Vijenac 676

Matica hrvatska

PORTRETI MATIČARA – DRAGUTIN PASARIĆ, PREDSJEDNIK OGRANKA MH U KUTINI

Čuvar moslavačke kulture

Piše Matea Jalžečić

Dragutin Pasarić, dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini, zaštitno je lice kulture moslavačkog kraja. Njegov je cilj vrlo jasan – sačuvati sve što može, kako ne bi bilo zaboravljeno

Predsjednik MH Stipe Botica prošle je godine, prilikom susreta ogranaka MH iz triju županija, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Koprivničko-križevačke, koji je održan u Kutini, vrlo vrijednom i odanom matičaru dodijelio zahvalnicu za izniman dugogodišnji doprinos Matici hrvatskoj i cijeloj hrvatskoj kulturi u čuvanju, razvitku i promicanju hrvatskoga kulturnog identiteta. Na spomen tih ostvarenja svaki će Kutinčanin znati o kome je riječ, jer je njegov doprinos kulturi moslavačkog kraja dobro poznat. Riječ je o Dragutinu Pasariću, neumornom matičaru, čuvaru i promicatelju moslavačke kulture i baštine, kojega se u uvodnome dijelu njegovih kolumni Iz kutinske davnine i blizine (2018) predstavlja kao javnog povjesničara. Njegovo je područje djelovanja upravo to – naša šira javnost. Cilj mu je još jasniji – sačuvati sve što može, kako ne bi bilo zaboravljeno.


Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica uručuje zahvalnicu Dragutinu Pasariću / Snimila IDA HITREC


Moslavačko zrcalo,
časopis u izdanju OMH u Kutini


Tradicionalna manifestacija kutinskog ogranka Budućnost na rubu močvare

Rođen 1948. u moslavačkome selu Repušnica, koje nikada ne zaboravlja spomenuti, radni vijek ostvario je u Kutini. Vodio je manifestaciju Voloderske jeseni, a završio je kao voditelj informiranja u poznatoj Petrokemiji. Njegov trag pronaći ćemo u kutinskom, ali i u hrvatskom novinarstvu, gdje je bio dopisnik Vjesnika, HINA-e, Hrvatskog radija, Hrvatske televizije, urednik časopisa Hrvatski branitelj i više monografija o Domovinskom ratu.

Budućnost na rubu močvare

Dragutin Pasarić dugogodišnji je motivator i promotor mnogih događanja i projekata koje organizira Ogranak MH u Kutini, među kojima dva imaju posebno značenje. „Jedan je prirodoslovnog karaktera, vezan uz prostor Parka prirode Lonjsko polje – Budućnost na rubu močvare, uz mjesta donje Moslavine. Kroz skup se zapaženo, sve do nacionalne prepoznatljivosti, prema porukama Ramsarske konvencije, širi potreba zaštite vrijednosti vlažnih staništa, od kojih je Lonjsko polje najveće u Hrvatskoj“, kaže Dragutin Pasarić i najavljuje da će se manifestacija ove godine održati upravo u njegovoj Repušnici. „Drugi projekt, Kutinski dani znanosti i umjetnosti, ostvaruje se u suradnji s kutinskom Srednjom školom Tina Ujevića. U sklopu projekta učenici srednje škole predstavljaju znanstvena ili umjetnička imena koja su srednjoškolsko obrazovanje stekla u Kutini. Budući da mlade stavlja u žarište djelatnosti Ogranka, upravo je taj projekt jedan od najvrednijih“, ističe Pasarić.

Nakladnička djelatnost osobito je usmjerena prema istraživanju povijesno-kulturne baštine kutinskog, ali i šireg moslavačkog kraja, pri čemu Ogranak okuplja brojna znanstvena imena. Naš sugovornik najavljuje posebno važan svečani dvobroj Moslavačkog zrcala 2021. uz 50. obljetnicu utemeljenja Ogranka, kojemu počeci sežu u daleku 1882. godinu. Kada smo ga pitali koje bi osobe istaknuo kao najagilnije matičare s područja Kutine i Moslavine, Pasarić oprezno odgovara kako bi bilo neopravdano mnoge izostaviti, od utemeljitelja do današnjih trenutaka, no u kontekstu budućnosti matičarskog djelovanja u Kutini i na području Moslavine ističe predsjednika popovačkoga povjerenstva Ogranka Dražena Kovačevića.

Na pitanje kojim se dvama projektima Ogranka posebno ponosi, naš nam sugovornik odgovara: „Ako su dva, onda bi to svakako bila monografija iz 2002. Kutina: povijesno-kulturni identitet današnjice (506 str., 39 autora), ostvarena u suradnji s Institutom za društvene znanosti Ive Pilara iz Zagreba. Osjeća se potreba novog izdanja, jer od koristi je mnogima za nova istraživanja. Drugi su projekt ostvarena kiparska djela: Vila kutinska, spomen-poprsja poznatim Kutinčanima i Moslavcima, primjerice Gustavu Baronu, rektoru Zagrebačkog sveučilišta, slugi Božjem bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću te glumcu Ivici Pajeru.“

U planovima za 2020. istaknuo je knjigu neizostavnoga suradnika Ogranka Đure Vidmarovića Oživjela Moslavina, dodavši kako je u tijeku potraga za notnim blagom, sa svrhom oplemenjivanja poetskih ostvarenja moslavačkih književnika, čija bi djela interpretirao zbor SŠ Tina Ujevića.

Plodna suradnja

Pasarića posebno veseli suradnja Ogranka s okolnim udrugama i ograncima: „S OMH u Lipovljanima surađujemo na priredbi Rijeka, šuma, nebo u Piljencama. S Maticom slovačkom iz Lipovljana suradnja se razvila i do međunarodne razine, pa je 2009. u hrvatskom veleposlanstvu u Slovačkoj potpisana i Povelja o regionalnoj kulturnoj suradnji Sisačko-moslavačke županije i Bratislavskog okruga. Dugogodišnju suradnju imamo s ograncima MH iz Novske i Garešnice. Susjedni ogranci surađuju i u našem časopisu Moslavačko zrcalo. Prva dva dvobroja zajedničko su djelo ogranaka MH iz Kutine i Kloštra Ivanića.“

Osim s ograncima MH, OMH u Kutini surađuje i s KUD-ovima iz sela u Moslavini, koji su vjerni čuvari kulturne baštine, a svake godine surađuje i s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i Udrugom arapskih konja Moslavine iz Volodera u organizaciji konjaničkog maratona.

Razgovor s Dragutinom Pasarićem prožet je njegovom vjerom u Ogranak i željom za dobrom budućnošću temeljenom na mlađim članovima. I sam je davne 1971. bio potpora njegovu osnivanju u Kutini. U tom tonu možemo iznijeti neke od planova za budućnost, a to su Budućnost na rubu močvare u selu Repušnica, promocija knjige Đure Vidmarovića Moslavina oživjela, teme uz Dane hrvatskog jezika itd.

Planira se i susret s učenicima srednjih i osnovnih škola uz dodjelu knjiga darovanih iz naklade MH te proslava Dana Ogranka MH u Kutini 26. lipnja. „Jubilarnim 20. Kutinskim danima znanosti i umjetnosti mlade ćemo podsjetiti na važnost znanja i obrazovanja“ – s radošću najavljuje naš sugovornik te dodaje: „Dan Grada Kutine, 10. studenoga, obilježit ćemo predavanjem uz 90. obljetnicu rođenja mons. Vladimira Stankovića, a cjelogodišnji rad posvetit ćemo istraživanju, pisanju i grafičkoj pripremi objave svečanog dvobroja Moslavačkog zrcala 2021.“

Gospodinu Pasariću, čuvaru moslavačke kulture, želimo puno uspjeha u daljnjem radu s nadom da će i dalje, kao i sve ove godine, Maticu hrvatsku i čitav moslavački kraj oplemenjivati iznimnim kulturnim pothvatima.

Vijenac 676

676 - 29. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak