Vijenac 672

Aktualno

Uz Dan Gornjogradske gimnazije

Matoševa učionica

Jelena Gazivoda

Dok je većina hrvatskih škola ovih dana bila zatvorena zbog štrajka, Gornjogradska je gimnazija u Zagrebu odlučila obilježiti Dan škole, 25. studenoga, uz otvaranje nove učionice Hrvatskoga jezika posvećene bivšem učeniku, velikanu hrvatske književnosti Antunu Gustavu Matošu.


Brojni su hrvatski velikani sjedili u gornjogradskim klupama koje krase novootvorenu učionicu „Matoš“

Prigodnim programom u kojem su sudjelovali učenici uz vodstvo ravnatelja Radovana Librića otvorena je novouređena učionica „Matoš“ s jednim od najljepših pogleda na Grad Zagreb, u kojem je uživao i slavni književnik. Uz brojne goste na otvaranju je nekoliko prigodnih riječi uputila i potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić, vrsna poznavateljica njegova lika i djela i autorica knjige Čitanja Matoša. Kad se govori o Matošu, uvijek ima i nešto i lijepo i čudesno i paradoksalno, no, kako je kazala u brojnoj literaturi, ali i u srcima čitatelja, Matoš je klasik moderne hrvatske književnosti i jedan od najvećih hrvatskih pisaca uopće.

Profesorica se osvrnula i na Matoševe školske dane. „Kao učenik Gornjogradske gimnazije Matoš se družio sa Stjepanom Radićem i pjesnikom Vladimirom Vidrićem. Kad je išao u školu, susretao je na gornjogradskim ulicama bana Ivana Mažuranića i divio mu se, no svojim je đačkim nestašlucima, kako sam u autobiografiji kaže, „prolio mnogo roditeljskih suza“. Nije završio sedmi razred gimnazije, među ostalim i zbog jedinice iz hrvatskoga jezika. Tu jedinicu nije dobio zbog neznanja, nego zbog ponašanja. Često je markirao, a kada ga je jedan profesor zatekao kako ne prati nastavu nego čita nešto pod klupom i upitao: „Kaj to čitaš, ti, fakin?!“, odgovorio je: „Nisam fakin. Fakini se ne druže s Byronom i Shakespeareom!“, ispričala je profesorica Dubravka Oraić Tolić.

Poslije je Matoševa jedinica iz hrvatskoga jezika postala blistava petica u hrvatskoj književnosti i kulturi. „Kao pjesnik i prozaik bdio je nad svakom riječju, a kao novinar i mislilac kritizirao je tadašnji školski sustav, zauzimao se za hrvatski jezik u javnoj uporabi i napokon ugradio jezik u svoju ideju nacije kao temelj nacionalnoga identiteta“, naglasila je između ostalog profesorica Oraić Tolić.

Program su obogatile i glazbene točke na violini učenica trećeg razreda Dore i Jane Palac, a Matoševe su stihove recitirali učenici prvog razreda Luka Đurić, Kristian Lovrek i Ana Maljković. U sklopu obilježavanja gostovala je i izložba o Matošu koju je 2014. u povodu 100. obljetnice smrti i 140. obljetnice njegova rođenja priredila Ruža Jozić, knjižničarka iz Gimnazije Sesvete.

Vijenac 672

672 - 5. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak