Vijenac 675

Muzeji Hrvatske

U Sisku otvoren prvi infocentar industrijske baštine u Hrvatskoj

Holandska kuća – najveći sisački projekt u kulturi

Piše Danijel Prerad

Novootvoreni infocentar smjestio se u jednom od najljepših sisačkih objekata, u Rimskoj ulici 10 u središtu Siska i tik do Kupe, u zgradi sagrađenoj 1860. u nizozemskom stilu, koja je služila kao žitno skladište

Sisak i Siščani mnogo duguju svojoj industriji. Upravo zahvaljujući industrijskom razvoju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, i osobito nakon Drugoga svjetskog rata, Sisak postaje jedan od industrijskih motora razvoja cijele Hrvatske, a sam grad intenzivno se razvija u svim segmentima. Stoga je i logično te očekivano da upravo Sisak postane mjesto u kojem se proteklog mjeseca otvorio prvi infocentar industrijske baštine u Hrvatskoj.


Holandska kuća (HOKU), prvi infocentar industrijske baštine (lijevo) i njezin voditelj Vlatko Čakširan (desno), ravnatelj Gradskog muzeja Sisak / Snimio Nikola Ćutuk / PIXSELL

„Reakcije su posjetitelja i Siščana odlične, svi su oduševljeni izgledom centra i modernom tehnologijom, ali i izlošcima i starim predmetima koji su ondje pronašli svoje mjesto. Svjesni su svi da ovaj centar daje novu vrijednost gradu“, kazuje nam Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak i voditelj Holandske kuće (HOKU), prvog infocentra industrijske baštine koji je protekli mjesec otvoren u Sisku.

Infocentar se smjestio u jednom od najljepših sisačkih objekata, u Rimskoj ulici 10 u središtu Siska i tik do Kupe, u zgradi sagrađenoj 1860. u nizozemskom stilu, koja je služila izvorno kao žitno skladište. U njoj se između dva svjetska rata nalazio parni mlin, a u sklopu projekta na nju se sada nadogradio i novi suvremeni dio objekta.

„Industrijska je baština dio sisačkog identiteta, a mi čuvanjem i prikupljanjem predmeta koji se tiču toga čuvamo taj identitet. Ne možemo to izbrisati, to je neizbrisivi dio grada i ljudi to prepoznaju. Posjetitelji nam se sada vraćaju i doniraju nam predmete, od nekih starih monografija sisačkih tvornica, preko Teslićevih boca i starih etiketa do ambalaže drugih sisačkih proizvođača“, ističe Čakširan, dodavši kako je u prvih mjesec dana Holandsku kuću obišlo više od dvije tisuće posjetitelja, od kojih šestotinjak na otvaranju. Nada se da će taj projekt biti i poticaj drugim hrvatskim gradovima za slične projekte.

U skladu s europskim trendovima

„Industrijska je baština drugdje u Europi odavno prepoznata kao velik turistički potencijal. Imate cijele prostore kao što je Rurska oblast u Njemačkoj koji su na osnovi toga doživjeli procvat. Tako da u Sisku ne radimo ništa bez veze i izvan konteksta, već smo samo nastavili priču koju su već prepoznali vani“, kazuje Čakširan.

Holandska kuća tako je postala najveći sisački projekt u kulturi, ukupne vrijednosti 29,3 milijuna kuna, od kojih je 19,9 milijuna bespovratnih kuna dobiveno iz europskih fondova, i koji je, u osnovi, zamišljen da kroz očuvanje industrijske i kulturne baštine postane temelj razvoju kulturnog turizma u Sisku kao specifična oblika turističke ponude. Osim uređenja Holandske kuće, cijeli projekt interpretacije sisačke industrijske baštine obuhvatio je i hortikulturno uređenje unutar zaštićene Arheološke zone Segestica – Siscia na javnoj zelenoj površini u Rimskoj ulici. Ta površina povezuje rijeku Kupu, javno putničko pristanište i brod Biokovo, podsjetnik na slavno doba sisačkoga riječnog brodarstva, s Holandskom kućom.

Sama Holandska kuća sadržava najmoderniju tehnologiju pa tako posjetitelji mogu, s pomoću 3D mapiranog animiranog prikaza, upoznati najvažnijih 35 lokacija sisačke industrijske baštine, od prvog industrijskog objekta, pivovare doseljenog Čeha Novaka, pa sve do prve sisačke električne centrale, tzv. Munjare, Rafinerije nafte te niza drugih industrijskih i infrastrukturnih lokacija i objekata.

„Holandska kuća ima suvremene prezentacijske elemente vezane uz industrijsku baštinu poput touchscreenova, 3D mapinga i 3D kina, ali i prezentira industrijsku baštinu kroz originalne predmete. To je smješteno u prizemlju i u podrumu Holandske kuće. Na prvom katu smjestila se Gradska galerija Striegl, kao zasebna institucija, a na trećem katu je kolekcionarska zbirka Kraker“, prezentira nam Čakširan sadržaj smješten unutar Holandske kuće. Zbirka Kraker je jedna od najvrednijih zbirki starih radioaparata, gramofona i ploča u Hrvatskoj i regiji, koju je prikupio sisački kolekcionar Velimir Kraker. Ona će, preseljenjem u Holandsku kuću, napokon biti javnosti stalno dostupna.

Novi sisački brend

Prvi infocentar industrijske baštine u Hrvatskoj ideja je upravo Vlatka Čakširana, koji se sisačkom industrijskom baštinom stručno bavi od 2006. Godine 2011. objavio je kartu industrijske baštine grada Siska, a na njegovu inicijativu od 2013. održavaju se Dani industrijske baštine tijekom kojih posjetitelji obilaze lokacije sisačkih tvornica. Holandska kuća počinje se pripremati 2016. kao središnje mjesto prezentacije industrijske baštine Siska, a sve to vrijeme industrijska baština postaje polako i sisački brend.

„Nastojat ćemo da ovaj prostor živi konstantno, da se u njemu odvijaju razni programi, izložbe, prezentacije, predstavljanja, promocije, predavanja, sadržaji za djecu i mlade... I najmlađi će biti uključeni jer želimo da odmalena djecu učimo što je industrijska baština, da to nisu samo oronule napuštene zgrade, nego mnogo više od toga. Uz taj prezentacijski dio imat ćemo dakle i edukacije, poticati kreativnost, a očekujemo i turističku korist, što su pokazale i organizirane grupe koje su Holandsku kuću već posjetile“, napominje Vlatko Čakširan, koji dodaje kako infocentar nije samo za turističke informacije. Naime, ističe kako su dobrodošli i investitori zainteresirani za obnovu i revitalizaciju pojedine industrijske lokacije ili objekta. Oni bi u Centru mogli pronaći arhivsku građu koja bi im olakšala ulaganje.

„Mislim da tako nešto ne nudi nijedna ustanova u Europi i po tome bismo mogli biti specifični“, dodaje Vlatko Čakširan.

Holandska kuća otvorena je posjetiteljima od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Partneri su Grada Siska u provedbi projekta Gradski muzej Sisak, Gradska galerija Striegl, Turistička zajednica grada Siska, Lučka uprava Sisak i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku.

Vijenac 675

675 - 16. siječnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak