Vijenac 676

Likovna umjetnost

IZDVAJA Anita RUSO

IZDVAJA Anita RUSO

• KNJIGA FEĐE GAVRILOVIĆA KONKVISTADORI S KISTOM – predstavljena je na Interliberu prošle godine kao jedan od novih naslova izdavačke kuće Fraktura. Godine provedene u društvu likovnjaka Gavrilović je pretočio u brojne eseje, predgovore, kritike i intervjue s umjetnicima.

U Biblioteci Arteist 2017. izašla mu je knjiga Selekcija u kojoj se nalaze njegovi odabrani eseji. Nakon te knjige i monografije o kiparici Božici Dei Matasić (Art magazin Kontura, 2016) Gavrilović se bacio na pisanje nove knjige koja otvara pitanja iz sfere filozofije umjetnosti, tj. slikarstva. Autor se uz iznimku nekoliko starijih slikara (Seder, Vaništa, Vrkljan, Keser) u većini svoje knjige osvrće na autore koji su slikarski stasali u 21. stoljeću poput T. Buntaka, Z. Vehabovića, J. Tirića, S. Tadića, G. Akrapa, P. Pavlovića, S. Šandrka i Ivone Jurić. Za njih je autor još 2013. skovao termin „novi hrvatski realisti“. Gavrilović domaće slikare stavlja u globalni kontekst kako bi, između ostalog, pojasnio fenomen povratka slikarstva na umjetničku scenu u Hrvatskoj.

• RETROSPEKTIVA ANTUNA MASLE (1919–1967) – U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik priređena je o 100. obljetnici rođenja dubrovačkog kolorista. Autor izložbe i monografije (čije se predstavljanje očekuje pri kraju izložbe) Igor Zidić i kustosica Rozana Vojvoda otvaraju nove perspektive gledanja slikara.

Boja koja pršti iz njegovih portreta, pejzaža i mrtvih priroda korištena je na način koji odgovara fovističkim načelima, a u svojem se izričaju s vremenom primaknuo i art brutu. Od 261 umjetnine koje se izlažu neke su u vlasništvu nacionalnih muzeja i galerija poput Umjetničke galeriji Dubrovnik, Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, MSU u Zagrebu, MMSU u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju, a neke su posuđene iz različitih privatnih zbirki, od kojih osobitu važnost ima zbirka nasljednica Antuna Masle. Izložba se u UGD u Palači Banac može pogledati do 1. ožujka ove godine.

• ANDREA MANTEGNA, RIVIVERE L’ANTICO, COSTRUIRE IL MODERNO u Torinu – izložba je koja slavi jednog od najvećih renesansnih slikara. Prikazuje cijeli umjetnički put Andree Mantegne (1431–1506), koji je obilježen njegovom službom dvorskog umjetnika moćne obitelji Gonzaga iz Mantove. Osim njegovim djelima izložba se bavi i osobnošću umjetnika i zanimljivim interesima koje je imao.

Poznato je kako je Mantegna proučavao Donatellova djela u Padovi, gdje se upoznao s radom Jacopa i Giovannija Bellinija. Na izložbi su uz pomoć multimedije pokazana i neka od njegovih najvećih remek-djela poput ciklusa freski u Camera picta (Camera degli sposi) u Palazzo Ducale u Mantovi. Izložba se u Palazzo Madama može pogledati do 4. svibnja 2020.

Vijenac 676

676 - 29. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak