti isključivo ženski glumački ansambl predvođen Dijanom Vidušin u ulozi protagonistkinje.

• FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI U UTRCI ZA UGLEDNU SVJETSKU NAGRADU –

U užem izboru za prestižnu međunarodnu nagradu za izvrsnost International Excellence Award 2020, koju dodjeljuju Londonski sajam knjiga (LBF) i britanska zajednica nakladnika UK Publishers Association, u kategoriji Književni festival godine, uvršten je Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture. Među rekordnih 29 zemalja u užem izboru, Hrvatska se našla prvi put.

Nagrada se dodjeljuje u šesnaest kategorija, a dobitnici će biti proglašeni 10. ožujka na posebnoj svečanosti na sam dan otvaranja sajma knjiga u Londonu, koji ove godine traje do 12. ožujka. Fraktura je na Londonskom sajmu knjiga (LBF) 2015. proglašena najboljim međunarodnim nakladnikom (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award), za postignutu međunarodnu prepoznatljivost u uspješnom objavljivanju kvalitetne književnosti.

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak