Vijenac 676

Matica hrvatska

Izdanja Ogranaka

Danijel Hrgić


Kvadrat: časopis za strip, br. 40–41, OMH u Bizovcu, 2019.

Novi dvobroj 40–41 časopisa Kvadrat, pod uredništvom Vjekoslava Đaniša, tematski obrađuje dugu karijeru cijenjenoga hrvatskog strip-umjetnika Igora Kordeja, od 1974. do danas. Vjekoslav Đaniš donosi intervju s Kordejom, dok se ostalih šesnaest priloga bavi pojedinim aspektima njegove produkcije i brojnih suradnji s autorima diljem svijeta.

Tihomir Mraović, Živojin Tamburić, Vinko Barić i Danijel Kuzmić u svojim su se prilozima pozabavili Kordejovim ranijim radovima, dok su Nikola Dragomirović, Dragan R. Filipović, Midhat Ajanović Ajan, Josip Grozdanić, Miroslav Cmuk i Tomislav Čegir pažnju posvetili njegovim novim i internacionalnim strip-serijalima poput Tarzana, Tajne povijesti, ali i njegovoj suradnji s poznatom američkom strip-izdavačkom kućom Marvel. Stjepan Micek na samu kraju dvobroja daje pregled Kordejovih ilustracija i kompletnu bibliografiju njegovih djela. Kvadrat ovim dvobrojem slavi 27. godinu postojanja.

Andrija Zeljko U ono vrijeme OMH u Širokom Brijegu, 2019.

Zbirka pripovijetki U ono vrijeme donosi niz priča i dosjetki iz prošlosti širokobriješkog kraja, koje u najboljoj mjeri predstavljaju duh vremena i prostora s kojeg dolaze. Unatoč opredjeljenju za studij matematike i nastavničko zanimanje u tom polju, autor pripovijedaka oduvijek je bio usko povezan s novinarskom profesijom, kulturnim radom i njegovanjem hrvatskog jezika, a u knjizi objavljene priče sakupljao je i zapisivao cijeli život.

Najprije ih je kao urednik časopisa Vrisak objavljivao u tom časopisu, a sada su one sakupljene unutar zbirke, kako bi služile budućim naraštajima u sjećanju na neka prošla vremena i ljude, koji su ta vremena činili posebnima. Izdanje se sastoji od pedesetak živopisnih priča, obogaćenih arhivskim fotografijama i dodatno potkrijepljenih rječnikom najčešćih širokobrijeških izraza i biografijom autora.

Nada Glad Radio Delnice – Radio Gorski kotar, 1969–2019: naših 50 godina OMH u Čabru, Radio Gorski kotar, Delnice, 2019.

Novo izdanje OMH u Čabru objavljeno u suizdanju s Radiom Gorski kotar u Delnicama, monografsko je djelo koje opisuje pedeset godina dugo djelovanje te radijske postaje u promjenjivim političkim, gospodarskim i socijalnim uvjetima od 1969. pa sve do danas. Monografija prati priče djelatnika i suradnika radiopostaje, čijim je djelovanjem omogućena neprekidna veza udaljenih gorskih krajeva s ostatkom zemlje.

Radio je u tih dugih pedeset godina promijenio svoju ulogu od osnovnog informativnog sredstva do čuvara regionalne tradicije, a ostaje do danas jedno od najvrednijih sredstava informiranja na tom području, ali i šire, koristeći današnju tehnologiju i mogućnost internetskog prenošenja sadržaja. Svega 350 stranica popraćeno je reprodukcijama medijskih napisa, dokumenata i fotografija, koji dodatno pridonose dokumentarnom praćenju radijske postaje i njezinih podružnica. Riječ je o vrijednu izdanju i doprinosu proučavanju medijske kulture i njezina utjecaja u Hrvatskoj.

Vijenac 676

676 - 29. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak