Vijenac 675

Glazba

Jazz ad libitum

N ajbolji u 2019.

Mladen Mazur


 

Jedna od najstarijih i najuglednijih revija za jazz, američki Down Beat, u svom je zadnjem prosinačkom broju, već 84. godinu zaredom, u 35 kategorija objavila rezultate glasanja svojih čitatelja za najslušanije, odnosno najbolje džeziste u prošloj godini. Nije potrebno ponavljati da se ti rezultati, koji podsjećaju na one objavljivane nekad u časopisu Playboy, i ovaj put stubokom razlikuju od onih predstavljenih na tablicama stručne kritike koju Down Beat objavljuje sredinom svake godine.



U ovoj rubrici neće dakako biti spomenuti prvoplasirani u svim kategorijama, već samo u onima koje su za naše čitatelje najzanimljivije. A tu je najprije Kuća slavnih, u kojoj je prvo mjesto s 855 glasova našao tenor-saksofonist Hank Mobley. Prvo je mjesto među trubačima osvojio nedavno preminuli Roy Hargrove, a među trombonistima na prvom je mjestu Trombone Shorty. Kod sopran-saksofonista uvjerljivo vodi Wayne Shorter, kod alt-saksofonista Kenny Garrett, tenor-saksofoniste predvodi Chris Potter, dok je među najpopularnijim bariton-saksofonistima ponovno prvi Gary Smulyan. Klarinetiste predvodi dama podrijetlom iz Izraela, Anat Cohen, a među flautistima dominira ponovno provjereni Hubert Laws. Prvi je pijanist dakako ponovno Herbie Hancock, koji vodi i u kategoriji klavijatura, dok je najpopularniji jazz-orguljaš i ove godine Joey DeFrancesco. Među gitaristima na prvom je mjestu očekivano Pat Metheny, grupu na električnom basu predvodi Marcus Miller, a među kontrabasistima prvo mjesto zauzima i nama dobro poznat Cecil McBride.


Uvjerljiv i najbolji Hank Mobley

Najpopularnija među jazz-violinistima je bez konkurencije i ovaj put Regina Carter, dok prvo mjesto bubnjara s istim brojem glasova 849. dijele Brian Blade i poznati Jack DeJohnette. Prvom vibrafonistu Stefonu Harrisu visoko smo mjesto u ovoj rubrici već davno predvidjeli, a to se također odnosi i na jazz-pjevačicu Cecile McLorin, koja svoje prvo mjesto s tek malom razlikom kod šire jazz publike osvaja ispred Dianne Krall. Zanimljive su još kategorije muških jazz-vokalista, gdje prvo mjesto ispred 93-godišnjeg Tonyja Bennetta osvaja Kurt Elling, te neuobičajenih instrumenata u jazzu, u kojoj prvo mjesto premoćno dobiva ponovno bendžoist Bela Flack. Od ostalih rubrika tu su još jazz-publici najdraži big band aranžerice i leaderice Marie Schneider, produkcija jazz-ploča Blue Note, zatim blues-album Buddyja Guya Blues Is Alive And Well i do sada najbolje ocjenjene ploče jazza, što bi trebalo zaokružiti ovu zacijelo suhoparnu i nepotpunu, ali informativnu rubriku.

Vijenac 675

675 - 16. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak