Vijenac 677

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Bruxelles –

OMH u Bruxellesu organizirao je 26. siječnja tradicionalnu proslavu Feste sv. Vlaha. Nakon svete mise u hrvatskoj katoličkoj misiji u Belgiji, ispred katedrale sv. Mihaela i Gudule svečano otvaranje Feste započelo je čitanjem Proglasa Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom, koji su potpisali festanjuli Andrija Dominković i Lucija Kovačić.


Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

Uz festanjule pročitao ga je doajen katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Darove i golubice mira donijele su djevojčice odjevene u konavosku narodnu nošnju. Potom je obavljen tradicionalni vjerski obred blagoslova grla grličanje. Prethodno je pročitana Poruka štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića. Po završetku ceremonije uslijedila je tradicionalna večera od Kandelore u hrvatskom restoranu u Bruxellesu. (I. LJ.)

Čitluk –

OMH u Čitluku u suradnji sa Župnim uredom sv. Blaža, Gradnići, OO Međunarodne kolonije Didak obilježili su Noć muzeja 31. siječnja u najstarijem izvorno sačuvanu Vinskom podrumu u BiH – muzeju, u Galeriji fra Didaka Buntića. Glavni događaj bio je otvaranje izložbe umjetničkih radova nastalih na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji Didak. Izložene su slike i skulpture tridesetak autora. Pokrovitelji su Župni ured sv. Blaža i OMH u Čitluku, a svečanost otvaranja nastupom su uveličali Ženska klapa Didak, Gradnići, Muška klapa Concordia, Međugorje, i Muška pjevačka skupina Broćanski bećari. Uz izložbu, mogla se razgledati i muzejska zbirka. (Andrija Stojić)

Đurđevac –

U Noći muzeja 31. siječnja OMH u Đurđevcu bio je gost u Virju u prostorijama virovske stare škole, gdje su smješteni Zavičajni muzej i Narodna knjižica. Virovci su program posvetili ilircu Ferdi Rusanu, u povodu 210. obljetnice njegova rođenja. Nakon glazbenog nastupa zbora HPD Rusan iz Virja održano je predavanje o Rusanu. Potpredsjednik Ogranka Nikola Cik govorio je o Rusanovu utjecaju na razvoj kulturnoga i društvenog života u Virju u drugoj polovici 19. st., a predsjednik Vladimir Miholek predstavio je ovogodišnji jubilarni 20. kalendar plakat poezije posvećen Rusanu. Svih dvadeset plakata izloženo je ispred knjižnice, a o njima su govorili Vladimir Miholek i Zdravko Seleš, prijašnji predsjednik Ogranka. Izložbu je otvorio načelnik Općine Virje Mirko Perok. Program je vodila ravnateljica knjižnice Ivanka Ferenčić Martinčić. (Vladimir Miholek)

Grude –

U staroj crkvi svetog Stjepana Prvomučenika u Gorici i u prostorijama Hrvatske franjevačke arheološke zbirke održana je Noć muzeja s temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja u suorganizaciji Župnog ureda Gorica-Sovići, Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika, Hrvatske franjevačke arheološke zbirke Sv. Stjepan Prvomučenik i OMH u Grudama. U programu je predstavljena monografija Gorica od drevne Imote, otvorena je izložba fotografija arheoloških iskapanja od 1995, koja svjedoči o radovima i istraživanjima u staroj crkvi i okolici, a priređeno je i razgledavanje arheološke zbirke i iskopina, ranokršćanske bazilike i baptiserija s krsnim zdencem. (Marko Čuljak)

Klanjec –

OMH u Klanjcu 2. veljače organizirao je Hod putem Seljačke bune do utvrde Cesargrad. Nakon okupljanja na Trgu Antuna Mihanovića brojni članovi Ogranka, ostalih udruga, građani Klanjca i susjedne Slovenije hodom do utvrde Cesargrad sudjelovali su u prvom obilježavanju obljetnice početka Seljačke bune na tom lokalitetu.


Hod putem Seljačke bune u Klanjcu

Buna je započela u noći s 27. na 28. siječnja 1573. napadom na Cesargrad pod zapovjedništvom Ilije Gregorića. Nakon osvajanja i spaljivanja utvrde 29. siječnja Gregorićeva vojska uz pomoć slovenskih seljaka zauzima utvrdu Kunšperg i nastavlja s borbama i napadima na susjedne slovenske dvorce i utvrde. Gregorićevi slabo naoružani goloruki seljaci poraženi su u bitci kod Šempetra. Pedesetak sudionika iskazalo je time i protest zbog ignoriranja i neadekvatna valoriziranja povijesne činjenice o prostoru i vremenu početka Seljačke bune. Na skretanju za Cesargrad, na početku ulice Erdödy, postavili su putokaz s tekstom Put seljačke bune. (Nikola Filko)

Križevci –

OMH u Križevcima 19. prosinca održao je izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednicu ponovo izabrana Renata Husinec, potpredsjednica je Martina Valec-Rebić, a tajnica Danijela Zagorec. Izabrano je i osam članova Predsjedništva: Marijana Ivanek-Martinčić, Franjo Husinec, Iva Šakić, Branka Špoljar, Đurđica Trbus, Tomislav Stipić, Tihomir Pleša i Zoran Kovač, dok su članovi Nadzornog odbora Željko Štubelj, Stjepan Palijan i Josip Trbus. Predsjednica Ogranka podnijela je izvješće o velikom broju aktivnosti u 2018. i 2019. Podsjetila je na izdavačku djelatnost, održane tribine i predavanja, izložbe, koncerte, kazališne predstave, predstavljanja knjiga, gostovanja poznatih osoba i druge događaje. Istaknula je suradnju s brojnim ustanovama, školama, KUD-ovima. Za počasnu članicu Ogranka proglašena je profesorica Lijerka Končurat, koja je u MH od trenutka osnivanja Ogranka u Križevcima 1965. Skupština je završila nastupom KUD-a Prigorje. (Danijela Zagorec)

Opatija –

OMH u Opatiji održao je 14. siječnja izbornu skupštinu, na kojoj je za predsjednika izabran Želimir Cvitanić. Uz njega, novoizabrano Predsjedništvo čine: Roberto Žigulić, potpredsjednik, Matteo Zausnig, tajnik, te članovi Julijan Dobrinić, Darko Ekl, Arsen Stanić, i Mile Maruna. U Nadzorni odbor izabrani su: Marija Janjetić Aničić, Lovorka Stanger-Serdoz, Igor Rožanić. Izabrani predsjednik Želimir Cvitanić održao je predavanje uz projekciju pod nazivom Moje cjeloživotne aktivnosti. (Želimir Cvitanić)

Požega –

Dani MH u Požegi 7. veljače počeli su predstavljanjem časopisa Kolo i pjesništva Ernesta Fišera u Županijskoj vijećnici. Pozdravnu riječ uputila je Ljiljana Marić, predsjednica OMH u Požegi.


Ernest Fišer, Lana Derkač Šalat i Davor Šalat

Glavni urednik Kola Ernest Fišer podsjetio je da je zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što, kao jedinstvena u svijetu, krajem prošle godine proglašena kulturnim dobrom te stavljena na štićenu Nacionalnu listu nematerijalne baštine i da tu formulu njeguje Kolo. Predstavio je koncepciju časopisa, istaknuvši rubriku književne kritike, te pozvao sve da se svojim radovima, ukoliko oni zadovoljavaju umjetničkom vrijednošću, uključe u njegovo stvaranje. Davor Šalat, član uredništva, istaknuo je da je Kolo jedan od vodećih književnih časopisa koji pridonose dinamizmu književne scene. Ernest Fišer pročitao je nekoliko svojih pjesama iz zadnje zbirke Trošenje nade (MH, 2019), a književni kritičar Davor Šalat napomenuo je da je Fišer prvi pisao pjesme u prozi na kajkavskom narječju te da je njegova zbirka Macbeth na fajruntu u 2014. dobila četiri nagrade te je te godine bio najnagrađivaniji pjesnik. U glazbenom dijelu programa, koji je vodila Lana Derkač Šalat, nastupili su učenici Glazbene škole Požega. (Ljiljana Marić)

Sveta Nedelja –

OMH u Svetoj Nedelji priredio je u okviru 7. ciklusa koncerata po svetonedeljskim crkvama i kapelicama predavanje Martine Mičije Palić Zagrebačka pijanistička škola u 19. i 20. stoljeću. Glazbeno-edukativnim predavanjem Mičija Palić predstavila je rezultate recentnoga znanstvenog istraživanja o hrvatskome pijanizmu, u kojemu se osobito osvrnula na utjecaj žena u koncertnom i pedagoškom pijanističkom aspektu i njihovu značenju u stvaranju institucionalizirane pijanističke poduke u zagrebačkoj sredini, ali i utjecaju u međunarodnim okvirima. OMH u Svetoj Nedelji, na čelu s predsjednicom Ivanom Juričić, dokazuje tako svoju ulogu u razvoju i promicanju kulture i znanosti na svetonedeljskom području. Program je ostvaren pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Zagrebačke županije i TZ grada Svete Nedelje. (R. P.)

Šibenik –

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvorena je 5. veljače izložba pokladnih maski koju su izradile članice OMH u Šibeniku, po uzoru na venecijanske. Pritom su se držale kanona, pa su ušle u tajne zanata mascherera i naučile pripremiti cartapesto. Kao i venecijanske, i ove su izrađene od kaširanog papira i ukrašene čipkom, perjem, perlicama, šljokicama... Svaka od autorica odlikuje se stvaralačkim rukopisom, svaka ima nešto prepoznatljivo – maske Janje Parać najbrojnije su i najraskošnije, i ona je spiritus movens male i aktivne družine, a uz nju izlažu Višnja Juroš, Mirjana Labura, Katarina Simsig i Vedrana Škugor. (Zdenka Bilušić)

Varaždinske Toplice –

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je 23. siječnja izborna skupština OMH. U ime predsjednika MH i svoje osobno pozdravne riječi uputio je glavni tajnik Zorislav Lukić, a u ime OMH u Varaždinu predsjednik Ernest Fišer.


Stjepan Juranić i Zorislav Lukić

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković obradovala je nazočne informacijom kako su u proračunu Grada izdvojena znatna sredstva za rad Ogranka. Skupštini je prisustvovala gospođa Bernarda Cecelja, velika donatorica i podupirateljica programa Ogranka. Za predsjednika je ponovo izabran Stjepan Juranić, za potpredsjednicu Davorka Šooš Suhić, za tajnicu Danica Džidić. Zahvalivši na povjerenju predsjednik Ogranka iznio je plan rada za sljedeće četiri godine. Uz sve manifestacije koje su se dosad održavale, među kojima su najveće Kukuljevićevi dani i Topličke književne večeri, organizirat će Orguljaški dani u Varaždinskim Toplicama, pjesnički susreti Poezija uz kavu na terasi Hotela Bernarda. U planu je postavljanje bista Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom i bl. Alojziju Stepincu i nastavak nakladničke djelatnosti. (Stjepan Juranić)

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak