Vijenac 675

Likovna umjetnost

IZDVAJA Vanja BABIĆ


 

• KNJIGA JAGORA BUČANA RIJEČ JE O SLICI Prije nekoliko mjeseci u knjižarama se pojavila knjiga Jagora Bučana Riječ je o slici. Jagor Bučan akademski je slikar i nastavnik slikanja u zvanju redovitog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Osim slikanjem i pedagoškim radom, Bučan se nadasve studiozno bavi i likovnom teorijom.

U knjizi Riječ je o slici on razmatra odnose verbalnog i vizualnog u kontekstu slikarstva, odnosno teoretski istražuje i propituje mogućnosti njegove verbalne interpretacije. Pritom, dakako, donosi obilje primjera iz različitih umjetničkih epoha u rasponu od starih majstora pa sve do suvremenih slikara, kako onih svjetskih tako i domaćih. Pišući ovu knjigu Bučan je konzultirao više nego respektabilan broj relevantnih naslova – njih više od 250 – s područja likovne teorije, filozofije, psihologije, sociologije, semiotike i srodnih disciplina, a sve to rezultiralo je zanimljivim interpretacijama i zaključcima s kojima se možda neće svi nužno i bespogovorno složiti, ali će ih morati prihvatiti kao itekako stimulativnu platformu za plodnu raspravu o vječnoj temi slikarstva.

• VLASTA DELIMAR U GALERIJI PM DOMA HDLU-a – Vlasta Delimar istinska je doajenka hrvatskog performansa te važna konceptualna umjetnica. Ove godine ona obilježava četrdeset godina od svoga prvog samostalnog performansa što ga je 1980. izvela u zagrebačkoj Galeriji SC. Obljetnicu je odlučila obilježiti izložbom u Galeriji PM, koja djeluje u sklopu HDLU-a, što ima simboličku konotaciju s obzirom da je 1982. njezin zahtjev za članstvom u toj udruzi odbijen uz obrazloženje da njezina umjetnost ruši žensko dostojanstvo.

U kružnom prostoru galerije nižu se crno-bijele fotografije kao dokumentacija Vlastinih radova, a postavljene su na način da simuliraju filmsku traku. Na taj način tvore stvaralački krug, koji ipak nije zatvoren jer ga prekida ulaz/izlaz u galeriju, simbolizirajući tako otvorenost za nastavak autoričina umjetničkog djelovanja. Na otvaranju izložbe, u prostoru Galerije Bačva ispod Galerije PM, održan je i performans popraćen videom pod naslovom Ah… moji umjetnici, moji ljubavnici.

• NJEMAČKI EKSPRESIONIZAM U BEČKOM LEOPOLDU – Iako je već u prošlosti organizirano obilje izložbi s temom njemačkog ekspresionističkog slikarstva, uvijek je atraktivno i poučno vidjeti na okupu veći broj djela proizišlih iz pokreta koji je na početku prošloga stoljeća proklamirao stav da je emocija ključna stilska odrednica, odnosno da promatrati znači osjećati.


August Macke,
Žene u parku

Izložba u bečkom Leopold Museumu donosi oko 120 eksponata iz švicarske kolekcije Braglia i njemačke kolekcije Johenning, a obuhvaća gotovo sva imena koja su tvorila danas legendarne njemačke ekspresionističke grupe Die Brücke i Der Blaue Reiter.

Vijenac 675

675 - 16. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak