Vijenac 672

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Đurđevac

OMH u Đurđevcu u protekla je dva tjedna organizirao dva zanimljiva događanja. U suradnji s Hrvatskim šumarskim društvom 15. studenoga organizirao je u prostorijama đurđevačke knjižnice predstavljanje knjige 145 godina šumarstva Podravine i Prigorja, autora Zvonimira Ištvana iz susjednih Molvi. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili Marina Juratović, predsjednica Hrvatskoga šumarskog društva Ogranka u Koprivnici i Mirko Kovačev, voditelj Uprave šuma podružnice Koprivnica.


Predstavljanje knjige 145 godina šumarstva Podravine i Prigorja

Uvodnu riječ imao je Nikola Cik, potpredsjednik OMH u Đurđevcu, koji je sadržaj knjige smjestio u povijesni kontekst. Na kraju se gostima obratio i autor s osvrtom na svoje dugogodišnje istraživanje povijesti podravskoga i prigorskoga šumarstva.
U Župnoj pastoralnoj dvorani 24. studenoga održana je tribina-predavanje o časnim sestrama rođenima u Đurđevcu. Župnik Marko Rac kao domaćin pozdravio je prisutne, a predavanje su održali Nikola Cik, Matija Vogrinčić, sakupljač starina i kolekcionar, i Vladimir Miholek, predsjednik Ogranka. U prethodnom istraživanju prikupili su biografske podatke o četrdesetak đurđevačkih djevojaka koje su osjetile poziv za redovništvo. Na životnu odluku većine njih najviše su utjecale časne sestre milosrdnice Družbe sv. Vinka Paulskoga, koje su vodile djevojačku školu u Đurđevcu od 1892. do 1909. Dvije su časne sestre svojevremeno bile u samom vodstvu Družbe: Marija (s. Tekla) Delač, vrhovna glavarica Družbe u Zagrebu od 1939. do smrti 1942, i Marija (s. Rafaela) Grašovec kao tajnica Družbe od 1945. do 1957. (Vladimir Miholek)

Grude

OMH u Grudama na čelu s predsjednikom Mariom Bušićem okupio je 22. studenog, u sklopu manifestacije XIV. Dani Matice hrvatske u Grudama – Božiću ususret te u povodu blagdana svete Klare, ogranke MH iz Čitluka, Imotskog, Posušja, Širokog Brijega i Tomislavgrada. OMH u Čitluku predstavio je knjigu Slave Antina Bage Ukras života, OMH u Grudama slikovnicu Andrijane i Magdalene Mlinarević Cvetković Mjesečar, OMH u Imotskom knjigu Vite Grabovca Proložac u vrijeme stare Jugoslavije, OMH u Posušju knjigu fra Grge Martića Zapamćenja, OMH u Širokom Brijegu knjigu fra Andrije Zeljka U ono vrijeme, a OMH u Tomislavgradu monografiju 100 godina nogometa u Tomislavgradu. Predstavljači su bili autori i predsjednici ogranaka. Na susretu je u ime Predsjedništva MH sudjelovao gospodarski tajnik Damir Zorić. (Mario Bušić)

Jastrebarsko

OMH u Jastrebarskom 22. studenog u Glazbenoj školi Jastrebarsko organizirao je Večer Sonje Zubović. Aktivna članica OMH u Jastrebarskom, ugledna zagrebačka književnica Sonja Zubović, nedavno je iz ruku predsjednice Slavenske akademije za književnost i umjetnost Elke Nyagolove primila iskaznicu i postala članica te prestižne Akademije. To je bio odličan povod da se grad u kojem je Sonja provela djetinjstvo i mladost, Jastrebarsko, bolje upozna s djelatnošću te književnice i pjesnikinje, osnivačice Umjetničke organizacije Tekston i voditeljice hvaljenih projekata Poezija to-go i Poezija u gradu.


Sudionici Večeri Sonje Zubović

Velika dvorana Glazbene škole, ispunjena brojnim posjetiteljima, s oduševljenjem je pozdravila sve koji su govorili o Sonjinu radu i značenju u hrvatskom pjesništvu i književnosti. Bili su to gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, tajnica Društva hrvatskih književnika i pjesnikinja Ružica Cindori, ugledni književnik i u svijetu najizvođeniji hrvatski dramatičar Miro Gavran te umjetnički voditelj Kazališta Škrabe i najizvođeniji histrionski autor Nino Škrabe. Sa Sonjinim stihovima prisutne su upoznali dramska umjetnica Mladena Gavran, sama autorica, mladi glumci Kazališta Škrabe Isabella Covatta, Ela Vukić, Tara Terihaj, Tia Tutić, Klara Fratrić i Jakov Hrvoje Žebec te popularni dramski umjetnik Robert Kurbaša, kojem se Jaska toliko svidjela da je odmah ispunio pristupnicu za članstvo u jaskanskom Ogranku MH te započeo dogovore o suradnji s Kazalištem Škrabe. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Ansambl Sudar Beat pod umjetničkim vodstvom Gorana Goršea, Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Elizabete Skobe te profesorice Glazbene škole Jastrebarsko, Iva Barač (violina) i Elizabeta Skobe (glasovir). Večer Sonje Zubović održala se u sklopu projekta za poticanje čitanja i pisanja Vrelo zavičaja u suradnji s Kreativnim studijem Zvrk, Kazalištem Škrabe i Glazbenom školom Jastrebarsko, uz potporu Zagrebačke županije, Društva hrvatskih književnika i Grada Jastrebarskog. (Klementina Škrabe)

Kutina

U Galeriji Moslavina 26. studenoga održana je Izborna skupština OMH u Kutini. Novi-stari predsjednik je Dragutin Pasarić, potpredsjednica Katarina Brkić, blagajnica Zdenka Moguš i tajnica Matea Jalžečić. U nadzorni odbor izabrani su: Ivica Bilandžić (predsjednik), Kristina Kovačić i Marija Troha. Na skupštini je izložen izvještaj za razdoblje 2014–19. te prijedlog rada za 2020. U tom prijedlogu izložene su neke od aktivnosti: Budućnost na rubu močvare (u Donjoj Gračenici), Kutinski dani znanosti i umjetnosti (20. jubilarno izdanje), promocija knjige za djecu Kristine Kovačić Kako nastaje pjesma, Dan Grada Kutine – predavanje uz 90. obljetnicu rođenja mons. Vladimira Stankovića i susret s učenicima srednjih i osnovnih škola uz dodjelu knjiga darovanih iz naklade MH. (Matea Jalžečić)

Opatija

OMH u Opatiji organizirao je 21. studenog u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka predavanje Schwartzkopf vs Whitehead – svjetski konkurenti riječke proizvodnje torpeda Ive Mileusnića, višeg kustosa. Predavač je upoznao auditorij sa svjetskim konkurentima riječkog industrijalca Roberta Whiteheada. Predstavljeni su industrijski magnati i izumitelji koji su u tržišnoj utakmici na polju vojne industrije 19. stoljeća nastojali svojim idejama i proizvodima konkurirati riječkoj proizvodnji torpeda. Usporedbom njihovih naprava s riječkim torpedom ukazalo se na značenje riječke proizvodnje torpeda u svjetskim razmjerima. Predavanje je donijelo i manje poznate zanimljivosti iz industrijske prošlosti grada Rijeke, poput priče o industrijskoj špijunaži tvornice torpeda u Rijeci, a koju je naručio Louis Schwartzkopf, glavni konkurent Roberta Whiteheada. (Julijan Dobrinić)

Vis

I ove godine u okviru obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige OMH u Visu i Gradska knjižnica i čitaonica Vis 6. studenog organizirali su 2. Pjesničku večer uz čaj i galetine. Voditeljica je bila predsjednica OMH u Visu Dobrila Cvitanović.


Večer poezije u Visu

Uz mnoge domaće amaterske pjesnike i pjesnikinje, koji su se odazvali ovoj lijepoj manifestaciji, posebno veseli što su se ove godine pridružile odgajateljice Dječjeg vrtića u Visu, Jelena Radica i Ivana Cvitanović. One su skupini vrtićke djece čitale poznate bajke i pjesme namijenjene djeci. Pozornost kojom su slušala, isto kao i učenicu četvrtog razreda Petru Ilić, koja je pročitala pjesmu Dobriše Cesarića Voćka poslije kiše, veseli i daje novi doprinos popularizaciji čitanja i slušanja lijepe književnosti i među mladima. Nastupili su viški i komiški pjesnici Rina Repanić Gotal, Seka Franka Marinković, Anela Borčić, Sanja Sviličić, Siniša Brajčić, Veljko Mratinić i Tonko Božanić Pepe, govoreći vlastite, ali i pjesme svojih prerano preminulih kolega Ivice Rokija i Mate Lukšić Gicija, sve uglavnom na viškom dijalektu. (Dobrila Cvitanović)

Vijenac 672

672 - 5. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak