Vijenac 677

Matica hrvatska

Proslavljena 28. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Bochumu u Njemačkoj, 1. veljače

Aktivni matičari Ruhrskog područja

Jadranka Gradac

Matica hrvatska za Ruhrsko područje slavi međunarodno priznanje Republike Hrvatske gotovo od sama svog osnutka, već tri desetljeća, što je s vremenom postalo i tradicija. Slavilo se u različitim gradovima Ruhrskog područja ili Ruhrpota (Ruhrskog lonca), kako se popularno naziva u Njemačkoj, jer se u njemu miješaju i dotiču svi okolni gradovi, zapravo pet milijuna stanovnika koji tu žive (Hrvata je oko deset tisuća, a svakim danom sve više).


Ogranak izvan domovine težište stavlja na njegovanje hrvatske kulture i jezika / Foto Fenix magazin

Ove se godine nakon dužeg vremena opet slavilo u Bochumu, kolijevci ogranka MH, kako je primijetio predsjednik MH za Ruhrsko područje Mijo Nujić u pozdravnom govoru uzvanicima, nakon što je odsvirana hrvatska himna i minutom šutnje odana počast svim hrvatskim braniteljima koji su poginuli u Domovinskom ratu. Predstavljeno je bilo i predsjedništvo MH za Ruhrsko područje, potpredsjednici Zoran Sikavica i Jadranka Gradac, tajnik Ivan Ćubela i rizničarka Ljiljana Sikavica.

Njemačke goste pozdravio je Zoran Sikavica na njemačkom jeziku.

Počasni predsjednik MH za Ruhrsko područje Krešimir Veselić obratio se također prisutnima kratkim govorom i istaknuo važnost rada i održavanja Matice hrvatske u dijaspori, naglasivši da rad ogranaka izvan domovine ima više težište na njegovanju hrvatske kulture i jezika kroz organizaciju različitih tematskih događanja nego na izdavačkoj djelatnosti kako je to slučaj u domovini. Prema njemu, to su prije svega glazba i pjevanje, što se dalo osjetiti u izvedbi spleta božićnih hrvatskih pjesama Matičina zbora sastavljenog od članova iz svih gradova Ruhrskog područja i svih generacija Hrvata.

Nekoliko prigodnih riječi uputila je i konzulica Klaudija Aljinović u ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Düsseldorfa. Posebno je obrazložila važnost trenutka međunarodnog priznavanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 1992, u povijesti stvaranja samostalne Republike Hrvatske. U tadašnjem ratnom vremenu bila je međunarodnim priznanjem izvojevana prva diplomatska pobjeda i stvoren temelj za oslobođenje okupiranih područja, a poslije i za mirnu reintegraciju. Danas se Hrvatska, između ostalih svjetskih i europskih članstava, nalazi u sastavu Europske Unije i predsjeda Vijećem EU, što je velika obveza, ali i čast za najmlađu članicu Unije.

Gost večeri bila je Marijana Dokoza, književnica i urednica hrvatsko-njemačkog lista Fenix, sa svojim romanom Grijesi. Roman govori o ženi koja uporno bježi od problema i svih tajni iz prošlosti, ali uviđa da sjene prošlosti mora razriješiti. Priča se temelji na istinitoj priči žene koja danas živi u Njemačkoj. Ulomke iz romana čitala je urednica Vjerskog programa Hrvatskoga katoličkog radija i voditeljica na televiziji Laudato Tanja Popec Maleš.

Plesni dio večeri preuzela je tamburaška grupa Bisernice iz Wuppertala.

Održana je i večernja likovna radionica s temom likovno‐literarnog natječaja Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost u kojoj su uživala djeca, a vodila ih je umjetnica Ankica Karačić.

Vijenac 677

677 - 13. veljače 2020. | Arhiva

Klikni za povratak