Vijenac 672

Matica hrvatska

IZDANJA OGRANAKA

Danijel Hrgić

Izdanja
Ogranaka

Matija Divković, Izbor iz djela
Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga, gl. ur. Mirko Marjanović, OMH u Sarajevu, 2019.

Izbor iz djela Matije Divkovića nova je knjiga u ediciji Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Matija Divković (Jelaške kraj Vareša, 1563–Olovo, 1631) autor je brojnih vjerskih djela, najčešće preradbi, kompilacija i prijevoda srednjovjekovnih i posttridentskih kršćanskih djela, koje bi prilagodio za običan puk i tiskao bosančicom. Na području Bosne i Hercegovine imao je velik utjecaj, kao i na prostoru Dubrovnika i među glagoljašima. Ne čudi stoga velik utjecaj njegovih djela na oblikovanje predstandardnoga hrvatskog jezika. 

U ovome je izdanju, koje su priredile Dolores Grmača i Marijana Horvat, izbor iz njegovih djela upotpunjen detaljnim predgovorom, koji se sastoji od kronologije Divkovićeva života, popisa izdanja njegovih djela i važnije literature. Važan doprinos poznavanju Divkovića opremljen je i brojnim slikovnim prilozima. 

Izdanje sadrži djela: Nauk krstjanski za narod slovinski, Sto čudesa aliti zlamenja blažene i slavne Bogorodice, divice Marije, Besjede Divkovića svrhu evanđelja nedjeljnijeh priko svega godišta i Nauk krstjanski s mnozijemi stvari duhovnijemi i vele bogoljubnijemi.  

Daruvar u slici i riječi
ur. Mirjana Jakčin Ivančić, OMH u Daruvaru, 2019.

Monografija pruža detaljan, povijesno točan i vizualno zanimljiv pogled na povijest grada Daruvara i njegove bliže okolice. Težište je na razdoblju od 1860. do početka Drugoga svjetskog rata, koje je u povijesti grada zabilježeno kao doba snažnog obrtničkog, trgovačkog, liječničkog, turističkog i kulturnog razvoja, koji je bio prepoznat i izvan tadašnjega hrvatskog prostora. Kako bi čitatelji dobili potpuni dojam o povijesti Daruvara, istraženi su brojni izvori informacija, posjećene razne kulturno-znanstvene ustanove, sakupljen velik broj razglednica i fotografija iz javnih i privatnih zbirki.

Tekstovi autora Vjenceslava Herouta, Mirjane Jakčin Ivančić, Karla Blaha, Miloslava Sohre, Ivana Bačića, Ota Primca i Ninoslava Sebića, potpomognuti antiknim fotografijama, razglednicama i dokumentima, daju uvid u povijest Daruvara puna života, obogaćena tradicijom i kulturom njegovih stanovnika. Prvo izdanje tiskano je 2002, a potreba za drugim pojavila se zbog velika interesa i potrebe da se monografija prikaže novom čitateljstvu.

Hrvatski kajkavski
kolendar 2020
gl. ur. Anita Novak, OMH u Čakovcu, 2019.

Novo izdanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2020. na preko 450 stranica donosi pregršt zanimljivih, poučnih i raznovrsnih tema. Glavna je tema Nikola VII. Zrinski Čakovečki, kojemu su priloge posvetili povjesničar Hrvoje Petrić i Silvije Petriš.

U Obljetnicama slavi se 1600. godišnjica smrti sv. Jeronima,  453. obljetnica Sigetske bitke i 120. obljetnica otkrića krapinskog pračovjeka. U rubrici Prirodoslovlje Franjo Martinez donosi izvještaj o pojavi mračnjaka, još jedne invazivne biljne vrste, a Mihaela Mesarić opovrgava poznatu tvrdnju da Alpe počinju upravo u Međimurju. U ostatku godišnjaka pronalazimo teme iz gospodarstva, svakodnevnoga života Međimurja i potrete zaslužnih Hrvata. Zasebne rubrike u Kolendaru zauzimaju novi prinosi iz književne i kajkavske beletristike, dok posebno mjesto imaju mladi autori, pobjednici godišnjega kajkavskog književnog natječaja za osnovne i srednje škole u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Uz godišnjak dolazi i poseban prilog, CD s glazbom grupe Genadešus.

Vijenac 672

672 - 5. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak