Vijenac 673 - 674

Matica hrvatska

Uz susret ogranaka MH iz Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije

U „tihom žarištu” narodnog preporoda

Ida Hitrec

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici 4. prosinca ugostio je ogranke iz triju županija: Krapinsko-zagorske, u kojoj uz OMH u Mariji Bistrici djeluju i OMH u Klanjcu te OMH u Zaboku, Međimurske, u kojoj djeluje OMH u Čakovcu, te Varaždinske, u kojoj djeluju OMH u Varaždinu i OMH u Varaždinskim Toplicama, a kao gost sudjelovao je i predsjednik OMH u Zaprešiću Mirko Ivanjek. Potporu susretu i ogranku domaćinu dali su načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević, koji je nakon radnog dijela sudionike susreta primio u Svetištu. Pozdravnu je riječ u ime domaćina OMH u Mariji Bistrici uputio predsjednik Vedran Klaužer, a potom je predsjednik MH Stipe Botica govorio o važnosti susreta ogranaka MH.


Sudionici susreta ogranaka u Mariji Bistrici posjetili su i svetište Majke Božje Bistričke / Snimio Elvis Lacković

O aktivnostima središnjice te o njezinoj suradnji s ograncima govorio je glavni tajnik MH Zorislav Lukić, predstavivši i podatke o broju članova u pojedinom ogranku te predočivši njihovu raspoređenost u trima županijama. Naglasio je da bi trebalo poraditi na obnavljanju ogranka u Krapini, središtu Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici ogranaka iznijeli su izvješća o radu u 2018. i 2019. te planove za 2020. OMH u Čakovcu predstavio je predsjednik Ivan Pranjić istaknuvši brojne aktivnosti te bogatu izdavačku djelatnost – pokazao je dvije kapitalne knjige objavljene u 2019. – Međimurci u svjetskim ratovima Josipa Črepa i Oteto zaboravu, sjevernohrvatske putositnice Martina Lukavečkog. Potkraj listopada Ogranak je ponovno pokrenuo i časopis Hrvatski sjever. Čakovečki matičari ponose se i radom s mladima, za koje su ove godine osnovali i književnu nagradu Zvonimir Bartolić. OMH u Klanjcu prezentirali su predsjednik Nikola Benković i potpredsjednik Nikola Filko. U programu očuvanja kulturne baštine Klanjčani ističu brigu za velikane iz njihova kraja – Antuna Mihanovića, Otona Ivekovića, Marijana Gajšaka, kojima su posvetili razne programe – od izložbi do znanstvenih skupova. Ogranak se brine i o čuvanju uspomene te revitalizaciji istraživanja vezanih uz utvrdu Cesargrad. Nedavno su organizirali i zanimljivu prezentaciju Tajna klanječkih inkunabula. Predsjednik OMH u Varaždinu Ernest Fišer istaknuo je kontinuitet bogatoga nakladništva, pa je u 2018. i 2019. objavio osam knjiga te organizirao predstavljanje svake od njih. Ogranak redovito sudjeluje u programu posvećenu Gustavu Krklecu, a uz već tradicionalnu nagradu Katarina Patačić za najbolju knjigu pisanu na kajkavskom jeziku ove je godine u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Metel Ožegović prvi put dodijeljena i nagrada Zvonko Milković za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom.

U programu OMH u Varaždinskim Toplicama, koji je predstavio predsjednik Stjepan Juranić, ističe se čuvanje uspomene na Ivana Kukuljevića Sakcinskog. U spomen na tog hrvatskog velikana Ogranak svake godine organizira manifestaciju Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama, a u protekle dvije godine objavio je u suizdanju s Državnim arhivom u Varaždinu i Neobjavljene drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog u dva sveska, autorica Nade Bulić i Ivane Posedi.

Marko Bilić i Darko Fiket predstavili su rad OMH u Zaboku. U prošloj godini Ogranak je objavio i dvije knjige – Senje o Gjalskom Nevenke Miškulin i roman prvijenac Helene Minić Krist dolazi do mene. Uz književne večeri i tribine organizirali su i izložbu Franje Klopotana, a u suradnji s OMH u Mariji Bistrici izložbu Danice Posavec. Glavni je cilj Ogranka istraživanje i valoriziranje kulturne baštine, što posebno provodi kroz svoj Godišnjak, a u planu je u sljedećem razdoblju realiziranje ideje o modernom muzeju Gjalski.

Domaćin, OMH u Mariji Bistrici, najmlađi je ogranak u trima županijama, osnovan 2013. U razdoblju od 2018. do 2019. predsjednik Vedran Klaužer istaknuo je skup, a potom i objavljen istoimeni zbornik, Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda – „tiho žarište“ hrvatskog narodnog preporoda i Matice ilirske te izložbu Papa putnik – bistrički hodočasnik, u povodu 20. obljetnice posjeta pape Ivana Pavla II. Mariji Bistrici i beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca. Uz to Ogranak kontinuirano obilježava i Tjedan hrvatskoga jezika, održava korizmene tribine, ciklus predavanja Ususret zdravlju te ciklus Noć pod zvijezdama. Ogranak se brine i o mladima, nagrađujući najbolje učenike, a nedavno je pokrenuo i novi projekt za mlade BIK – Bistrički kviz po uzoru na pab-kvizove, koji je izrazito posjećen.

Uz predsjednika i glavnog tajnika u ime Matičine središnjice na susretu su sudjelovali i predsjednik MH 2014–2018. akademik Stjepan Damjanović te književni tajnik MH Božidar Petrač, koji je Ogranku MH u Mariji Bistrici predložio da pripremi i objavi antologiju marijanskog pjesništva.

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak