Vijenac 676

Druga stranica, Naslovnica

Predstavljen program otvaranja Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020.

Opera industriale u Luci različitosti

Matea Marchini

Otvaranje Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020. 1. veljače proteći će uz cjelodnevni program na trideset lokacija


 

Rijeka želi predstaviti dosad neviđeno, stoga će 1. veljače otvaranje Europske prijestolnice kulture proteći uz program u trajanju od 24 sata s više od sedamdeset pojedinačnih događaja na više od trideset različitih lokacija, koje će prirediti više od petsto izvođača, poručeno je s konferencije za medije 18. siječnja na kojoj su organizatori predstavili program EPK. Na predstavljanju su govorili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, redatelj središnjeg programa u Riječkoj luci Dalibor Matanić, koordinatorica cjelodnevnih programa otvaranja Barbara Babačić, koautor glazbenog predloška otvaranja u Riječkoj luci Josip Maršić te Irena Kregar Šegota, koordinatorica programa svečanog otvaranja u HNK-u Ivana pl. Zajca Rijeka 2020.


Središnji program otvaranja Opera industriale u Riječkoj luci najavljen je kao spoj modernoga i tradicionalnog

Predstavljači su istaknuli da su Riječani prepoznali važnost i odgovornost svoje titule, stoga će na dan otvaranja svoja umijeća predstaviti brojni umjetnici, a program će započeti već večer prije u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvaranjem prve velike EPK izložbe – S kolekcijom vizualnog umjetnika Davida Maljkovića, rodom Riječanina. Nastupit će i brojni istaknuti pojedinci poput DJ-a Nickyja Siana, prvoga residenta kluba slavnoga njujorškog kluba Studio 54, a na rock-, blues-, jazz- i pop-koncertima očekuje se nastup šezdeset skupina izvođača, među kojima su ­Parafi, Fit, Johnatan i drugi. Predstavljat će se radovi poznatih riječkih književnika, a zbor umirovljenika predvođenih glazbenikom Damirom Badurinom izvest će Odu radosti.

Protokolarni dio otvaranja održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, gdje će se uz kraće glazbenoscenske nastupe i pozdravne govore Gradu Rijeci uručiti plaketa Europske prijestolnice kulture. Tom dijelu programa prisustvovat će visoki uzvanici – ministri kulture europskih zemalja, predstavnici Europske komisije, veleposlanici, predstavnici prijašnjih i budućih gradova EPK, gradonačelnik grada Rijeke, župan Primorsko-goranske županije, premijer Vlade te predsjednica RH.

Središnji program otvaranja, Opera industriale, bit će održan u 19.30 sati u Riječkoj luci, koja je simbol Luke različitosti, što je moto Rijeke 2020, modernoga i otvorenog grada kakvim ga poznajemo, poručeno je na konferenciji. Otvaranje najavljeno kao „spoj modernoga i tradicionalnog, poštovanje prema kulturi koja se uzdiže izvan svih skepsi i cinizma“ režira Dalibor Matanić sa željom da time Rijeka, barem nakratko, postati glavnim gradom Hrvatske.

„Luka je prostor koji može biti lijep, milozvučan, bučan i neugodan, čime odražava žilu kucavicu grada koji živi onirično. Operu industriale možemo stoga prikazati kao cjelovitu skladbu koju dobivamo kombinirajući zvukove grada, zborsko pjevanje, rad motora, igru svjetlosti, sviranje na instrumentima te zvonjavu zvončara. Svoj će doprinos moći dati i publika, koja će imati mogućnost zvoniti i stvarati buku te time pridonijeti izvedbi kao živi instrument – glas ljudi koji zajedno čine grad, gotovo na jednak način kao što je to učinio njihov sugrađanin Janko Polić Kamov, koji je svojim literarnim krikom širom otvorio vrata hrvatskoj avangardi“, istaknuto je na predstavljanju.

Središnji program otvaranja upotpunjuju i finski muški zbor Mieskuoro Huutajat vikanjem i zveckanjem, mješoviti zbor Jeka Primorja, sastavljen od članova Orkestra Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, ansambl dvadeset riječkih gitarista i ansambl deset bubnjara, radnički orkestar brusilica, varilaca i iskri… i mnogi drugi.

S obzirom na prostornu i vremensku raslojenost, prema riječima organizatora obuhvaćeni su interesi svih dobnih skupina, stoga je gledateljima dano da izaberu iz niza programa poput: okupljanja rock-bendova 60-ih, 70-ih i 80-ih, nastupa poznatih pjevača (Marka Tolje, Dražena Turine Šajete i drugih), nastupa dječjih plesnih skupina i zborova, pjevanja na Ribarnici, modnih revija, antiturističke ture autobusom u izvedbi glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić. Također, posjetitelji će moći upoznati povijest grada zahvaljujući programima i izložbama tematski povezanim s riječkom prošlošću.
 Završetak svečanosti obilježit će vatromet i nastup zvončara, koji će, kažu organizatori,  zvonjavom otjerati zle sile zime i osigurati da Rijeka ove godine bude najatraktivniji grad Europe, sa još šesto pojedinačnih događanja koja su plod rada više od tristo organizacija iz četrdeset zemalja Europe i svijeta.



Vijenac 676

676 - 29. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak