Vijenac 672

Glazba

IZDVAJA Hana BREKO KUSTURA


 

• knjiga Dialogosa i Katarine Livljanić Barlaam & Josaphat

Izdavač Outhere Music France i Arcana objavio je 2019. (dijelom u suradnji s hrvatskim muzikološkim projektom CROMUSCODEX70 HRZZ-a i HAZU-a) kristijaniziranu verziju života Bude kroz multimedijalno izdanje s bogatim video-, audio- i ikonografskim materijalom.

U njemu Katarina Livljanić kao glavna protagonistica te članovi ansambla Dialogos interpretiraju priču o svetačkom „paru“ Barlaamu i Jozafatu temeljenu na raznim srednjovjekovnim izvorima: od grčkih, latinskih, židovskih, talijanskih do starohrvatskih i slavenskih. Autorica nas glazbom vodi od jednog do drugog srednjovjekovnog jezika – uranjajući u najintrigantnije labirinte povijesti protkane tekstovima iz srednjovjekovnih rukopisa. Ovo je jedna od najpopularnijih srednjovjekovnih i renesansnih priča, koju danas više nitko ne bi znao ispričati. Postoji u mnogobrojnim verzijama, a njihova komplementarnost i mozaik mogli su poslužiti protagonistici kao rekonstrukcija cjelovite priče „o Budi kao kršćanskome svecu“.

Visovac: duhovnost i kultura na Biloj stini u MUO-u –

U Muzeju za umjetnost i obrt 30. studenoga otvorena je dugo i pomno pripremana izložba posvećena duhovnoj i kulturnoj baštini franjevačkog otočića Visovca. Pod vodstvom autorice projekta, dr. Anđelke Galić, osim kataloga izložbe, tiskana je i interdisciplinarna znanstvena knjiga u kojoj su sudjelovali brojni hrvatski znanstvenici: od povjesničara umjetnosti, teologa, filologa, arhitekata, muzikologa. Prvi put se u Zagrebu izlažu i relikti franjevačke glazbe iz 18. stoljeća koji će i zvučno biti ilustrirani u posebnoj prostoriji s osvrtom i na orgulje nastale u radionici Francesca Daccija iz Nakićeve mletačko-dalmatinske graditeljske škole. Obnovljeno i restaurirano blago iz franjevačkog samostana Majke od Milosti na Visovcu javnosti će biti izloženo do 2. veljače 2020.

• fragmenti o Koraljki Kos u emisiji oda-birano na HR1 –

Emisija urednice Ive Lovrec Štefanović 3. prosinca u 18.15 sati premijerno predstavlja dokumentarnu priču o profesorici Koraljki Kos. Emisija je posvećena njezinu 85. rođendanu, 50. obljetnici studija muzikologije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu

te 100. obljetnici osnutka Razreda za umjetnost HAZU. Podsjećanje je to na početke institucionalizirane hrvatske muzikologije sedamdesetih godina 20. stoljeća, prvih specijalizacija, ali i zanimljiva priča o suvremenim istraživanjima koje akademkinja Kos marljivo i kontinuirano radi na području hrvatske vokalne lirike. Ciklus će u prosincu obilježiti još i obljetnice Vatroslava Lisinskoga i Lovre pl. Matačića te predstaviti premijeru božićne priče.

Vijenac 672

672 - 5. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak