Vijenac 675

Književnost

IZDVAJA Mira MUHOBERAC


• Zagreb – Ako želite pročitati knjigu izvrsnog autora i priređivača, pokušajte razgrnuti barem djelić spisateljskih tajni sadržanih u upravo objavljenim Izabranim djelima jednog od najintrigantnijih hrvatskih književnika Ivana Slamniga, koju je u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti Matice hrvatske priredio akademik Tonko Maroević. 


Izd. Matica
hrvatska, Zagreb,
2019.

Na šest stotina dvadeset i jednoj stranici složen je izbor najboljih Slamnigovih pjesama, pripovijedaka, kratke proze, radiodramskih tekstova, eseja, studija i kritika. Ne može se zapostaviti ni kraj knjige, pa listajući knjigu odostražno možete pronaći tekstološke napomene, tumač imena i izraza i rječnik, uza zanimljive slikovne priloge. Pjesnik, prozaist, dramatičar, esejist i prevoditelj Ivan Slamnig (Metković, 1930–Zagreb, 2001) bio je i jedan od mojih najdražih profesora na komparativnoj književnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, homo ludens i poeta ludens, otkrivajući mi znanje i vještine književnoga prevoditeljstva, stihotvorstva i proznoga umijeća, a njegove pjesme Ubili su ga ciglama i Dronta te proza Bolja polovica hrabrosti uvrštene su u moju antologiju tekstova kojima se stalno vraćam i koje znam napamet, zahvaljujući i svojim profesorima na zagrebačkoj kroatistici, dramaturgiji i režiji na Akademiji dramske umjetnosti. Priređivač Maroević ističe da „književni opus Ivana Slamniga spada među najkarakterističnija i najuspjelija ostvarenja hrvatske kulture druge polovice dvadesetoga stoljeća“.

• Iran, Japan, Hrvatska – Večer Drage Štambuka u Iranu, uz promociju zbirke njegovih pjesama naslovljene Damavand, s onu stranu mora održana je 21. prosinca prošle godine u Teheranu. Na predstavljanju su sudjelovali Drago Štambuk, Ebtehaj Navaey, predsjednik i član Izvršnog odbora Hrvatsko-iranskog društva Irandustan i Ali Dehbaši, glavni urednik časopisa Buk­hara, a događanje je bilo priređeno u House of Humanity Thinkers u Varšavskom parku. Istaknuti hrvatski književnik, po zanimanju liječnik, veleposlanik je Republike Hrvatske u Iranu. Dana 29. srpnja 2019. Drago Štambuk, bivši hrvatski veleposlanik u Japanu, dobio je Orden izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom. Dodjela je bila u rezidenciji Veleposlanstva Japana na adresi Remete 105 u Zagrebu, a događaj je uveličala i Misako Kaji, veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj. Nakon više od 35 godina autorstva i promicanja Zlatne formule hrvatskog jezika ča, kaj, što Ministarstvo kulture taj je projekt u prosincu stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine. 


Štambukova zbirka pjesama predstavljena u Teheranu

Svaka od zamjenica pokriva cijelo narječje hrvatskoga jezika za koje je karakteristična. Autor projekta, književnik i diplomat Drago Štambuk, tu zlatnu formulu njeguje manifestacijom Croatia rediviva u Selcima na Braču, koja će se u kolovozu održati jubilarni trideseti put.

Vijenac 675

675 - 16. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak