Vijenac 672

Film

IZDVAJA Josip Grozdanić


 

7. Human Rights Film ­Festival –

U Zagrebu i Rijeci od 1. do 8. prosinca traje 17. izdanje Human Rights Film Festivala, Festivala filmova o ljudskim pravima koji se i ove godine održava u organizaciji zagrebačkog Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK u nekoliko zagrebačkih kina i klubova te u riječkom Art-kinu Croatia.

Ljubitelji izrazitije angažiranih ostvarenja art-predznaka i naglašenijih autorskih potpisa tako i ove godine u zagrebačkom kinu Tuškanac i Dokukinu KIC, u klubovima Mama, Močvara i Booksa, u Medijateci Francuskog instituta, Galeriji Nova, Klasičnoj gimnaziji i Centru za integraciju izbjeglica SOL među ostalim mogu pogledati hvaljenu dokumentarnu dramu Vitalina Varela uglednoga portugalskog redatelja Pedra Coste, pobjednički film ovogodišnjeg festivala u Locarnu, sjajnu romantičnu dramu Portrait of a Lady on Fire darovite francuske scenaristice i redateljice Céline Sciamma (Dečka), u Cannesu nagrađenu za najbolji scenarij i ovjenčanu Queer-palmom, novi dokumentarac povijesne tematike Sergeja Loznice (Donbass, Austerlitz) pod naslovom Državni pogreb, u kojem autor u kontekstu Staljinova pogreba analizira njegov kult ličnosti, te također povijesni dokumentarac, ali s elementima animiranog filma Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld Madsa Brüggera (Crvena kapela), o okolnostima nerazjašnjene pogibije švedskog ekonomista i diplomata Daga Hammarskjölda. Ukratko, prvi tjedan prosinca filmofili znaju što im je činiti.

The Mandalorian na Disney+ servisu –

Nakon što je čitavih 20 tjedana najtraženija američka serija na streaming-servisima bila fantastična horor retrodrama Stranger Things autora Matta i Rossa Duffera, ovih ju je dana na tronu zamijenila serija The Mandalorian kreatora Jona Favreaua (Iron Man) realizirana u produkciji servisa Disney+. Sasvim razumljivo, jer riječ je o novom spin-offu beskrajne franšize iz univerzuma Ratova zvijezda, k tome i projektu koji je premijeru doživio nepun mjesec prije kinopremijere Uspona Skywalkera, devete epizode izvornog serijala Ratovi zvijezda, u kojoj bi se konačno trebala zaključiti saga o jedi-obitelji Skywalker i priča o borbi pobunjenika protiv Prvog Reda. Prije no što se u tom filmu vrati Palpatine iliti Darth Sidious, a možda i još ponetko, The Mandalorian donosi priču smještenu u razdoblje između pada Imperija i prije pojave Prvog Reda, a protagonist je osamljeni junak koji izgledom jasno asocira na obožavateljima Star Warsa omiljene Janga i Bobu Fetta. Autorska postava serije je dosta jaka, jer dok Mandaloriana tumači u prethodnom odlomku spomenuti redatelj Pedro Pascal, među scenaristima je i George Lucas, a režiju potpisuju i Taika Waititi (Thor: Ragnarok, JoJo Rabbit), Rick Famuyiwa (Brown Sugar, Droga) te Feborah Chow (serije Mr. Robot, Američki bogovi).

Ideš? Idem! u kinima –

Od četvrtka 5. prosinca u domaćim se kinima prikazuje komedija Ideš? Idem! scenaristice Nikoline Bogdanović i redatelja Ljube Zdjelarevića, neobičan projekt realiziran u produkciji Kinoteke te sama Zdjelarevića i Tomislava Vujića, ekipe koja je producirala i hit ZG80 Igora Šeregija. Pred kamerama su Vid Juračić, autor serijala o zagrebačkim kvartovima Kvart priča, Veronika Rosandić, Kaja Kočevar (Kaya Solo), Fran Lauš i još nekoliko popularnih hrvatskih i regionalnih vlogera i influencera, navodno najpopularnijih jutjubera, zvijezda virtualnoga prostora koji za potrebe filma glume sami sebe i sudjeluju u zajedničkoj pustolovini koja se odigrava od Zagreba do Istanbula. Mladi kreću na spontano putovanje sa svrhom sudjelovanja u velikom gejmerskom natjecanju u Istanbulu, a tijekom puta očekuje ih niz neočekivanih zgoda i romantičnih zapleta. Jedino profesionalno ime u glumačkoj postavi je Zijad Gračić, a film je ponajprije namijenjen adolescentima i tinejdžerima, ljubiteljima spomenutih zvijezda YouTubea.


Vijenac 672

672 - 5. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak