Vijenac 677

Matica hrvatska

Danijel Hrgić

Izdanja Ogranaka


Godišnjak Ogranka MH u Novoj Gradiški 2018/2019,
ur. Vjekoslava Bagarić, OMH u Novoj Gradiški, 2019.

Novi dvobroj Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški pod uredništvom Vjekoslave Bagarić donosi ponajprije popis svih događanja u protekle dvije godine, ali i prikaz povijesti Ogranka od njegovih početaka i prvog utemeljenja 1971, pa sve od obnove do danas.

Godišnjak slavi obljetnice, među kojima valja istaknuti 175 godina Nove Gradiške, 100 godina Gimnazije u Novoj Gradiški i 105 godina od smrti A. G. Matoša. Posebna je rubrika posvećena radovima mladih autora s temom Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!, poznatog stiha A. B. Šimića. Ogranak pokazuje kako njeguje književni talent, što će osigurati svijetlu budućnost za kulturni krajolik Nove Gradiške. Zapaženi su i izvještaji s relevantnijih kulturnih događanja, kao i znanstveni i stručni radovi iz područja zdravlja i ekologije.

Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru, sv. 15/2018, gl. ur. Željko Predojević, OMH u Belom Manastiru, 2019.

OMH u Belom Manastiru nastavlja tradiciju skrbljenja za baranjsku tradiciju objavama priloga koji iz različitih područja nude uvid u kulturnu panoramu toga prostora. To je usmjerenje najjasnije vidljivo kroz prilog Kristine Kiš, koja u ovom broju Godišnjaka donosi tematsku bibliografsku analizu svih prošlih priloga u jubilarnih petnaest godina izlaženja.

Godišnjak prilozima nudi dvije književne studije Marijane Kuna i Ana-Marije Posavec, slavi desetu obljetnicu Belomanastirskog ansambla harmonike i daje pregled kratke povijesti lokalne Zajednice tehničke kulture. Članak Ivice Getta bavi se temom uprave Grada Belog Manastira, točnije funkcijom gradonačelnika. Ana Rebrina bavi se dvama uspješno ostvarenim projektima. Sam kraj Godišnjaka posvećen je općem pregledu rada OMH i postignućima.

Drniški libar, br. 3, god. 3, gl. ur. Stipe Ramljak, OMH u Drnišu, 2019.

Treći broj Drniškog libra, godišnjaka Ogranka MH u Drnišu, još jednom pokazuje kako nije potrebno veliko članstvo kako bi se godišnjak ispunio kvalitetnim i zanimljivim sadržajem.

U prvoj rubrici, Iz prošlosti, Davor Gaurina u čast prvog spomena Drniša u povijesnim izvorima daje kratak pregled povijesti grada, Ivo Mišur donosi priču o zaboravljenoj pjesmi Milana Begovića, Antonia Tomić ulazi u dubinu Požara strasti Josip Kosora, Luka Topić spominje osmanski zapis o Drnišu iz 16. stoljeća, dok Luka Vukušić piše o Oktavijanovu osvajanju Promone u 34. godini pr. Kr. U Kronici Đuro Perlić piše o stogodišnjici Drniškog omladinskog športskog kluba, Ines Topić o 70. obljetnici Osnovne glazbene škole u Drnišu, a Stipe Ramljak izvještava o 50. godini postojanja župa Siverić i Kadina Glavica. Rubrika Poezija donosi izbor iz radova Branka Grubača, Stjepana Pulišelića, Rose Petković, Đure Perlića, Paška Romića, Albine Tomić i Ivana Topića. U Prozi se kratkim pričama javlja Jadranka Jagoda Matić.

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak