Vijenac 672

Kazalište

5. Let s Gavranom, Dom kulture u Novoj Gradiški, 27. do 29. studenoga

Umjetnost kao ukras života

Andrea Divić

Dvadeset sedmog studenog navečer Dom kulture u Novoj Gradiški bio je pretijesan za sve one koji su poželjeli doći na otvaranje trodnevne manifestacije Let s Gavranom, koja je ove godine doživjela peto izdanje. Naime, Miri Gavranu, poznatom književniku i dramatičaru svjetskoga glasa, njegov rodni grad pokazuje da ih veže neraskidiva veza, koja s godinama samo jača.

Manifestacija je otvorena izložbom nadahnutom Gavranovom biblijskom trilogijom, na kojoj se radovima predstavilo deset umjetnika (Željko Bubalo, Mercedes Bratoš, Dominique Jurić, Vanda Jurković, Zoran Kakša, Sandra Radić Parać, Luka Petrač, Vedran Šilipetar, Dragan Šiljački i Nikola Vudrag). Izložbu je otvorila viša kustosica i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Danijela Juranović, istaknuvši da Miro Gavran nadahnjuje umjetnike koji su stvorili raznovrsna i intrigantna djela. Upravo je Učilište uz Gradsku knjižnicu Nova Gradiška i ravnateljicu Biljanu Dakić pokretač manifestacije. Okupljene je pozdravio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, koji je Miri Gavranu dodijelio titulu počasnog građanina grada Nove Gradiške. Službena dodjela bit će priređena 7. prosinca. Nakon službenoga dijela uslijedila je prava kazališna poslastica, predstava Sve o muškarcima, koja je još jednom pokazala Gavranovu dramaturško-književnu vrsnost i koju je publika pozdravila smijehom i pljeskom. Pozdravivši publiku, Gavran je istaknuo: „Imam staromodni pogled na umjetnost, za mene je ona ukras života. Kazalište i književnost su beskrajno važni, uz glazbu i film, ali nekako najozbiljnije odgovore na životna pitanja tražimo od književnosti. Nadam se da ljudi u mojim romanima i predstavama dobiju to po čemu smo više nego bića koja egzistiraju na ovoj Zemlji. Bitno je prepustiti se umjetničkom suglasju.“

Prvi dan manifestacije bio je izvrsna najava za sljedeći dan, koji je uz još jednu izvedbu predstave Sve o muškarcima te lutkarskog igrokaza za najmlađe Mudra sova i lukava lisica, obilježio međunarodni okrugli stol o Gavranovu proznom i kazališnom stvaralaštvu, gdje su vrsni kazališni i književni znalci, ali i njegovi suradnici, dali svoj uvid u rad i osobnost tog izvrsnog umjetnika. Nakon uvoda koji je pokazao kako samo nekoliko godina u životu Mire Gavrana može biti plodonosno, njegovi mađarski i češki suradnici i prevoditelji Ivan Varga, Jana Krásná te František Karoch spomenuli su jedinstveni Gavranfest. Taj se festival održava njemu u čast već deset godina na nekoliko lokacija i jedini je festival posvećen živućem autoru. Kreativna producentica Teatra Gavran, Maja Šegota, dala je uvid u to koliko je zapravo naporna rada iza velikog uspjeha, dok su se novinarka Branka Džebić i sveučilišna profesorica Zdenka Đerđ nadovezale istaknuvši kako za Miru Gavrana uspjeh dolazi upravo s trudom, radom i ljudskom toplinom. Ivan Trojan, osječki sveučilišni profesor, kontekstualizirao je Gavranov rad i istaknuo emociju i jednostavnost po kojima je prepoznatljiv, kao i činjenicu da vrlo često u vlastitim tekstovima daje na uvid svoju poetiku. Okrugli su stol upotpunili i operna umjetnica Sandra Bagarić te skladatelj Darko Domitrović, počastivši okupljene skladbom iz mjuzikla Byron i opisavši svoju suradnju s Gavranom iz prve ruke. Predstavljena je i nova zbirka Priče o samoći, a prisutni su imali priliku porazgovarati s autorom, pri čemu je Gavran istaknuo kako su za njega ljubav i prijateljstvo neiscrpne teme, a da samoća postaje dominantnim motivom suvremenoga života te da se nada da ovakvi susreti i manifestacije potiču razgovor i zaboravljene vrijednosti.

Peti Let s Gavranom završio je 29. studenog posjetom piščevoj gimnaziji i školi, kao i rodnoj kući, te šetnjom njegovim zavičajem, koji je stalno mjesto u njegovu opusu.

Vijenac 672

672 - 5. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak