Vijenac 676

Film

IZDVAJA Janko HEIDL

• Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma XIII u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku – U skladu s drugim dijelom naziva, Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma – ove godine podnaslovljena Kinosraz! Film + moć – nažalost nisu odveć medijski vidljive, iako redovito nude izvanredne programe. Premda namijenjene ponajprije filmofilima, vjerujemo da bi se i zalutali namjernik (ulaz besplatan) iz tzv. široke publike ugodno iznenadio zanimljivošću kakva opskurnog slikopisnog bisera.

Među takvim djelima ovogodišnjeg repertoara zasigurno je ironičan iranski dokumentarni film Noć kada je kišilo Kamrana Shridela iz 1967, koji vedrim crnim humorom istražuje istinitost senzacionalne novinske priče o osnovnoškolcu koji je spasio vlak s 200 putnika. Tobože prikrivena tema propitivanja stanja iranskoga društva neodoljivo asocira na provokativnije hrvatske i jugoslavenske dokumentarce, kao i na probleme našega društva onoga vremena, ali i današnjega, što će reći da taj globalno neznani celuloidni draguljčić odzvanja univerzalnim odjekom. Nešto tvrđi orah XIII. Mutacija, djelo puno prštavo duhovite, na iskošenu zabavu okrenute gorčine, u nas je dosele gotovo neprikazivan igrano-eksperimentalni ludički esej Film ili moć koji je hrvatski enfant terrible Vlado Kristl 1970. realizirao u Njemačkoj.

Među svojevrsnim atrakcijama Mutacija gostovanja su znamenitog američkog filmskog kritičara Jonathana Rosenbauma te filmaša Alberta Serre i Abela Ferrare. Potonji će 7. veljače u riječkom Art-kinu predstaviti svoj novi film Tomasso, a dan poslije ondje održati i rock-koncert. Filmske mutacije u siječnju su održane na ADU i u MSU u Zagrebu i splitskom kinu Beton, a slijede programi u riječkom Art-kinu (6–9. veljače) i dubrovačkoj Galeriji Flora (2–10. ožujka).

Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević osvojio Oktavijan – Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, Oktavijan za najbolji cjelovečernji igrani film godine, prvi je put dodijeljena na samostalnoj priredbi, u zagrebačkom KC Mesnička, 17. siječnja.

Glasači HDFK potresan su, u kinima neočekivano rado gledan (u Hrvatskoj 26 600, u Srbiji 22.990 gledatelja u 2019) igrano-dokumentarni (ili obratno) film o građanskoj hrabrosti ocijenili ocjenom 4,29 (od 5).

• Prijenos dodjele Oscara na HTV-u – Što god o njima mislili, nagrade Američke akademije znanosti i umjetnosti, Oscari, najpopularnija su filmska priznanja.

Svečana 92. dodjela održava se 9. veljače u Dolby Theatreu u Los Angelesu, a mi je možemo pratiti i u izravnom prijenosu na HTV 1 (od 00.26, 10. veljače), uz komentare filmskih kritičara Alemke Lisinski i Boška Picule te modnog znalca i filmofila Nenada Korkuta.

Vijenac 676

676 - 29. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak