Vijenac 676

Glazba

IZDVAJA Domagoj MARIĆ

Domagoj Marić

U mnoštvu glazbenih događaja i izdanja na hrvatskoj i svjetskoj sceni ni inače nije jednostavno izdvojiti nekoliko njih, a ako je riječ o gustom razdoblju kao što je siječanj 2020. godine, u kojem je diljem Europe i svijeta započeo kulturni program u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, onda je to poseban izazov. Ovdje ćemo istaknuti samo nekoliko najvažnijih događaja, kako bi čitatelji mogli dobiti uvid u široku lepezu siječanjskih izvedbi kojima se hrvatska kultura u najboljem svjetlu pokazala inozemnoj publici.   

• Koncert HRBA-e, Antiphonusa i solista u briselskom BOZAR-u –  Nakon što je koncertom ansambla i solista zagrebačke opere u HNK-u obilježen početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU u nas, 15. siječnja uslijedilo je i svečano otvaranje predsjedanja u Bruxellesu. U jednoj od najreprezentativnijih belgijskih koncertnih dvorana, onoj koja nosi ime po bankaru i meceni Henryju Le Boeufu, nastupili su dvoje solista i dva renomirana domaća ansambla za baroknu glazbu. Kontratenora Maxa Emanuela Cenčića i mezzosopranisticu Renatu Pokupić pratili su Hrvatski barokni ansambl i vokalni ansambl Antiphonus, i to pod ravnanjem flamanskog maestra Petera Van Heyghena.

Uz djela Händela, Vivaldija i Porpore, mjesto u programu koncerta našle su i skladbe Ivana Lukačića i Filipa Vranjanina.

• Zagrebački solisti u Berlinu i Muzeju grada Zagreba – Svoje mjesto u predstavljanju nacionalne kulturne baštine zasluženo su našli i Zagrebački solisti, iz čijeg intenzivnog programa izdvajamo koncert održan u berlinskoj Crvenoj vijećnici (Rotes Rathaus) 14. siječnja. Osim što su obilježili početak predsjedanja EU u Berlinu, Solisti su prigodno obilježili i 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena, pa je središnji dio koncerta zauzimala izvedba Beethovenove Prve simfonije, op. 21 u C-duru u jedinstvenoj obradi za gudače. Zagrebački su solisti u medijskom žarištu zahvaljujući istoimenoj izložbi postavljenoj u Muzeju grada Zagreba u povodu 65. godišnjice njihova djelovanja.

Autorica izložbe je kustosica Marina Perica Krapljanov, a pozivamo čitatelje da do 8. ožujka svakako razgledaju izložbu, pri čemu valja istaknuti da će posebna poslastica biti tri nastupa Zagrebačkih solista u Noći muzeja 31. siječnja (počeci u 19, 20 i 21 sat).       

• Beč, Budimpešta, Prag, Varšava… – Od ostalih nastupa istaknimo ansambl Lado, koji je gostovao u velikoj dvorani bečkog Rathausa 22. siječnja i u praškoj dvorani Smetana 24. I., nakon čega su najbolji hrvatski folkloraši srednjoeuropsku turneju okončali 26. siječnja liturgijskim nastupom u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu.

Budimpeštanska publika uživala je u izvedbi Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca (21. I.) i baleta Smrt u Veneciji (23. I.) u izvedbi opernog i baletnog ansambla zagrebačkog HNK, dok je Tamara Jurkić Sviben 22. siječnja održala klavirski recital u varšavskoj Kraljevskoj palači. Ako je suditi po jutru, hrvatsko predsjedanje Europskom unijom pratit će bogat kulturni program, koji će u sljedećih šest mjeseci na najbolji način predstaviti naše umjetnike.

Vijenac 676

676 - 29. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak